Vizier op volleybal

 

Sam Gortzak keert terug op het oude nest

VoV, 24-05-2023. 5:35 uur. ‘Het voelt als thuiskomen’, dat zegt Sam Gortzak over zijn terugkeer. Na twee jaar Tectum Achel in de Belgische competitie is de spelverdeler komend seizoen weer te bewonderen bij Samen Lycurgus, waar de 28-jarige Gortzak eerder al zes jaar onder contract stond.

Gortzak laat weten graag weer in Groningen te willen zijn. ‘Mijn vriendin Malou woont hier, we hebben een fijn huis hier en ik wil nog graag het liefst op zo hoog mogelijk niveau blijven volleyballen. Waarom dan niet in de stad waar ik me thuis voel.’

Coach Arjan Taaij is zeer in zijn nopjes. ‘Met Sam terug op het oude nest zijn we ontzettend blij. Met hem voegen niet alleen een zeer fijn mens, maar ook een uitstekende volleyballer toe aan het team. Die met zijn kennis en ervaring richting kan geven aan de jonge spelers in het programma.’

Over de afgelopen twee seizoenen in België waar Gortzak met Achel onderin de middenmoot speelde heeft hij een dubbel gevoel. ‘Het niveau was echt hoger dan ik verwacht had. Echt beter dan in Nederland. En het spel draait echt om de spelverdeler. Van hem wordt echt verwacht het tempo van het spel te dicteren en niet zomaar de buitenkant te zoeken.

Maar door niet voor de prijzen te spelen lever je qua professionaliteit wel in. Niet iedereen had volledig de focus op volleybal. Het mooie daarvan vond ik dat het toch lukte om tijdens de wedstrijden met elkaar zo goed mogelijk te presteren.’

In zijn eerste seizoen kwam Gortzak niet altijd aan spelen toe, maar in het tweede seizoen speelde de Noordhollander veel meer en dat heeft hem goed gedaan. ‘Ik weet niet of ik volleyballend beter geworden ben, maar ben als mens zeker nu meer volwassen. Ben meer aanwezig op het veld.’ En de ambitie blijft. ‘Daar hou ik van. Het beste uit mezelf en het team halen dat blijft bovenaan staan. Ik leg mijn focus inmiddels wel iets meer in de maatschappelijke richting voor na het volleyballen. Dat is komend seizoen goed te combineren. Ik blijf me goed thuis voelen in een omgeving om alles eruit te blijven halen.’

Met de komst van Gortzak telt de selectie voor komend seizoen inmiddels acht spelers:

Diagonaal: Thomas Sleurink

Passer-lopers: Kyle McCauley, Maarten Bartels en Guus Boer

Middenmannen: Luuk Hofhuis, Robin Boekhoudt

Spelverdeler: Sam Gortzak

Libero: Jeffrey Klok

gh @ VoV, bericht door Theo Sikkema, Samen Lycurgus. Foto idem.