Rondje Europa, midweekse wedstrijden

VoV, 21-11-2019. 5:52 uur. Gistermiddag en -avond werd er in Turkije, Italië, en Duitsland een deelprogramma afgewerkt, voor zowel de heren als de dames. We maken even een rondje langs de velden.

In Turkije speelde Wouter ter Maat met Fenerbahce uit de topper tegen Sport ToTo, op dat moment de nummer één van de ranglijst. Het werd een vijfsetter, waarin Fenerbahce met 10-15 aan het langste eind trok in de tiebreak. Die hadden ze middels 24-26 in de vierde set afgedwongen, nadat de eerste drie sets in 11-25, 25-22 en 25-20 waren geëindigd. Ter Maat was goed op dreef met een aanvallend scoringspercentage van 58%, hij maakte 25 punten van de 73 totale eigen score van Fenerbahce.
Met name was hij in de vierde set belangrijk met 10 punten, zo scoorde hij de 23-23 en 24-25. In de tiebreak liep zijn ploeg van 5-6 naar 5-11 waarna de zege werd binnengehaald. Galatasaray staat eerste (6-17), Fenerbahce tweede met 7-17.

In Duitsland speelden SC Dresden en SSC Schwerin tegen elkaar. Een duel dat in voorgaande jaren een topper was, maar door de huidige stand van Dresden, ze staan na gisteren 7de, die kwalificatie eigenlijk op dit moment niet meer verdiend. Schwerin won met 0-3 (20, 21, 22). In de eerste twee sets kon Dresden met 14-16 en 18-21 nog redelijk in het spoor blijven, net als ook in de tweede set 15-16 en 18-21. Maar in de derde was bij 7-16 het verschil al gemaakt, daarna kwam de ploeg van Laura de Zwart nog sterk terug (16-21), maar het bleek onvoldoend.

Laura de Zwart had een serve invalbeurt in de derde set. Bij Schwerin stond Britt Bongaerts de hele wedstrijd op spelverdeling (ze scoorde 3 keer) en kwam Nicole Oude Luttikhuis in de tweede set als wissel in het veld. Zij maakte 1 puntje.

Hester Jasper werd opnieuw tot MVP gekozen bij Suhl in de wedstrijd tegen SC Potsdam, die haar ploeg overigens met 3-0 (18, 20, 22) verloor. Met een aanvallend scoringspercentage van 50% kwam ze tot totaal 10 punten. Daarnaast was ze foutloos in de pass. Anniek Siebring had haar avond niet, ze kreeg 24 set ups in de aanval en maakte daar 1 puntje mee.

Schwerin staat met 6-15 nu 2de, Potsdam is 4de (6-14), Dresden 7de (7-9) en Suhl 11de en laatste met 7-1.

In Italië speelden bij de dames Chieri ’76 tegen Casalmaggiore. Het werd een 0-3 (21, 20, 15) zege voor Casalmaggiore. Dat met een eigen score van 41 om 59 punten via onder andere Kenia Carcaces (16 punten), Catarina Bosetti en Mina Popovic (beiden 13 punten) de betere afmakers had dan Chieri, waar de Belgische Kaja Grobelna en Amber Rolfzen op een score van 11 punten bleven steken. Annick Meijers had in de eerste set een invalbeurt en begon in de tweede in de basis. Ze scoorde 2 keer. Casalmaggiore staat nu 4de (8-16), Chieri ’76 is 8ste (8-10).

Bij de mannen in Italië leed Trentino een verrassende nederlaag op eigen veld tegen middenmoter Padova. Met 2-3, na een twee-en-een-half-uur durend duel. De vijfde set ging met 19-21 naar de bezoekers.

Milano van Nimir Abdel-Aziz leed thuis een 0-3 nederlaag tegen Modena. Twee sets waren erg nipt met 27-29 en 28-30, daarna kon Modena het met 20-25 met meer verschil afmaken. Abdel-Aziz, die de laatste wedstrijd nog met een blessure uitviel, speelde alle sets in de basis en scoorde 24 keer, met een zeer hoog scoringspercentage van 71% in de aanval. Modena had 18 punten meer op de eigen score en maakte 9 directe fouten meer, die Milano een punt opleverden.

Piacenza verloor thuis met 0-3 van Perugia. Dick Kooy maakte er 14 voor Piacenza, Sjoerd Hoogendoorn 13 voor Perugia, dat vierde in de stand staat. Bij Sora tegen Latina kwamen Stijn van Tilburg (Sora) en Maarten van Garderen niet in actie. Sora verloor met 1-3.

Vanavond wordt nog gespeeld Ravenna (Thijs ter Horst) vs. Civitanova, de huidige koploper in Italië.