Revanche van Apollo 8 dames 2 op Rivo

VoV, 13-02-2022. 10:21 uur. In het begin van het seizoen speelden we onze eerste wedstrijd tegen Rivo en waren thuis kansloos met 0-3 het schip in gegaan. We waren er daarom op gebrand om gisteren een betere prestatie neer te zetten. Na een tamme en mindere trainingsweek waren Jasper en ik als coaches er vooraf niet gerust op.

En in de eerste set leek onze vrees uit te komen. Rivo startte veel agressiever, serveerde moeilijke en haalde alles van de vloer en wij kregen ons spel maar niet op orde. Vrij ongebruikelijk voor mij waren de time outs al op 14-8 opgebruikt en op 17-9 was er bij ons al 3 keer gewisseld. Het liep voor geen meter. Bij 21-12 waren we dan ook dicht bij een eerste set verlies. Maar daar dacht Lotte Wissink heel anders over.

Met de ene service nog harder en strakker dan de andere, wist zij het momentum te keren. 8 punten maar liefst, waarvan een groot deel aces waren of free balls opleverden. Toen Rivo op 22-20 eindelijk de service weer terugpakte, waren in het veld de verhoudingen totaal omgedraaid. Paniek bij Rivo en zelfvertrouwen bij ons. We wonnen de rally voor 22-21 en Pien Grooters serveerde ons vervolgens in een keer naar 22-25.

Ongeloof dat we deze set er nog uit hebben weten te slepen bij mij als coach, maar het geeft ook maar weer aan hoe mentaal ons spelletje is en hoe dicht winst en verlies bij elkaar ligt.

In de 2e set ging het veel meer gelijk op. In het begin Rivo een paar puntjes voor, daarna wij en na een tussensprintje van Rivo stond het gelijk op 18-18.  Rivo kwam als eerste op 20 (20-18), maar na de volgende rally gewonnen te hebben, kwam Pien Grooters weer aan service en die wilde, net als in de eerste set, graag de set uitserveren. Dat lukte niet helemaal, maar dankzij haar strakke services kwamen we wel met 20-23 voor en wonnen we de set met 21-25.

Je zou denken dat de wedstrijd nu gespeeld was en dat we eenvoudig de 0-3 binnen zouden halen, maar hoe goed mijn team af en toe ook kan spelen, het is nog erg fragiel en een paar simpele tegenslagen of rare beslissingen van de scheidsrechter, en die waren er genoeg gisteren, brengen ons snel aan het twijfelen, met als gevolg meestal een mindere prestatie.

De 3e set was exemplarisch voor bovenstaande. In een mum van tijd stonden we met 15-5 achter en twee time-outs en vier wissels later, trokken we met 25-18 aan het kortste eind en kreeg Rivo weer geloof in toch nog een positieve uitslag.

In de 4e set herpakten we ons en werd het een mooie strijd tussen twee hardwerkende teams die mooie punten en lange rally’s afwisselden met kolderieke missers. Ik denk dat de 4e en 5e set echt promotie voor het volleybalspel geweest zijn en dat het publiek van beide teams een mooie strijd gezien heeft. De set ging gelijk op tot 20-20 en helaas voor ons pakte Rivo het momentum en de 4e set met 25-21.

2-2 en op naar de 5e set. Nu is de 5e set altijd zenuwslopend, zeker aan de kant, omdat de set veel korter is en eventuele aanpassingen en ingrepen veel eerder in de set gedaan moeten worden. Maar dit keer was het voor mij als coach redelijk ontspannen. We hebben de hele set niet achtergestaan en dat maakt het allemaal een stuk relaxter. We wisselden van speelhelft bij 5-8 en hadden onze maximale voorsprong op 6-10. Rivo kwam uiteindelijk nog wel langszij op 12-12, maar ik heb geen moment getwijfeld dat we de set uit het vuur zouden slepen en het team knokte zich dan ook naar 12-14.

Nog een puntje voor Rivo en een time out van mij. Blijkbaar maakte die extra tijd om na te denken over het belang van de volgende service de druk voor de serveerster toch te groot, want waar zij eerder in de wedstrijd diverse keren succesvol inviel en vele punten voor haar team scoorde, ging nu de service in het net en wonnen wij de set met 13-15 en de wedstrijd met 2-3.

De ontlading van het team was groot. Een lekkere overwinning die zich op de trainingen nog niet direct aangekondigd had. Volgende week hopen wij het goede gevoel mee te nemen in de thuiswedstrijd tegen VC Zwolle 2, al speelden die dit weekend niet vanwege Corona besmettingen. Hopelijk zijn ze volgende week weer hersteld en kan onze wedstrijd gewoon doorgaan.

gh @ VoV, verslag van Thijs Prins, trainer coach Apollo 8 Dames 2. Foto’s Jan van den Noort.