Vizier op volleybal

 

Rome: Kwartfinale voor Varenhorst e.p.

VoV, 07-09-2019. 4:53 uur. Bij de FIVB World Tour Finals in Rome kregen bij mannen Christiaan Varenhorst en Steven van de Velde een wildcard voor het hoofdtoernooi, waarin ook Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen geplaatst waren.

Varenhorst en van de Velde lieten zien dat ze die wildcard dubbel en dwars verdienden. In hun eerste poulewedstrijd wonnen ze overtuigend met 2-0 (21-18 en 21-16) van het Amerikaanse topteam Lucena/Dalhausser.  In de strijd om poulewinst begonnen Varenhorst en van de Velde ijzersterk tegen Brazilië. Met een sterke service en vol felheid legden ze veel druk op Andre / George. De BTN -heren maakten ook in de side – out geen fout en dat leverde een zeer overtuigende eerste setwinst op: 21-11.

In de tweede set werd het wel een stuk spannende, de Brazilianen kwamen beter in hun spel en het werd meer een wedstrijd. Maar de Nederlanders bleven scherp en met een sterk blok maakte Varenhorst het verschil. Het werd 21-18 en daarmee was de poulewinst een feit. En de achtste finale ook. Dus een minder drukke dag op vrijdag, waarop ze slechts één keer in actie hoefden te komen.

Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen, grepen naast de poulewinst, en hadden een drukke dag gisteren.  Na een duidelijke zege in hun eerste poulewedstrijd tegen Ermacora / Pistausz via 21-13 en 21-15 gingen ze tegen Brazilië voor directe plaatsing in de achtste finale

De Brazilianen Bruno / Evandro produceerden echter  ace na ace in de ‘winnaarsronde’ en veroverde daarmee de eerste set overtuigend met 15-21.  In de tweede set begonnen de BTN – heren goed. Ze wisten het om te keren en legden met een sterke service de druk bij Brazilië. Ook kregen ze meer grip op de service van Evandro en ze namen daardoor snel een mooie voorsprong van vijf punten. De set afmaken duurde nog  na een comeback van de Brazilianen, maar het werd uiteindelijk 21-18 en dus volgde er een beslissende derde set.

De Brazilianen namen eerst het initiatief en kwamen op een voorsprong van 3-6, Brouwer en Meeuwsen besloten snel een time-out te nemen. Toch bleven de Brazilianen de focus houden en kwamen op 8-12. Een knap blok van Meeuwsen op Evandro zorgde nog voor de 12-13, maar daar bleek het bij. Het werd 12-15 en dus gingen ze naar de tussenronde.

Daarin speelden ze tegen Liamin / Myskiv uit Rusland. De duo’s waren aan elkaar gewaagd, getuige de 18-21 en 21-18 in de eerste twee sets. In de derde trok het BTN koppel de wedstrijd naar zich toe, opnieuw was het verschil met 15-13 maar minimaal, maar wel genoeg.

En het wedstrijdschema wilde het zo dat in Round 2, de achtste finale, Brouwer / Meeuwsen gekoppeld werden aan hun trainingsmaatjes Varenhorst / van de Velde. Een BTN onderonsje dus met aan weerszijden van het net een Nederlands Kampioen.  En dus de zekerheid dat in ieder geval een Nederlands duo door naar de kwartfinale vandaag ging en de ander als 9de zou eindigen.

Varenhorst / van de Velde pakten in de eerste set met sterk en fel spel het initiatief en sloegen zich naar 7-4, daarbij geholpen door een aantal servemissers van Brouwer / Meeuwsen. Een slordige periode van Varenhorst / van de Velde leverde een 7-8 achterstand op, die echter bij de technische time out op 11-10 weer ongedaan gemaakt was. Een hattick direct na de pauze maakte 14-10, waarop Brouwer / Meeuwsen hals over kop de time out in gingen. Dat had niet meteen succes (16-12, 19-14), maar bij 19-17 werd Varenhorst / van de Velde het zand onder de voeten toch te heet en pakten zij een pauze. Daarna maakten ze de set met 21-18 uit.

In set twee kwamen Brouwer / Meeuwsen meteen op 0-3, pas bij 8-8 was er weer evenwicht. En de gelijkopgaande strijd ging via 10-10 naar 14-14. De 14-16 maakten Varenhorst en partner (e.p.) ongedaan waarop bij 17-17 een Nederlandse (!) time out volgde. Met o.a. twee kill – blocks op Steven van de Velde scoorden Brouwer / Meeuwsen de laatste vier punten voor de 17-21 en de verlenging.

In de tiebreak leken Brouwer / Meeuwsen op weg naar winst, toen ze na 7-7 naar 7-10 en 8-11 uitliepen. Een ace via de netband en een aantal uitgeslagen opslagen maakten 11-12, bij 12-12 was de strijd weer open. Een mislukte aanval maakte 13-12, de foutserve 13-13, waarop Steven van de Velde het matchpoint (14-13) binnensloeg. Het winnende punt kwam via een uitgeslagen bal op het scorebord. De venijnige klap in het net, nadat de wedstrijd was afgelopen, zei genoeg over de frustratie bij Brouwer / Meeuwsen.

Brouwer / Meeuwsen eindigen dus als negende en gaan met 8.000 dollar en 600 rankingpunten naar huis. Varenhorst / van de Velde spelen vanmiddag in de kwartfinale tegen de wereldkampioenen Krasilnikov / Stoyanovskiy uit Rusland.

We houden u op de hoogte.

gh @ Vizier op Volleybal, foto’s FIVB.