Rosstars grist Set-Up II zege uit handen

VoV, 24-03-2019. 8:36 uur. Set-Up II leek na de 2-1 in sets bij 20-13 in de vierde set hard op weg om de 3-1 winst binnen te halen. Rosstars begon aan een inhaalrace die hen bij 23-23 naast de thuisploeg bracht en met 25-27 er voorbij. Die tik kwam hard aan, in de tiebreak werd met 5-8 van speelhelft gewisseld en had Rosstars vervolgens de betere afmakers in de ploeg. Met 8-15 werd de 2-3 winst binnen gehaald.

In de eerste set leek het bij 16-9 voor de thuisploeg een gelopen race naar de 1-0 stand in sets. Rosstars kwam echter met een serveserie van Amke Bosch terug naar 16-15 en vervolgens bleef het spannend tot aan 21-19 door scores van Babs Oude Hampsink bij Rosstars en Danae ten Oever en Marlies Eertman bij Set – Up. Op die stand lukte het Rosstars niet de side out te maken. Danae serveerde een ace voor 22-19 en met een ace na de 24-21 stand maakte Marlies de set uit.

Met Mayke Schutte (drie aces) en Diede Hagedoorn aan de opslag liep Set – Up in set twee uit naar 10-2. Set-Up stond prima en met veel druk te serveren, Rosstars had een goed blok staan en kwam terug naar 10-6. Na een periode met veel fouten over en weer en een tussenstand van 18-11 liep Rosstars in naar 19-15. Daphne Kamphuis sloeg twee keer raak (21-15), Marlies Eertman maakte een blokpunt. (22-15). Milou Holsink van Rosstars kon wat terug doen (23-18), voordat Diede Hagedoorn de set vanaf positie vier voor de 2-0 stand uitmaakte. Feitje, Rosstars scoorde het eerste aanvallende punt pas op de stand 19-14. Daarvoor waren de punten via blokkerend scoren, een ace en kadootjes op het telbord gekomen.

Het ging in de derde set om wedstrijdwinst of om in leven te blijven, bij wijze van spreken dan. Het initiatief lag meteen vanaf het begin bij de bezoekers uit Rossum. (3-6, 5-10) en dat gaven ze ook niet meer af. De aanval was effectiever, het blok stond nog steeds goed, de foutenlast was lager dan die van de thuisploeg en de lage verdediging in het achterveld gaf weinig weg. Milou Slaghekke had het vizier scherp staan, toen Set-Up zijn zinnen op inhalen had gezet en bij 15-19 tot op vier punten was genaderd. Anne – Kim Meenderink serveerde Rosstarts naar 15-23 en Milou Slaghekke sloeg de laatste twee ballen erin voor de 17-25 eindstand en 2-1 setstand.

Eerst ging het in de vierde set tot 8-8 gelijk op, Anne Hesselink serveerde Set-Up naar 13-9 en met Ilse Kamphuis en Danae ten Oever aan de oplag liep de thuisploeg uit naar 20-13. Bij Rosstars kwamen de punten van Dana Nijhuis en serveerde Anne-Kim Meenderink twee aces tot aan de genoemde tussenstand. Set-Up zat op rozen en koerste full speed op de 3-1 zege af, zo leek het althans. Echter nadat de foutserve 20-14 maakte en Milou Holsink ging serveren kwam de ploeg van Damir Colo niet meer uit de rotatie. Pas bij 20-18 kon Diede Hagedoorn vanaf de buitenkant weer scoren.

Op 23-19 was de marge nog steeds ruim, echter een ace van Marije Hartman en een bekeken bal van Milou Slaghekke maakten bij 23-23 gelijk. Nu kwam het op de zenuwen aan, wie had de sterkste zenuwen en welk team had de killers in de ploeg? Set- en matchpoint voor Set-Up door Diede bij 24-23, tiebreakpoint voor Rosstars na een technische fout bij de thuisploeg. De foutserve maakte gelijk bij 25-25. Daarna nam Babs Oude Hampsink de laatste twee punten voor haar rekening en veranderde  een 20-13 achterstand dus alsnog naar een 25-27 zege en een 2-2 stand.

Verlengen! Met scores van Ilse en Daphne Kamphuis voor de thuisploeg en gekregen kadootjes voor Rosstars werd het 3-3, Milou Slaghekke maakte 3-4 en serveerde de ploeg van Helmuth ter Braak vervolgens naar 3-7, Vier fouten, voor 50% bij beide teams, maakten 5-9. Als dan een servepass zomaar binnenvalt en een punt oplevert kun je bijna niet meer verliezen. Dan zit alles mee, dat was zo voor de 5-10, een met veel gevoel geplaatste bal maakte 6-11 en bij 7-12 haalde Damir Colo de thuisploeg nog een keer naar de kant. Danae ten Oever scoorde, maar Set-Up kon daarna geen vuist meer maken. Na de 8-13 door Milou Slaghekke maakte Milou Holsink de laatste twee punten voor de gasten voor de 2-3 zege.

Wie had dat gedacht na de 2-1 in sets en de 20-13 stand in de vierde set? Die mag zijn vinger opsteken!  Nooit opgeven, blijven doorgaan loont ook in een hopeloos lijkende situatie, blijkt maar weer.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Jan van den Noort.