Rondje Europa en Azië bij de dames

VoV, 18-01-2023. 5:54 uur. Voordat we het overzicht van de Nederlandse dames en hun teams in Europa en Azië geven moeten we nog eerst iets rechtzetten voor wat betreft het overzicht van de mannen van gisteren. Daar waren we iemand vergeten, die iemand is Ewoud Gommans, die in Roemenië bij Dinamo Bucuresti speelt.

En daar successen viert met die club. Ze staan bovenaan en hebben een puntje meer dan hun plaatsgenoot Steaua Bucuresti. (33 om 32 na 12 wedstrijden). Afgelopen weekend won Dinamo uit met 1-3 van SCM Zalau via de setstanden 20-25, 25-19, 22-25 en 15-25. Ewoud Gommans scoorde 9 keer. Zo dat is dus nu ook rechtgezet.

Bij de dames maken we een uitstapje naar Japan (Celeste Plak), Griekenland (Maret Grothues en Anna Mebus), Tsjechië (Hyke Lyklema), Cyprus (Nikki van der Veen) en Turkije (Nika Daalderop). We beginnen met de laatste.

VakifBank speelde thuis tegen Bolu BLD, de nummer voorlaatst in de stand en won met 3-0 (10, 17, 17). Guidetti liet Egonu, Gabi, Daalderop, Günes en spelverdeelster Cansu aan de kant. De tweede selectie moest het doen en leverde. VakifBank bezet na Eczacibasi de tweede plaats op de ranglijst.

In Griekenland verloor Maret Grothues met Panathinaikos met 2-3 van PAOK. De 2-0 voorsprong ging via 23-25, 22-25 en 14-16 naar een 2-3 eindstand. In de derde set werd 19-22 nog 23-23 voordat de laatste twee punten werden gescoord, in de vijfde set werd 11-10 een 12-12 en 14-15 tussenstand, waarna het breakpoint PAOK de winst opleverde.

Met Lamia verloor Anne Mebus uit met 3-0 van Thira. Haar ploeg kreeg 16, 20 en 9 punten mee. In de eerste set kon Lamia, dat vier plaatsen lager op de ranglijst staat tot 18-16 bijblijven. Met een serie van zeven punten maakte de thuisploeg de set uit. In de tweede set maakte een serie van drie punten na 21-19 het beslissende verschil en in de derde en laatste set ging het van 6-0 en 10-1 regelrecht via 19-8 naar een 25-9 zege voor Thira.

Panathinaikos staat vierde en Lamia negende.

In Tsjechië behaalde Hyke Lyklema met Liberec een 1-3 zege bij Prerov. Na de 25-20 pakten ze met 27-29, 11-25 en 20-25 de volle buit. Hyke Lyklema stond twee sets op spelverdeling, ze scoorde niet. Haar ploeg is derde, koploper is Prometey, dat met één wedstrijd meer 10 punten meer heeft.

Nikki van der Veen had gisteravond met Lemesos plaatsgenoot AEL Limasol als tegenstander. In de eerste twee sets waren de teams lang aan elkaar gewaagd maar in de buurt van de big points moest het team van Nikki telkens hun meerdere erkennen in de tegenstander. 25-18 en 25-19. De 3e set kende een goed begin (0-3) maar door te veel persoonlijke passfouten en onzuiver spel werd dit een set waarbij er enkele wisselspelers kansen kregen nadat een serie van elf punten er 11-3 van had gemaakt.

In deze set werden uiteindelijk 13 punten behaald. Helaas dus geen wedstrijd met een goed resultaat voor Lemesos. Door het verlies van de afgelopen 2 wedstrijden is het spelen van de play-offs buiten bereik en zal er na de reguliere competitie gespeeld gaan worden voor plek vijf t/m acht. Nikki van der Veen speelde de hele wedstrijd en was goed voor 12 punten.

In Japan was er twee keer verlies afgelopen weekend voor Celeste Plak en Victorina Himeji. Er werd zaterdag met 0-3 van de Denso Airybees verloren, zondag kreeg de ploeg van Celeste Plak een setje mee. Meteen de eerste met 25-20.

Celeste Plak scoorde totaal 36 keer in twee wedstrijden, zaterdag 13 en zondag 23. Bij de tegenstander was de Turkse ex-international Neriman Ozsoy met totaal 47 punten in twee duels net wat vaker succesvol.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort en Lemesos.