Vizier op volleybal

 

Reacties op “Hoe nu verder met etc…”

VoV, 17-03-2020. 5:00 uur. Nederland en daarmee ook de Nederlandse sportwereld, waaronder het volleybal, staat voor een enorme opgave in de strijd tegen het coronavirus.

“Ik heb geen gemakkelijke boodschap. De realiteit is dat het coronavirus onder ons is en voorlopig ook onder ons zal blijven”, zei premier Mark Rutte gisteravond in zijn toespraak tot het Nederlandse volk. “Een groot deel van de Nederlandse bevolking zal besmet raken met het virus, het coronavirus houdt ons land in de greep. Er is geen eenvoudige of snelle uitweg uit deze zeer moeilijke situatie. Het coronavirus blijft voorlopig onder ons.”

Dit gehoord en nogmaals nagelezen hebbende lijkt ons toe dat er geen vervolg aan het seizoen 2019/ 2020 gegeven kan worden. De risico’s zijn te groot. De Nevobo heeft aangekondigd deze week met nadere informatie en een beslissing te komen omtrent de afwikkeling van het seizoen.

Van de ontvangen reacties op ons artikel “Hoe nu verder met volleybal in Nederland” van 15 maart jongsleden geven we een beknopte samenvatting. Ook op onze FACEBOOK-pagina staan nog reacties en suggesties vermeld.

Nicole mailde ons: “Indien de competitie nu zou eindigen dan zullen er geen kampioenen zijn. Ook niet bij de jeugd. De NGJK op 6 juni a.s. komt dan, helaas, ook te vervallen. Op die datum zou je dan nog wel de NOJK kunnen plannen (mits we dan de corona crisis uit zijn uiteraard). Deze finalisten hebben hun plek namelijk al in februari verdiend en staan vast.”

De reactie van Irmi: “Ik dacht dat het misschien een idee zou zijn om nog een soort van toernooi (driekamp) tussen de bovenste en onderste drie te organiseren (op één zaterdag) en dan n.a.v. die uitslagen kijken welke van de drie direct promoveert of degradeert en van daaruit de officiële p/d nog te spelen. Heb je nog twee speeldata nodig. En anders maar met z’n allen gaan beachen en daar sterker worden, punten scoren en fit worden voor het volgende seizoen!

Onder andere Johan en anderen gaven te kennen dat iedereen wel zo zijn ideeën over het einde van de competitie zal hebben. Mede gezien de toespraak van Mark Rutte en allerlei andere aanwijzingen (Duitsland en Frankrijk gaan op slot) verwachten zij niet dat de sportcrisis door het virus op 6 april over is en de huidige competitie nog kan worden voortgezet.

Zij vinden echter in de regel dat er toch sprake moet zijn van een soort promotie/degradatie, die afwijkt van de regelementen. Dan is er in elk geval sprake van een beloning voor de kampioenen en ploegen die hard geknokt hebben om te promoveren.

Een verder voorstel is om de huidige nummers één, de kampioenen, te laten promoveren en de onderste twee van de ranglijst te laten degraderen. Bijzondere omstandigheden vragen om bijzondere beslissingen. Met uitzondering van de teams uit de eredivisie. Geen p/d wedstrijden spelen. Dus de nummer 10 degradeert niet en de nummer 2 promoveert niet. Bij ongelijke wedstrijden bepaalt het wedstrijd coëfficiënt de uiteindelijke plaatsing. (Aantal punten gedeeld door het aantal wedstrijden)

Bij terugtrekking van ploegen uit een hogere divisie komen de nummers 2 van de ploegen van de daaronder horende divisie voor promotie in aanmerking. Dit vindt door loting plaats als het één ploeg betreft, anders gaan beide over.

In Duitsland en België is het seizoen ten einde, daar wordt niet meer gevolleybald voor competitiepunten 2019/ 2020. In Nederland zal een dergelijke beslissing ook genomen dienen te worden, waarbij het nog helemaal niet nodig is om direct aan te geven hoe het seizoen afgedaan zal worden. Daar kan nog over overlegd worden, ruggenspraak gehouden worden met de regio’s en clubs.

Het belangrijkste is nu, de beslissing te nemen over “doorgaan of stoppen.” Als we doorgaan “wanneer en hoe”, als we stoppen “definitief per direct of met een optie voor later?” Iedereen wil graag duidelijkheid, maar iedereen beseft ook wel terdege dat dit geen eenvoudige besluiten zijn om te nemen.

En dan is er natuurlijk niet alleen de zaalcompetitie van hoog tot laag maar zijn er ook de volleybalevenementen. Van clinics tot de tweede ronde van het EK voor de U17 meiden. Dat op Papendal gespeeld zal worden vanaf 24 april en waar Oekraïne, Turkije en Zweden te gast zijn.

En wat het beachvolleybal betreft het EK U22 in Vlissingen van 3 t/m 7 juni en de Continental Cup (het Europese OKT voor Tokyo) in Eindhoven.

We wachten maar gewoon af waar de Nederlandse en Europese bond mee komt.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.