Vizier op volleybal

 

Rivo wint Twentse ronde Nevobo beker

Rivodames1

VoV, 18-09-2016. 6:18 uur. Bij Rivo in Rijssen troffen zich vier Twentse deelnemers aan de eerste ronde van de Nevobo beker voor dames. Gastheer Rivo (1ste Divisie) ontving Krekkers (1ste Divisie), Tornado (2de Divisie) en Wevo (2de Divisie). Op basis van deze indeling voor aanstaand seizoen en de oefenwedstrijden tot nu waren Rivo en Krekkers  favoriet om de volgende ronde te halen.

In de eerste ronde om 12:45 uur speelden Tornado vs Krekkers en Rivo vs Wevo. Wij zagen voor u Tornado vs Krekkers.  In de openingsset gingen beide teams tot aan de 14-12 voor Tornado gelijk op. Een serie van zes punten bracht Krekkers met 14-18 aan de leiding, waarop Tornado in de achtervolging moest. Krekkers hield echter aan het eind het minimale verschil over en won via een rake midaanval met 23-25.

In de twee set was het beeld niet anders. Teams deden nauwelijks voor elkaar onder nadat Tornado een vlot opgelopen achterstand (4-8, 7-12) bij 12-12 weer ongedaan had gemaakt. Na een gelijkopgaand middendeel nam Tornado een 23-20 voorsprong die echter met de finish in zicht door Floor Veldscholten en Anouk van de Wal bij 24-24 van het scorebord was geslagen. Tornado kwam op setpoint en benutte het met een ace bij 26-24.

De derde set kenmerkte zich door een grote foutenlast aan de kant van de ploeg uit Geesteren. Matthijs Bult ging bij 3-7 met Tornado de time out in, bij 4-11 stond zijn team alweer rondom hem aan de zijlijn. Even kwam er een opleving (naar 8-11), de vier punten op rij maakten er vervolgens 8-15 en 1-2 voor Krekkers van.

De andere partij in de eerste ronde tussen Rivo en Wevo eindigde in 2-1 voor de thuisploeg.

In de tweede wedstrijdronde speelde Wevo ’70 tegen Krekkers en Rivo tegen Tornado. Bij Wevo tegen Krekkers kwam het verschil in divisie niet erg duidelijk in de score tot uitdrukking. De setstanden waren 25-27 en 23-25, waarbij Wevo in de eerste set verzuimde om het setpoint op 25-24 te benutten.

De ploegen liepen de hele eerste set redelijk gelijk op nadat Wevo het aanvankelijke voordeel (5-3, 10-7) bij 15-15 was kwijtgeraakt. Op 15-16 ging Jeroen Sanders de time out in, zijn ploeg herpakte zich en had de opgelopen verdere schade (17-20) bij 20-20 weggewerkt, waarna de teams elkaar tot 24-24 in evenwicht hielden. Het setpoint op 25-24 sloeg Anouk van de Wal aan diggelen, de bal in het net zette Krekkers op setpoint, hetgeen ze snel met een ace verzilverden.

Via twee aces achter elkaar van Eline van Heijningen kwam de ploeg van Marcel Veneklaas in de tweede set op 10-12 en verdubbelde het verschil vervolgens bij 10-14, waarop Wevo naar de kant werd gehaald. Krekkers bleef het verschil door scores van onder andere Marèll Oude Avenhuis vasthouden, toen beide teams aan het net een stevig potje stonden de prutsen maakte ping pong volleybal er 17-18 van. Bij 17-20 moest Wevo weer naar de zijlijn, zonder direct resultaat overigens (20-23). Suzanne Ganzeboom blokkeerde de 21-23 tegen de vloer, Krekkers sloeg uit en Wevo scoorde nogmaals via de opslag (23-23). De foutserve zette Krekkers op matchpoint, dat meteen ook werd verzilverd.

In de andere partij was Rivo met 2-0 te sterk voor Tornado, al was het in de eerste set met maar twee puntjes verschil.

Na twee wedstrijden was de strijd voor plaatsing in de volgende bekerronde dus nog niet gestreden. Rivo en Krekkers hadden beide twee keer gewonnen. In vorige edities van de eerste ronde om de Nevobo beker betekende dit dat beide teams door waren, we lazen echter op de Nevobo site dat dit in deze editie gewijzigd is, althans dat maken we op uit de tekst

“In de eerste twee speelronden wordt er in poules gespeeld. De winnaar van een speelronde gaat door naar de volgende ronde. De voorronde, en 1e ronde bestaat uit teams van de tweede en eerste divisie en uit winnaars van het regionale bekertoernooi. Vanaf de tweede ronde stromen de Topdivisie teams in en bij de loting van de 1/8 finale stromen de eredivisie teams in.”

Wevo en Tornado hadden twee keer verloren en waren dus uitgeschakeld. In de afsluitende wedstrijd tussen hen stond er buiten de eer dus verder niets meer op het spel. De wedstrijden in de derde dagronde werden drie kwartier naar voren gehaald, omdat het wedstrijdschema dit toeliet en alle ploegen vonden dat langer wachten niet nodig was. 

Bij Rivo vs Krekkers konden de dames er zich dus niet met een Jantje van Leiden afmaken, maar moesten nog een keer stevig aan de bak voor plaatsing. Al leek het daar bij Krekkers niet helemaal op in de eerste set. Ze kwamen op 5-4 voor maar kregen vervolgens via twee series,  met rake klappen van Patricia Huetink, een stevige draai om de oren. Rivo liep uit naar 6-12 en wist ook daarna niet van ophouden. Romy Hietbrink, Lieke Scharbaai, Annemarel Pas en een toverbal van Ella Hazenkamp verhoogden het verschil naar tien punten bij 10-20. Met 14-25 ging Krekkers hard onderuit.

De ploeg uit Maria Parochie herstelde zich in de tweede set. Moest wel tot aan de big points steeds in de achtervolging, maar het verschil bleek iedere keer weer overbrugbaar. Zoals bij 5-9 en 12-15 werd aangetoond. Bij 17-16 stond Krekkers voor en haalde Jeffrey Scharbaai van Rivo zijn ploeg naar de zijlijn. Het bleef gelijk opgaan in een uiterst spannende finale. Een foutserve zette Krekkers voor de derde keer op setpoint bij 27-26, Eline Goossen benutte het.

En daarmee was de koek voor Krekkers ook wel op. Rivo nam meteen in de tiebreak afstand naar 1-4 en had bij de veldwissel een 5-8 voorsprong. De pass linie bij Krekkers kreeg vervolgens geen grip op de opslagen van Romy Hietbrink, die met een serveserie van 5-8 naar 5-14, waarin vier aces waren begrepen, haar ploeg naar matchpoint bracht. Krekkers scoorde nog een keer tegen, voordat Rivo de winst met 6-15 binnenhaalde.

Rivo bleef ongeslagen op deze bekerzaterdag en gaat zich in de volgende ronde dus met Topdivisie ploegen meten, Krekkers werd tweede met twee overwinningen en Wevo, dat de laatste partij met 2-0 van Tornado won, pakte de derde plek. En logischerwijs werd Tornado dus vierde.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Rivo.