Vizier op volleybal

 

Scenario herstart competitie begin januari

VoV, 17-11-2020. 14:35 uur. Vorige week presenteerde de Nevobo het competitiedraaiboek voor de herstart van de competities 2020/ 2021 met als eerste optie de herstart ervan begin januari.

Een zeer belangrijke basisvoorwaarde als de herstart per die datum doorgaat is wel de mogelijkheid om weer ‘normaal’ te kunnen trainen*, met zes speelsters aan elke kant van het net, zonder toepassing van de 1,5 meter regel. Teams hebben dachten wij toch wel een week of vier tot zes aan gezamenlijke training en een aantal oefenwedstrijden nodig om weer ‘op hun niveau’ te komen. Spelers/ speelsters hebben die periode ook wel nodig om zich fysiek weer in wedstrijdconditie te brengen, ook al hebben ze in coronatijd braaf de krachttraining en andere aan corona aangepaste trainingsvormen gedaan.

*Tenzij de Nevobo/ clubs/ teams  er de voorkeur aan geven de herstart door te laten gaan, ongeacht de voorbereidingstijd erop.   

Terugrekenend vanaf het weekend van 09/10 januari 2021 komen we dan op pakweg de periode van zaterdag 28/11 tot zondag 13/12. In die periode zal er dus eigenlijk weer normaal getraind moeten kunnen worden, zullen de beperkende coronamaatregelen voor wat betreft het gezamenlijk gebruik van het speelveld er niet meer dienen te zijn. Want anders bestaat er een te grote kans op blessures en wordt met name in de Eredivisie wel een behoorlijk onderscheid gemaakt tussen de Talent Teams Papendal, die al die tijd gewoon hebben kunnen trainen, en de overige ploegen op dat niveau.

Een (verdedigbare) stelling voor de Topdivisie en lager zou kunnen zijn dat elke ploeg met de beperkende maatregelen te maken heeft gehad en dat er dus zo geen teams door de kortere voorbereidingsperiode bevoordeeld of benadeeld worden, waarbij de blessuregevoeligheid dan buiten beschouwing wordt gelaten.      

In afwachting van het vrijgeven van het ‘coronakabinet’ van de beperkende maatregelen voor het volleybal (en andere zaalsporten) heeft de Nevobo als eerste scenario dus de herstart begin januari uitgewerkt voor het moment dat de competitie dan weer mag worden hervat.

Herstart van de competitie begin januari 2021

De gedachten zijn het uitspelen van een halve competitie (enkele wedstrijden, geen return) tot half maart, waarbij de reeds gespeelde wedstrijden en resultaten behouden blijven. Al met al vallen er vanaf 09/10 januari tot en met 14/15 maart tien weekenden waarin gespeeld kan worden. Er van uitgaande dat er voor het paasweekend op zaterdag ook gewoon gespeeld wordt.

Met uitzondering van een aantal teams, die op dit moment nog geen of maar één wedstrijd hebben gespeeld, zou het mogelijk moeten zijn de halve competitie in die weekenden af te werken, achterstanden in wedstijden dienen dan door de week (op trainingsavonden?) te worden ingehaald. De eindstand van ‘reguliere’ seizoen 2020-2021 is dus de stand na 11 wedstrijden op basis van wedstrijd quotiënt (= aantal punten gedeeld door aantal wedstrijden)

Na de ‘reguliere competitie’, voor zover hier van regulier sprake kan zijn, volgt een herindeling. De nummers één tot en met zes vormen de kampioenspoule, de nummers zeven tot en met twaalf de degradatiepoule. In beide poules wordt wederom een halve competitie gespeeld. Dus per team vijf wedstrijden.

Laten we aannemen dat er één week pauze wordt ingelast na de ‘reguliere competitie’ dan beginnen de teams in het weekend van 27/28 maart aan het vervolg, aan de strijd om de titel en om niet te degraderen. Uiterlijk 24 april dient de strijd om de titel/ degradatie gestreden te zijn.

Wellicht volgt er dan nog een beslissingsduel om de algehele topdivisietitel en de promotie naar de Eredivisie tussen de nummers één van de kampioenspoule van beide topdivisies. De twee nummers laatst zouden zonder degradatieduel naar de Eerste Divisie kunnen degraderen, daar zijn er immers ook twee van. Ook de eindstanden in de kampioens- en degradatiepoules zijn op basis van het wedstrijd quotiënt. En indien noodzakelijk is er wellicht tot half mei ook ruimte om de wel noodzakelijk p/d wedstrijden af te werken.

Half mei kan dan alles in kannen en kruiken zijn, als corona zich tenminste rustig houdt c.q. sportend Nederland een voorkeursbehandeling bij de inenting van het vaccin krijgt. We kunnen eigenlijk alleen maar afwachten wat anderen voor de sport in het algemeen en het volleybal in het bijzonder gaan beslissen. En er het beste van hopen.

Of ziet u het allemaal anders, laat het ons via onze Facebookpagina of via g.heerink@arghent.nl weten.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.