Ruime winst Dynamo, nipte zege Lycurgus

VoV, 06-03-2021. 18:42 uur. De reguliere competitie zit erop, vandaag begonnen vier teams aan het tweede deel van het seizoen, waarin een plekje in de play-offs om de landstitel te verdienen is. Draisma Dynamo heeft de beste uitgangspositie via de koppositie in het reguliere seizoen verdiend en begint met een puntje voorsprong op Amysoft Lycurgus, ze hebben en twee meer dan Active Living Orion en Sliedrecht Sport, de tegenstander van vandaag, staat op 0 punten.

De zes teams die voorheen in de kampioenspoule streden zijn teruggebracht tot vier, uiteraard vanwege het slechts een half seizoen durende competitie door Corona. De nummers 1 en 2 gaan naar de play-offs, die bestaat uit een ‘best of five’ serie.

Draisma Dynamo vs. Sliedrecht Sport. De eerste (en enige) ontmoeting tussen beide teams dit seizoen ging met 1-3 naar het in Sliedrecht te gast zijn de Dynamo. Voor Sliedrecht Sport was er dus een herkansing, voor Dynamo ging het om bevestiging en om de ongeslagen status te behouden.

Alleen de eerste set kende enige spanning. Nadat Sliedrecht Sport een 13-8 achterstand ongedaan had gemaakt bij 17-17 en tot 20-20 gelijk opliep met de ploeg uit Apeldoorn. De vraag wie er in de beslissende fase van de set het initiatief naar zich toe zou trekken werd met Dynamo beantwoord. Ze liepen uit naar 23-20 en wonnen met 25-22.

In de tweede en derde set was Dynamo heer en meester. In de tweede werd via 10-5 en 20-11 met 25-13 gewonnen en de derde werd via 11-6 en 20-12 hun prooi. Deze keer met 25-14.

Sjoerd Hoogendoorn werd met 13 punten topscorer, Ivar de Waard van Sliedrecht Sport kwam tot 11. Met een eigen score van 52 om 30 punten was de thuisploeg meer dan een maatje te groot voor de bezoekers.

Amysoft Lycurgus vs. Active Living Orion. Na de zeges in vier sets van de Groningers in de Supercup en het reguliere seizoen (in Doetinchem) was dit de derde ontmoeting van beide teams in dit seizoen. En het werd zoals zo vaak eerder een  zeer memorabele, waarin slechts één set met meer dan twee punten verschil werd beslist. Lycurgus kwam via 24-26 en 18-25 met 0-2 achter, maar wist met twee keer 25-23 de tiebreak af te dwingen, die ze met 15-13 wonnen.

In de eerste set werd 24-23 een 24-26 zege voor de bezoekers. In de set daarop namen ze via 6-13 en 15-20 ruim afstand en kwamen op 0-2. Lycurgus pakte in de derde set na de 20-20 het beslissende verschil en won met die twee punten verschil. In de vierde set maakten ze het minimale verschil na 23-23 en in de tiebreak lukte het de Groningers om een 10-12 achterstand om te buigen naar 14-12, waarna ze als winnaar afsloten.

Het geroutineerde trio Bas van Bemmelen, Tijmen Laane en Jasper Diefenbach van Orion scoorde respectievelijk 20, 16 en 15 punten. Bij Lycurgus waren Geoffrey van Gent en Bennie Tuinstra met 17 en 15 punten de vaakst scorende spelers. Orion had de betere score op serve en blok (8 om 17), Lycurgus op de aanval (68 om 60). In de foutenlast scheelden de teams zich 2 punten (33 om 31)