Vizier op volleybal

 

Rubavu: FIVB goud voor van Driel/Reinders

VoV, 24-08-2019. 15:00 uur. Bij het FIVB World Tour toernooi in Rubavu, Rwanda waren Mexime van Driel / Iris Reinders, die overigens dit jaar als de nummer één in de DELA Eredivisie beachvolleybal waren geëindigd,  met overtuigende zeges naar de halve finales gegaan. Daarin speelden ze vanmorgen tegen het Engelse duo Palmer / Grimson. Dit duo was via een bye bij de laatste vier gekomen.

Het werd een gelijkopgaand gevecht voor het startbewijs in de finale, beide duo’s waren enorm aan elkaar gewaagd tot aan de beslissende derde set. Daarna niet meer.

In de eerste set namen Mexime van Driel / Iris Reinders een 5-2 voorsprong, die ze bij 10-10 ook alweer kwijt waren. De 14-13 in hun voordeel werd een 14-15 en vervolgens wisselden de duo’s een aantal keren van koppositie. Zoals bij 16-18 en 20-19. In de finale van de set hadden de dames uit Engeland met 20-22 de beste eindsprint.

In de tweede set het omgekeerde beeld in het begin. Engeland kwam met 2-6 voor, bij 6-6 waren van Driel / Reinders er naast en vervolgens hield het KBU duo tot 17-15 een klein voordeel op de side out. Dat werden vier punten bij 19-15, waarmee de setwinst voor het grijpen lag. Engeland knokte zich echter terug naar 19-19, maar was in de setfinale nu niet tegen het Nederlandse duo opgewassen, dat met 21-19 de stand op 1-1 bracht.

In de tiebreak kwam Nederland op 4-0, maar gezien het verloop van de eerste twee sets moest dat niet meteen als positief beschouwd worden. Toen resulteerde een ruime voorsprong aan het begin namelijk niet in een setzege. Engeland ging aan het inhalen, bij 9-7 was de aansluitende treffer een rake klap verwijderd. Maar die rake klap kwam er niet, van Driel / Reinders herpakten zich en liepen uit naar 12-8, en 14-9. Via de 15-10 setwinst pakten zij het ticket voor de finale en moest Engeland genoegen nemen met de strijd om het brons.

In de finale speelde het Nederlandse duo tegen Zibrandtsen / Olsen uit Denemarken. Zij gingen via een eenvoudige 2-0 zege in de halve finale naar de eindstrijd.

Het slokje en de pauze bij 10-11 voor in de eerste set deden van Driel / Reinders blijkbaar goed. Voor de technische time out ging de partij gelijk op met gelijke standen bij 5-5 en 8-8, daarna namen ze met een serie van vier punten achter elkaar een 10-15 voorsprong. Het verschil van vijf punten stond ook bij 13-18 nog op het scorebord. En bij 16-21 ook nog, toen stond er ook 0- 1 in sets bij.

Nadat het KBU duo, dat als thuisbasis Werkendam heeft, in de tweede set op een 0-3 voorsprong was gekomen, bleven ze de set heel lang domineren. Veldwissels waren er bij 2-5 en 5-9, bij 8-13 gingen beide duo’s voor een moment rust naar de kant. Met een serie van drie had het Deense duo na de pauze even het initiatief in handen en kwam terug naar 11-13, waarna van Driel / Reinders de serie braken. Met de druk om op de side out te moeten scoren gingen ze vooreerst goed om, het werd 13-16 en 15-18.

De Deense dames wilden echter niet van opgeven weten en klampten aan bij 17-18, ze maakten bij 18-18 gelijk.  Waarna het gevecht om het goud of de tiebreak in alle hevigheid losbarste. Het KBU duo had in de finale net iets meer over dan de tegenstanders en kon na de 21-21 de laatste twee beslissende punten voor hun eerste gouden medaille op een FIVB World Tour toernooi scoren.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB