Schwerin door in Europa, Potsdam uitgeschakeld.

VoV, 15-12-2021. 5:00 uur. Gisteravond speelden SC Schwerin en SC Potsdam de returns in de Europese toernooien. Schwerin begon tegen het Portugese FC Porto met een 3-0 voorsprong en had aan twee sets voldoende voor de volgende ronde in de CEV Cup, SC Potsdam daarentegen moest met 3-0 of 3-1 van Scandicci winnen om een golden set af te dwingen.

Schwerin vs. Porto. De kansen om dit seizoen de kwartfinale in de CEV Cup te halen waren na de uitzege bij FC Porto heel goed. Mocht die missie slagen dan wacht in de volgende ronde het Italiaanse Busto Arsizio of MTV Stuttgart op hen. “We willen overwinteren en de volgende ronde halen” is de target van Schwerin. Het ervaren FC Porto kwam thuis door de hoge servedruk en het snelle spel van Schwerin in de problemen.  Met hetzelfde concept wilde de ploeg van Baijens en Stoltenborg ook gisteren zegevieren.

De teams liepen in de eerste set in de score gelijk op tot aan 14-14, met een serie van Bruninha Lepesteurer nam Porto een 14-19 voorsprong, waarop Lina Alsmeier, Indy Baijens en Femke Stoltenborg erin gewisseld werden en zij de set een ander gezicht konden geven. Via 19-22 werd het 23-23. De set ging daarna met 26-24 naar Schwerin.

In de tweede set kon Schwerin na 7-7 een lichte voorsprong nemen, die drie punten bedroeg bij 17-14. Na de Portugese time out op de stand werd het 17-17 en 19-19. Dit keer had Porto in de finale de sterkste zenuwen. Na 23-24 maakte een netfout de set uit en bracht de stand op 1-1.

In set drie veranderde Porto een 10-6 achterstand in 12-11, waarna de opslagen van Lindsey Ruddins voor een serie van zes punten zorgden (18-11). Dit verschil liet Schwerin zich niet meer afhandig maken en via 21-14 werd de set met 25-16 binnengehaald. De 2-1 in sets was voldoende voor het ticket in de volgende ronde.

Omdat de buit binnen was kregen vervolgens in de vierde set alle speelsters speeltijd, maar dat was niet wezenlijk van invloed op krachtsverhouding binnen de lijnen. Schwerin won de vierde set met 25-19 en de wedstijd dus met 3-1.

De 72 om 58 eigen punten werden via aanval (51/42), blok (13/ 11) en aces (8/ 5) gesprokkeld. Indy Baijens scoorde 4 keer, Femke Stoltenborg 2 keer. Lindsey Ruddins van Schwerin werd voor 200 toeschouwers met 17 punten topscorer.

SC Potsdam had/ heeft in december nog een aantal topduels in de agenda staan. Afgelopen weekend tegen MTV Stuttgart (1-3 verlies), gisteravond in de Challenge Cup tegen het Italiaanse Scandicci en aanstaand weekend de halve finale voor de Duitse beker tegen SC Dresden

Het thuisduel tegen Scandicci beschouwde men als een internationaal volleybalhoogtepunt in de laatste maand van dit jaar. Winnen via de golden set betekent het ticket voor de kwartfinale binnenhalen voor Potsdam, Scandicci had daarvoor maar twee gewonnen sets nodig. Bij Potsdam was men er zich terdege van bewust dat zij de “Aussenseiter” zijn, maar dat zal niet inhouden dat de ploeg van Sarah van Aalen (foto boven) kerst kadootjes wilde uitdelen aan hun Italiaanse tegenstander.

En dat hoefde ook niet, want de ploeg uit Italië zorgde er zelf met 40 om 56 eigen punten voor om met een 0-3 zege van het veld te kunnen stappen. De thuisploeg bleef met 17-25, 16-25 en nogmaals 17-25 ver verwijderd van een stunt.

In de eerste en derde set pakte Scandicci in het begin van de set (1ste 4-8, 6-11 en 3de 2-6, 5-11) een ruime voorsprong die ze via ruim verschil (1ste 10-17, 12-20 en 3de 8-15, 14-21) naar de finish brachten. Alleen in de tweede set was Potsdam tot 6-6 een gelijkwaardige tegenstander, maar daar was bij 11-17 en 13-21 niets meer van over.

Sarah van Aalen scoorde niet tijdens haar inzet. De Duitse inbreng bij Scandicci middels Louisa Lippman (11 punten) en Hanna Orthmann was goed voor totaal 15 punten. Topscorer aan Italiaanse zijde werd de Braziliaanse Natalia met 12 punten.