Rondje langs de competities (m) in Europa

VoV, 17-01-2023. 11:40 uur. Wat er afgelopen weekend in de competities in Italië, Duitsland, Frankrijk en België gebeurde met de teams waarin Nederlandse dames en heren uitkwamen hebben we u in een overzicht per land al laten weten, rest ons nog een totaal plaatje van de overige landen. Die delen we dan op in wat de Nederlandse mannen en dames buiten onze landsgrenzen presteerden.

In Griekenland verloor Gijs Jorna met PAOK Thessaloniki met 1-3 van Panathinaikos. Na 18-25 en 25-16 ontstond er een gelijk opgaande strijd in de set finales. Panathinaikos won set drie met 24-26, maar in set vier leek PAOK bij 16-11 en 21-16 de beslissende vijfde set voor het grijpen te hebben. PAOK greep na lang spelen echter mis, zij verloren de vierde set met 34-36 en de wedstrijd dus met 1-3.  Gijs Jorna st scoorde 13 keer.

In Polen verraste Olsztyn van Robbert Andringa het hogergeplaatste Zawierci met 3-0. Na twee keer 25-20 bracht de 30-28 in de derde set de volle buit. Andringa scoorde 10 keer bij de 62 om 44 eigen score. Belchatow van Dick Kooy leed een 3-0 nederlaag bij koploper Rzeszow via de setstanden 25-20, 25-21 en 25-13. Kooy maakte 9 punten.

Niels Klapwijk behaalde met project Warszawa een 0-3 overwinning op bij Cuprum. Via de setstanden 21-25, 17-25 en 23-25. Klapwijk speelde niet. En ZAKSA van Twan Wiltenburg hield via winst in drie sets (22, 19, 21) de volle buit in eigen huis. Ook Wiltenburg kreeg geen speeltijd.

Rzeszow is koploper met 20-50, ZAKSA staat vierde (20-43) en Warszawa is vijfde (20-35). Olsztyn staat met 19-31 op de achtste plaats en Belchatow bezet met 20-28 de elfde positie.

In Tsjechië eindigde het Nederlandse onderonsje tussen Stijn van Schie (Budejovice) en Karlovarsko (Wessel Keemink) in een zege voor Budejovice. Koploper Karlovarsko werd met 3-2 verslagen. De ploeg van Wessel Keemink kon twee keer een achterstand in sets wegwerken (25-19 met 24-26 en 25-14 met 21-25) waarna een spannende tiebreak Budejovice de zege bracht. Met 17-15.

Stijn van Schie maakte 20 punten voor Budejovice en 4 voor Karlovarsko. Wessel Keemink liet middels een foutserve en een aanvallende fout 2 punten voor Budejovice noteren. De eigen score was met 82 om 64 ruim in het voordeel van de thuisploeg.

Kladno van Gijs van Solkema had ook vijf sets nodig om tot winst te komen. Een 1-2 voorsprong ging via 25-22 verloren, daarna pakten ze met 10-15 alsnog de winst. Van Solkema had in de eerste vier sets invalbeurten, in de vijfde begon hij in de basis. Zijn scoringsbalans kwam op min één uit, twee foutserves vs. één aanvallend punt.

Dukla Liberec is koploper (19-51), Karlovarsko staat tweede (19-49), Budejovice is vierde (18-38) en Kladno vijfde (18-33).

In Turkije wonnen de Nederlanders met hun ploegen Halkbank en Ziraat Bankasi en hielden zo de eerste (Halkbank) en tweede plaats op de ranglijst in bezit. Halkbank kwam redelijk vlot via 25-21 en 25-18 op 2-0, verloor de derde set daarna nipt met 23-25 en kon de volle buit via een moeizame 32-30 alsnog binnen harken.

Nimir Abdel-Aziz scoorde 34 keer voor Halkbank en middels 5 foutserves en 2 aanvallende fouten 7 keer voor tegenstander Tursad, de nummer zes op de ranglijst. Halkbank heeft 40 punten.

Ziraat Bankasi won met 3-1 van Belevi, dat de twaalfde plaats op de ranglijst bezet. De eerste en vierde set werden vlot door Ziraat Bankasi met 25-15 en 25-18 gewonnen, de tweede ging met 26-24 een stuk moeizamer en de derde werd daarna met 23-25 verloren.

Wouter ter Maat maakte 24 punten voor Ziraat en 7 voor Belevi middels foutserves en aanvallende fouten. Bij Bennie Tuinstra waren dat er 5 voor Belevi en 14 voor Ziraat, dat  nu 37 punten heeft.

In Oostenrijk won Waldviertel de uitwedstrijd bij Amstetten met 2-3. De oneven sets werden met minimaal verschil in hun voordeel beslist (24-26, 23-25 en 13-15) de even sets gingen ruim verloren (25-20 en 25-16). Daan Streutker scoorde 11 keer, zijn ploeg staat zesde met 13-22, koploper is Hypo Tirol met 13-36.

gh @ Vizier op Volleybal, Foto facebook PAOK, Gijs Jorna.