Vizier op volleybal

 

Scheve verhoudingen in Topdivisie dames

VoV, 14-03-2019. 6:35 uur. In de Topdivisie bij de dames is de eerste beslissing afgelopen weekend gevallen. IBM Client Innovation Center Benelux / Veracles heeft het vertrek van vele speelsters naar VC Sneek niet kunnen opvangen en is daar meteen de dupe van geworden. Zij staan op 2 punten uit 17 wedstrijden en hebben een onoverbrugbare achterstand opgelopen t.o.v. de nummer tien, PDK Huizen, dat inmiddels op 19 punten uit 17 staat.

Maar weet u wat wel heel erg vreemd is om te moeten constateren zo half maart 2019 voor een competitie die in september 2018 is begonnen? Dat PDK Huizen en Veracles dit seizoen nog niet tegen elkaar hebben gespeeld. Ze moeten nog twee keer tegen elkaar, dat zou zomaar kunnen inhouden dat PDK een makkie krijgt aan deze reeds gedegradeerde ploeg (dus zes punten), maar ook dat degradatie nog geen feit had hoeven te zijn als de wedstrijd gewoon volgens schema gespeeld was. Dan had het ook 5 uit 17 en 16 uit 17 kunnen zijn. Had gekund, zeker was mogelijk geweest.

Voor Veracles maakt dat waarschijnlijk dan niet zo veel uit gezien hun achterstand, maar voor SV Dynamo (11de, 18-19) en WVS Warnsveld (9de , 18-20) wel. En voor een volkomen eerlijk verloop van het seizoen met voor iedereen gelijke kansen ook wel. We zeggen niet dat er iets misgaat, maar als bond moet je elke schijn vermijden dat betrokkenen kunnen denken dat er iets niet goed / eerlijk / correct / verloopt. Aan dit uitstel tot er een beslissing is gevallen zou de bond geen medewerking hebben moeten verlenen, ook niet als ze er door bijvoorbeeld het claimen van speelsters voor internationale wedstrijden zelf de oorzaak van zijn.

22 wedstrijden, gewoon vier deadlines in bouwen, bijvoorbeeld bij 5, 10, 15 en 20 wedstrijden moeten alle teams hetzelfde aantal (dus 5, 10, 15 en 20) duels hebben gespeeld. Anders volgen er sancties middels punten in mindering en puntentoekenning voor het niet gespeelde duels. Zo simpel kan het theoretisch zijn.

We dwalen af, zaterdag speelt Veracles thuis tegen VoCASA. Dat moet gezien de rangen, standen en uitslagen tot nu een zege voor VoCASA opleveren. Dat hebben ze ook nodig om in de top drie een woordje te blijven meespreken.  PDK gaat bij een andere topper uit de Topdivisie op bezoek. Bij VV Utrecht, dat nog iets recht te zetten heeft. Namelijk de nederlaag van vorige week in Apeldoorn bij Alterno II. Zo’n verlies heeft meestal een extra prestatiedrang, een drang om iets te bewijzen tot gevolg. Daar zal PDK dan de dupe van moeten worden in de VVU opinie.

Koploper Peelpush gaat op bezoek bij SV Dynamo. In dat duel kan geen van beide teams zich veroorloven om punten te liggen. Peelpush niet om koploper te blijven, Dynamo niet om niet nog verder in de gevarenzone weg te zakken. Als PDK voor een verrassing in Utrecht zorgt.

Innovatiemakelaars.nl  WSV is de vierde ploeg onderin. Zij gaan naar IMS / Voltena, da vorige week geheel puntloos uit Groningen de reis huiswaarts moest maken, Met dat voornemen zullen ze nu WSV naar de Achterhoek willen laten vertrekken. Maar of WSV dat ook wil, ze moeten scoren, wetende dat PDK waarschijnlijk zes punten pakt tegen Veracles.  De strijd om degradatie zal waarschijnlijk tussen hen en SV Dynamo gaan. En dan mag je geen kans onbenut laten om te scoren.

In de middenmoot van de Topdivisie staan Donitas (18-32), VCN (17-28), Alterno II (18-27) Voltena (17-26) en Rabobank Orion Volleybal Doetinchem (18-25). Voltena speelt zoals gezegd tegen WSV. De andere vier teams spelen tegen elkaar. Orion krijgt Alterno II op bezoek en is gewaarschuwd. Hun gasten versloegen vorige week de koploper.

En Laudame Financials VCN krijgt OBEG Donitas tegenover zich. VCN verloor met 3-0 vorige week, Donitas won met 3-0. Teams zijn ook gezien de stand aan elkaar gewaagd en het zal erop aan komen welke ploeg het liefst wil winnen en er het meeste voor over heeft om de punten te pakken.

We gaan het volgen en berichten erover.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.