Rustdag Oranje, wat deden de andere teams?

VoV, 24-08-2021. 6:05 uur. Één van die andere teams in de Oranje poule was Roemenië, dat ook een rustdag had. En verder speelden Turkije vs. Finland en Oekraïne vs. Zweden.  Om met de laatste te beginnen, dit duel kon wel eens beslissend zijn voor de derde plek in de poule gezien de stand voorafgaande aan de wedstrijd. Zweden stond op 5 punten uit 2 duels, Oekraïne op 3 uit 1.

Oekraïne maakte in dit onderlinge duel duidelijk wie er de meeste aanspraak op de derde plaats mocht maken, namelijk zijzelf. Ze wonnen met 3-0 via de setstanden 25-23, 25-17 en 25-20.

De eerste set was spannend toen Zweden van 24-20 terugkwam tot 24-23 en de gelijkmaker in de lucht hing, maar door Olesia Rykhliuk werd voorkomen en zij met haar score Oekraïne de set zege bezorgde. Daarvoor was de set redelijk gelijk opgaand geweest (8-7, 12-11, 15-15) en hadden de zusjes Haak een 22-18 voor Zweden naar 22-20 weten in te lopen. In de tweede set had Oekraïne na 12-9 en 23-17 aan het eind een hele ruime (25-17) voorsprong, en in de derde set werd 24-18 nog 24-20, daarna maakte Oekraïne de 3-0 zege perfect.

In totalen had Oekraïne aanvallend (51 om 45) en in de foutenlast (8 om 13) het meeste voordeel. Topscorer van de partij werd Isabelle Haak met 29 punten, Olesia Rykhliuk (foto boven) scoorde 26 keer.

Turkije bleef ook in hun vierde wedstrijd ongeslagen en is verzekerd van de eerste of tweede plaats in de poule. Ze hadden gisteren geen probleem met Finland. Via een 3-0 zege met de setstanden 25-19, 25-12 en 25-15 nestelden ze zich aan de kop van poule D.

In de eerste set kon Finland tot 12-12 gelijke tred houden, vervolgens liep Turkije uit, nam een handvol punten afstand (21-16) en sloot met ruim verschil af. In de tweede en derde set was het eenrichtingsverkeer richting de vloer van Finland. Via 13-4 en 19-10 pakten ze de tweede set. En de laatste ging na 7-2, 15-6 en 21-13 naar de ploeg van Guidetti. Ebrar Karakurt werd met 16 punten de topscorer.

De stand in de Oranje poule is nu, met vermelding gewonnen wedstrijden en behaalde punten:

• 1> Turkije 4-12
  • 2> Nederland 3-9
  • 3> Oekraïne 2-6
  • 4> Zweden 2-5
  • 5> Finland 0-1
  • 6> Roemenië 0-0.
  • Nederland en Roemenië speelden 3 wedstrijden, de andere teams staan op 4.

Duidelijk is dus dat vandaag bij Turkije vs. Nederland de beslissing over poulewinst kan vallen. Ook is duidelijk dat Finland is uitgeschakeld en dat gastland Roemenië in de resterende twee partijen tegen Finland en Oekraïne zes punten zal moeten halen om door te gaan naar de volgende ronde, maar daarbij mede afhankelijk is van het resultaat bij Nederland vs. Zweden op de laatste speeldag.