RVV bezwijkt niet onder spanning in Rotterdam

VoV, 13-02-2023. 14:50 uur. De spanning is volledig terug in de kop van de eerste divisie volleybal. De overwinning van Habithuis | RVV op koploper Skunk en het verlies van kampioenskandidaat Gemini-Kangeroes in Capelle aan den IJssel bracht nog geen wijzigingen in de top 3, maar de teams naderen elkaar op enkele punten.

Afgelopen weekend moest weer voor rust zorgen in de competitie. Koploper Skunk trad aan tegen degradatiekandidaat Punch, RVV speelde in Rotterdam tegen Volley Zuid. In Voorschoten hing het meest spannende affiche: Gemini voerde het gevecht met promovendus Dordrecht, maar heeft met een wedstrijd minder de beste papieren voor de titel.

Rotterdam-Zuid bewees dat een krappe gymzaal volstaat als strijdtoneel. Gehavend door de (on)mogelijkheid tot stevige servicedruk en een beperkte selectie wisten de Katwijkers vanaf de servicelijn de thuisploeg flink onder druk te zetten. De 0-4 voorsprong voor RVV werd uitstekend vervolgd met 4-10 en 7-17. De coach van Volley Zuid zag op dat moment pas de noodzaak van ingrijpen, maar dat was veel te laat.

Vanaf 8-18 greep aanvoerder Bas van der Tang het initiatief met een servicereeks van zes punten; net niet voldoende voor het afmaken van de set. Volley Zuid passer-loper Stephan Kapteijn zette de uitploeg nog enkele malen onder druk, maar op punt 11 was het over en uit.

Enkele supporters zagen de walkover met lede ogen aan en vertrokken vroegtijdig huiswaarts. Onterecht bleek achteraf, maar tot aan 8-16 was er voor RVV geen vuiltje aan de lucht, mede door het uitstekende blok van RVV-ers Gilbert Vivo en Marijn Heemskerk.

Aan thuiszijde zorgde topscorer Marco Kanselaar voor een ommekeer in de tweede set. Dankzij zijn service vanaf 9-16 en – enkele rotaties later – zijn enorme aanvalskracht, bracht hij beide teams op gelijke hoogte. De bezoekers kregen de passing en verdediging niet op orde. Ze kwamen nog op setpoint (23-24), maar verzilverden die niet. Volley Zuid maakte het in tweede instantie wel af via 28-26.

Wederom wisten de RVV-mannen van coach Peter van den Berg in de derde set vlot ‘het gaatje’ te maken. De passing was onder leiding van libero Samuel di Maggio weer onder controle. De middenaanval kon veelvuldig succesvol worden aangespeeld. Met wissels in spelverdeling en aanval probeerde Volley Zuid het tij te keren, maar dat bleek tevergeefs (18-25).

In het vierde bedrijf kregen de Katwijkers geen vat op de aanvallen ‘uit’ via de blokkering. Eigen aanvallen leidden meer dan eens tot een directe fout (10). De gasten behielden de leiding via 8-5 en 15-11 tot ver in de eindfase. Op 22-19 kwam RVV-diagonaalaanvaller Gilbert Vivo, voor de gelegenheid op midden, aan service. Zijn agressie zette hij fantastisch om in een solide service, waarmee hij zijn team weer terugbracht in de wedstrijd. Volley Zuid had na 23-22 twee mogelijkheden om de wedstrijd te verlengen, maar verzaakte. Een spelerswissel van passer Stefan Boekee op 24-24 moest voor het volgende setpoint zorgen, maar die kwam er niet. Met twee aanvalsfouten op rij maakten zij er zelf een einde aan.

Habithuis | RVV schurkt langzaam tegen Skunk en Gemini-Kangeroes aan, die beide – verrassend – verloren. Het verlies in Veghel was extra pijnlijk door de slechts zeven spelers van Punch; in Voorschoten was een spannende wedstrijd ingecalculeerd. Met de kraker tussen Habithuis | RVV en Gemini-Kangeroes komend weekeinde in het verschiet, zullen de mannen uit Voorschoten er alles aan moeten doen om de koppositie in zicht te houden

gh @ VoV, verslag van Ard de Mooij, foto Jan van den Noort.