Rosstars sterkste in derby vs Dynamo

VoV, 17-02-2019. 10:27 uur. De wedstrijd van Rosstars vs Dynamo ging beslist niet alleen om de derby eer, maar was veel meer een strijd tussen twee teams die de punten heel hard nodig hadden om uit de gevarenzone te blijven c.q. uit de gevarenzone te komen. Een kleine 100 fans zaten op de kleuterschool bankjes rondom het veld of stonden de verrichtingen van hun favorieten te volgen. Zittend zie je de wedstrijd dan wel uit een heel ander perspectief.

Rosstars wordt al een tijdje achtervolgd door blessureleed, moest al een hele periode een beroep op speelsters uit Dames 2 doen en kon vorige week tegen VC Zwolle II de eerste zege van 2019 laten noteren. Bij Dynamo is de jonge ploeg na een sterke uitprestatie bij koploper Sudosa vorige week thuis hard onderuit gegaan middels verlies met 0-4 van Sneek II. Rosstars stond  9de (16-28) en Dynamo 10de (16-25) voor aanvang.

Dynamo had middels Masu de Ridder en Sophie Mensink een goede start in de eerste set (3-5) maar gaf de voorsprong door vier kadootjes op rij weer weg. Het blokpunt van Loes Moleman en de ace van Amke Bosch gaven Rosstars een 10-6 voorsprong, die ze op de side out tot 13-9 konden vasthouden en middels een ace van Loes daarna naar vijf punten konden tillen bij 14-9. Masu de Ridder maakte 14-10, Lieke Mensink serveerde Dynamo naar 14-12, waarop trainer coach Helmuth ter Braak de thuisploeg naar de kant haalde.

De 15-12 veranderde in 17-16 door onder andere eens core van Manon Steggink (Dynamo) en Britt Bijen (Rosstars). Milou Holsink van Rosstars zorgde met een snelle midaanval en een knallend kill – block voor 19-16, na de uitgeslagen aanval van Dynamo nam Johan Booyink een time out. Het lukte zijn ploeg om op 20-18 te komen, de aansluitende treffer bleef echter uit. Op de side – out ging het naar 23-21, met twee scores voor Rosstars ontnam Dynamo zich de kans op setwinst.

Beide teams scoorden 11 keer aanvallend, blokkerend had Rosstars een 3/1 voordeel. Serverend werd het 2/2 en in de foutenlast 7/9. Een eigen score dus van 16 om 14.

De tweede set werd een prooi voor Dynamo. Met name Marije Veldhuis (7 punten, waarvan 3 aces) en Lieke Mensink (5 punten) vervulden scorend een hoofdrol voor de gasten. Marije serveerde haar ploeg van 5-9 naar 6-17, waarna de set wel gespeeld was. Tot aan de 5-9 had Sophie Mensink ook al twee aces laten noteren.

Rosstars kwam in die fase niet onder de serve druk uit, pas na de 6-17 herstelden ze zich en kregen passend weer meer grip op de set. Dit hield ook in dat Dynamo langzaam maar zeker die grip verloor en met name Babs Oude Hampsink van Rosstars liet menig puntje noteren in de periode naar het einde van de set. Op 14-22 nam Johan Booyink voor de zekerheid toch maar even een time out, na de 15-22 scoorden Sophie Mensink en Manon Steggink de punten naar het setpoint. Marije Hartman kon nog verlies nog uitstellen (17-24) voordat Lieke Mensink de bal hard in de brievenbus sloeg.

Aanvallend was Dynamo met 10 / 15 de betere, ook serverend waren ze met 1/5 aces ruim in het voordeel. Daarnaast scoorden ze 1 blokpunt tegen Rosstars 0. Wel hadden ze de iets hogere foutenlast (4/6), maar dat was niet beslissend.

De gang van zaken in het tweede deel van de  tweede set (een sterker wordend Rosstars dat meer grip op de wedstrijd kreeg) zette zich in de derde set voort. Amke Bosch en Marije Hartman zorgden met hun drukvolle opslagen voor een 10-3 voorsprong. De passlijn bij Dynamo zag er niet goed uit, er kwamen maar sporadisch ballen aan het net. Na de 10-3 maakten Marije Veldhuis en Masu de Ridder een paar punten, ook Lieke Mensink scoorde maar het was bij lange na niet voldoende om Rosstars in de problemen te brengen. In deze set vond spelverdeelster Anne – Kim Meenderink heel gemakkelijk haar aanvalsters en met name Babs Oude Hampsink was geweldig op dreef. Nagenoeg elke bal die ze kreeg veranderde ze in een punt, negen maakte ze er in deze set.

Rosstars liep uit naar 17-8, werd even slordig (17-12), maar herstelde dat met verve. Na de 18-12 scoorde Babs nog vijf keer en serveerde Marije Hartman nog een ace voor 22-13. Dynamo kwam er letterlijk en figuurlijk niet meer aan te pas en moest de eer aan de thuisploeg laten.

Met een eigen score van 21 om 10 en een foutenlast van 7 om 4 ging de set dik verdiend naar de thuisploeg.

En dan verwacht je in de vierde set een tot de teennagels gemotiveerde ploeg uit Tubbergen aan de start te zien om er met man en macht een tiebreak uit te slepen. Dat was misschien ook wel zo, maar de ploeg kon dat alleen in het begin van de set laten zien, in daden tot uitdrukking brengen. Daarna niet meer. Via 1-3 werd het 3-5 en vanaf dat moment nam Rosstars het initiatief weer over. Naar 6-5 en 9-7, Dynamo moest steeds in de achtervolging en het lukte nog om bij 9-9 aan te klampen. Daarna ging het mis.

De serveserie Britt Bijen met daarin scores van Amke Bosch en Milou Holsink bracht de tussenstand op 15-10 en door een aanhoudende foutenlast van Dynamo ging het daarna heel snel naar 21-13. En 23-14. Marije Veldhuis kon nog een paar keer tegen scoren en voor een sprankje hoop bij de fans zorgen (23-17 en 24-19), maar opnieuw was het verschil veel te groot om nog te overbruggen. Met een foutserve maakte Dynamo een eind aan de wedstrijd.

Rosstars scoorde 12 eigen punten en kreeg er 13 van Dynamo in deze set, Dynamo maakte er 9 zelf en kreeg er 10 van Rosstars.

Rosstars staat nu 8ste (17-32) en Dynamo blijft 10de (17-26)

gh @ Vizier op Volleybal.  Archieffoto’s Jan van den Noort.