Rondje Europa, Azië en Zuid-Amerika

VoV, 03-11-2021. 4:07 uur. Afgelopen weekend behaalden Nederlandse spelers en speelsters weer met hun teams en persoonlijk mooie successen in Europa. Zoals die van de 35 punten van ter Maat voor Ziraat Bankasi en de zege van Parkinson met Radom in Polen of de nog steeds ongeslagen status van Maret Grothues met Panathinaikos in Griekenland of de driedubbele winst van Daan Streutker en dubbele winst Lotte Groninger in Oostenrijk. Maar er waren ook teleurstellingen, dubbel verlies voor Celeste Plak in Japan en verlies voor de Nederlanders in Tsjechië.

Het rondje Europa, Azië en Zuid-Amerika  met de kengetallen van de wedstrijden met Nederlandse inbreng beginnen we in Polen.

SKRA Belchatow van Dick Kooy verloor op eigen veld van ZAKSA. Drie sets was het ongemeen spannend met setstanden 26-24, 29-27 en 23-25, daarna kreeg ZAKSA de overhand en won via 19-25 en 12-15 in vijf sets. Kooy scoorde 19 keer.

Olsztyn van Robbert Andringa won uit bij Katowice met 0-3 (16, 17, 20). Andringa begon de eerste twee sets in de basis en scoorde 1 keer. Michaël Parkinson won met Radom uit bij Suwalki. Ook hier een mogelijk nog spannender verloop van de wedstrijd dan bij de partij van Dick Kooy. De sets eindigden namelijk in 26-28, 25-23, 27-29 en 23-25. Parkinson scoorde 9 keer.

In Tsjechië leed Wessel Keemink met Karlovarsko thuis een 2-3 nederlaag tegen Lvi. Ondanks een betere eigen score van 79 om 72 punten. Na de 1-2 achterstand (25-12, 23-25, 22-25) werd verlies in vier sets voorkomen met 25-22, in de tiebreak waren de gasten echter met 13-15 nipt sterker. Keemink stond 5 sets in de basis en scoorde 1 keer.

Kladno van spelverdeler Gijs van Solkema leed een 3-1 nederlaag bij de nieuwe koploper Budejovice. Drie sets waren nagelbijtend spannend met 25-23, 28-30 en 26-24, daarna had de thuisploeg het meeste over en won via 25-18. Van Solkema stond vier sets in de basis en scoorde 4 keer.

Usti n.L. van Rik van Solkema leed een 3-1 nederlaag bij Pribram. Ruim werden de tweede en de vierde set verloren (25-16, 25-14) de derde kon de ploeg van Rik van Solkema met 22-25 voor zich beslissen. De eerste hadden ze al met 25-20 verloren. Van Solkema stond twee sets in de basis en had verder een invalbeurt. Hij maakte 7 punten.

Resumé, verlies dus voor de teams met Nederlandse spelers. Kladno staat derde (6-12), Karlovarsko vierde (ook 6-12) en Usti negende (6-6)

In Turkije behaalde Ziraat Bankasi van Wouter ter Maat en Bennie Tuinstra een zwaarbevochten uitzege bij Arkas Spor. Nadat er volledig evenwicht was na twee sets (25-22 en 22-25) kon Ziraat met 30-32 en 24-26 de winst claimen, mede door een geweldig op dreef zijnde Wouter ter Maat die in zijn ééntje 35 van de 75 eigen punten voor zijn rekening nam. Daarnaast scoorde Tuinstra ook nog eens 11 keer, zodat deze zege wel een heel duidelijk Oranje tintje meekreeg.

In Oostenrijk speelde Lotte Groninger met VC Tirol zowel op zaterdag als afgelopen maandag. De thuiswedstrijd tegen Salzburg werd zaterdag met 3-0 gewonnen (25-17, 26-24 en 25-11) en maandag kreeg tegenstander Erzbergmadln een setje mee. De derde was met 25-19 voor hen, de overige drie met 21-25, 16-25 en 21-25 voor VC Tirol. Lotte scoorde zaterdag 3 keer en maandag 4 keer. Haar ploeg staat derde (8-18)

Daan Streutker kon met Waldviertel twee 3-0 zeges laten noteren. Vorige week vrijdag tegen Klagenfurt, dat 14, 11 en 18 punten meekreeg en maandag tegen TLC Weiz dat genoegen moest nemen met 22, 16 en 22 punten. Streutker scoorde tegen Weiz 12 keer in twee sets en haalde een scoringspercentage in de aanval van 75%. Tegen Klagenfurt moest hij genoegen nemen met een invalbeurt, waarin hij 2 punten liet noteren. Waldviertel is met 23 punten uit 8 wedstrijden de ongeslagen koploper in Oostenrijk.

Gisteren speelde Waldviertel de derde wedstrijd in een paar dagen. Tegenstander in de Austria Volley Cup was Aich/ Dob, dat met 3-2 aan het kortste eind trokken. Het was in de derde set wel een spektakelstuk met 35-37 voor de gasten, daarvoor in de tweede had Waldviertel met 27-25 gewonnen. De 15-8 in de tiebreak bracht de beslissing. Streutker stond na de tweede set steeds in de basis.

In Japan kon Celeste Plak met Himeji Victorina vs. Red Rockets geen winst laten noteren. Beide wedstrijden (op 30-10 en 31-10) gingen met 1-3 verloren. In de eerste ontmoeting pakte haar ploeg de eerste set met 25-23, daarna kregen ze nog 17, 19 en 21 punten mee. In de tweede partij was de derde set met 25-23 voor Himeji, de andere gingen daarvoor met twee keer 19-25 naar de gasten. Een tiebreak zat er vervolgens net niet in, de vierde werd met 27-29 ook een prooi voor de Red Rockets.  Himeji staat tiende na één gewonnen duel van de tot nu gespeelde zes wedstrijden.

In Griekenland won Maret Grothues met Panathinaikos met 0-3 bij rode lantaarndrager AO Porfiras. In een uur en een kwartiertje was de strijd beslist. De thuisploeg bleef op 21, 22 en 19 punten per set steken. Grothues scoorde 12 keer, haar ploeg gaat met 5-15 ongeslagen aan kop.

Spelverdeler Freek van de Weijer verloor met Kifisias met 3-2 bij Ofi. Via 24-26 in de vierde set konden ze de wedstrijd naar een beslissende vijfde set brengen, die set werd echter met 15-10 verloren.

In Brazilië kon Anne Buijs met Praia Clube vannacht ook de tweede wedstrijd van het seizoen winnen. Het werd 0-3 uit bij Valinhos via 20-25, 8-25 en 20-25. Het matchreport stond nog niet online, dus de scores van Anne moeten we u nog even schuldig blijven.