Stand van Zaken in zusterpoule Oranje (IV)

VoV, 24-08-2021. 6:11 uur. In poule B, de poule waarvan de top 4 het in de achtste finale moet opnemen tegen de top 4 van de Oranjepoule, is het ongeslagen Polen zeker van de eerste plaats na vier overwinningen. De strijd om de andere posities, die recht geven op een vervolg van het EK, is nog volop gaande. Gisteren speelden Griekenland vs. Tsjechië en Polen vs. Spanje. Bulgarije en Duitsland hadden een rustdag.

Polen vs. Spanje werd een rimpelloze 3-0 zege voor Polen. Met de setstanden 25-15, 25-15 en 25-8. Spanje kwam er niet aan te pas en keek in alle drie sets in het middendeel al tegen zeer ruime achterstanden aan. In de eerste set bij 12-6 en 17-8, in de tweede bij 12-5 en 18-7 en in de derde was 15-6 een voorteken voor de dikke Poolse winst. Malwina Smarzek (foto boven) werd met 22 punten topscorer.

Griekenland maakte het Tsjechië twee sets knap lastig. Al zou de 0-3 zege voor de Tsjechische dames anders doen vermoeden. In de eerste set kwam Griekenland na 11-14 achter bij 15-14 terug in de set. De 22-22 werd 22-24 en 24-24, waarna Tsjechië met 24-26 won.

In de tweede set een soortgelijke ontknoping in de finale. Eerst was er weer een ruime Griekse voorsprong (13-8), die echter bij de big points tot 23-22 was geslonken. Op 25-24 had Griekenland setpoint, maar de set ging met 26-28 naar Tsjechië. Dat was waarschijnlijke te veel van het verkeerde, in de derde set liep Tsjechië van 8-9 uit naar 8-15 en won ruim met 15-25.

De stand in deze poule is nu, met vermelding gewonnen wedstrijden en behaalde punten:

• 1> Polen 4-12
  • 2> Bulgarije 2-7
  • 3> Tsjechië 2-6
  • 4> Duitsland 2-5
  • 5> Spanje 1-2
  • 6> Griekenland 0-1.
  • Bulgarije en Duitsland speelden 3 wedstrijden de andere teams 4.

Met deze stand is wel duidelijk dat Oranje en Turkije in de achtste finale in ieder geval niet tegen Polen spelen.

Onze Zuiderburen behaalden gisteren een knappe 3-2 zege op Rusland, nadat ze ze via 29-31 en 21-25 met 0-2 waren achter gekomen. Aan de hand van hun  topscorers Britt Herbots, ze maakte 32 punten, en Celine van Gestel (ze maakte er 17) vocht de Belgische ploeg zich naar 25-13, 25-22 en 15-11 set zeges na de 0-2 achterstand. Bij Rusland kwam het talent Arina Fedorovtseva tot 28 treffers. Na 2 uur en een kwartier was de strijd beslist.

België staat derde (2-5) in poule A, achter Servië (3-9) en Rusland (2-7) maar voor Frankrijk (1-3)

Saskia van Hintum en Dirk Sparidans verloren gisteren in poule C met hun Zwitserse ploeg met 0-3 van Wit-Rusland. Via de setstanden 25-23, 25-15 en 25-15. In deze poule speelden alle teams 3 wedstrijden, Zwitserland staat met 1-3 op de vijfde plaats, voor Slowakije dat 0-0 heeft. De top 4 zijn Kroatië (3-9), Italië (3-9), Hongarije (1-4) en Wit-Rusland (1-3).