Vizier op volleybal

 

Risicoclassificatiemodel in de Eredivisie (v)

VoV, 25-11-2021.17:05 uur. Hebt u wel eens gehoord van het risicoclassificatiemodel, waarmee de fiscus op basis van allerlei indicatoren bepaalde wie extra gecontroleerd zou worden bij de aanvraag van toeslagen. Daarvoor werd een zelflerend algoritme gebruikt. Zoals de fiscus beweerde dat er een “statistisch verband tussen de hoogte van het inkomen en de kans op een (on)juiste aanvraag” was, zouden wij willen beweren dat er een statistisch verband tussen de uitslag van een volleybalduel en de serves, set ups, smashes, passes en foutenlast is.

Zelflerend zou dus inhouden dat na invoer van alle gegeven van de eigen ploeg het zelflerende risicoclassificatiemodel de mogelijkheid van een nederlaag ‘met variabele grenswaarden’, dus van 3-2 naar 2-3, zou kunnen berekenen.  Tjé, wat een kolde zeg. Dat een overheidsinstantie op een dergelijke manier een risico op fraude berekende is net zo waanzinnig als dat een trainer/ coach op die manier zijn winstkansen zou berekenen en vervolgens achterover zou leunen om te zien of het allemaal wel goedkomt.

Terzake, de wedstrijden van aanstaande zaterdag en zondag in de Eredivisie dames.

Er staan een aantal wedstrijden op het programma waarvan we verwachten dat de favoriet ook als duidelijke winnaar uit de bus komt. Zoals bij VCN vs. Sliedrecht Sport, dat ondanks de hoge notering voor VCN op de ranglijst. Apollo 8 maakte heel duidelijke via een 3-0 afgelopen zondag dat VCN nog niet het Eredivisie topniveau aankan, maar wie weet wat er in een week kan veranderen. Koploper Sliedrecht is de favoriet, voor hen die dat nog niet duidelijk was geworden.

Zondag is bij ons Regio Zwolle Volleybal favoriet voor de winst tegen Peelpush. De vijf zeges op rij tegen onder andere teams die van vergelijkbare sterkte zijn als de thuisploeg staven die bewering. Dit niet meteen dankzij de 3-2 nederlaag die Peelpush in Utrecht afgelopen week leed.

Welke invloed het Challenge Cup avontuur van Apollo 8 op hun uitwedstrijd tegen Voltena zal hebben durven we niet te zeggen, maar zeker is wel dat het visa versa reizen naar Tenerife, het doordeweekse duel en alle indrukken en omstandigheden rondom de Europese wedstrijd niet zomaar langs de ploeg heengaan. Daar komt dan zaterdag nog bij de reis naar Werkendam bij voor de ontmoeting tegen Voltena, die natuurlijk aan alle beslommeringen van Apollo geen enkele boodschap heeft en gewoon vol voor de zege gaat. Geef ze eens ongelijk. Zou zomaar een onverwachte uitslag kunnen opleveren.

Gezien de resultaten van Team 22 tegen Apollo 8 en Sliedrecht Sport, hun ongeslagen status tot nu na zes wedstrijden en het thuisvoordeel in Ede kunnen we niet anders concluderen dat zij ook de sterkste zullen zijn in de confrontatie met VC Sneek. De indicatoren en het statistische verband tussen de uitslagen tot nu geven met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid aan dat Team 22 er met de punten vandoor gaat.  Tenzij er een bug in het zelflerend model zit of de Friezinnen zich van al die poespas niks aantrekken en hun aanvallende kanjers gewoon keihard voor de winst gaan knallen.

En dan Set-Up ’65 vs. FAST. Dat de ploeg uit Ootmarsum een puntje sprokkelde tegen Apollo 8 was beslist geen ‘naastenliefde’ van de Bornse ploeg, maar had alles te maken met een prima wedstrijd van het team van Brahim Abchir. Dat na het succesje tegen Apollo 8 niet meteen ook succes werd behaald tegen Sliedrecht Sport was eigenlijk ook niet verwacht, door niemand. Maar tegen FAST, dat drie punten meer heeft, zullen er mogelijkheden zijn, zal men denken.

FAST is immers ook niet aan hun meest succesvolle periode bezig met nederlagen achtereenvolgens tegen VVU, Zwolle, Peelpush en SV Dynamo. Maar gezien de ranglijstindicatoren zullen de bezoekers zichzelf ook wel winstkansen toerekenen. En zo moet het ook, er is niets verloren voordat er verloren is. Pas wanneer the fat lady, al zien we die in de Schalm nog geen blues zingen, net-zo-min als de trapsupporters.

SV Dynamo vs. VV Utrecht is de laatste wedstrijd in de Eredivisie in deze voorbeschouwing. VVU staat op 8-14, Dynamo op 7-6.  De 3-1 nederlaag in Zwolle kon VVU vorige week met een 3-2 zege, na een 0-2 achterstand, een positief vervolg geven. Dynamo kwam de vorige week niet in actie, daarvoor verloren ze met 0-3 van Sneek en wonnen ze met 1-3 bij FAST. De weegschaal lijkt lichtelijk door te slaan naar VVU kant, het is niet veel, maar mogelijk genoeg.

We houden u op de hoogte hoe het afloopt.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.

PS: Als er wedstrijden worden uitgesteld in de Eredivisie dames melden we dat zaterdagmorgen in de VoV Weekend Top 10 (en meer)