Schwerin maakt gelijk tegen Stuttgart

VoV, 02-05-2019. 7:00 uur. In Duitsland werd gisteren de tweede finale wedstrijd om de landstitel gespeeld. In Schwerin stonden de plaatselijke SSC en MTV Stuttgart, al sinds jaar en dag rivalen van elkaar als het om de prijzen gaat, tegenover elkaar.  Stuttgart had de eerste wedstrijd gewonnen, het was aan Schwerin om gelijk te maken en zo in ieder geval een vierde duel te kunnen spelen en niet bij de volgende confrontatie al met ‘moeten winnen’ geplaatst te worden.

Het werden sterk wisselende sets, met afwisselend veel voordeel voor één van beide teams. Zo won SSC de eerste met 25-17, verloor de tweede met 18-25 maar won de derde weer met 25-14. De vierde moest Stuttgart winnen om in de  wedstrijd te blijven. Dat lukte niet. SSC pakte de vierde set op het nippertje met 26-24. Het is 1-1 in sets en de titelstrijd duurt nog zeker twee wedstrijden.

In de eerste set bouwde Schwerin via 4-1 en 16-9 een zevenmijls voorsprong op bij 20-13 en gaf daarna maar weinig meer weg. Met acht punten verschil was de eerste winst voor de thuisploeg binnen. In de tweede set waren de rollen weer vlot omgedraaid. Ze profiteerden van missers van Schwerin en Krystal Rivers sloeg menig punt tegen de vloer. Bij 6-13 en 9-17 stond Stuttgart mijlenver voor. Britt Bongaerts kreeg speeltijd, En ze wonnen ook volledig onbedreigd met 18-25, nadat het passend een paar keer bij de thuisploeg mis ging.

Hoe een laatste fluitsignaal van een set, een paar minuten pauze en een stevige ’preek’ alles weer volledig kan veranderen bleek in de derde set. Schwerin stoomde in een keer door naar 5-0, kwam op 16-9 en 20-12. Met 25-14 was Schwerin opnieuw een stuk beter.

In de vierde set moest Stuttgart de rollen omdraaien, maar dat wilde vooreerst helemaal niet lukken. De thuisploeg nam een 11-7 voorsprong en bleef het verschil van drie a vier punten koesteren. Tussenstanden 12-9, 18-15, 20-16.  Bij 22-21 zat de spanning er weer goed in en stond de druk er weer vol op. Schwerin wist er raad mee, 23-21, en vervolgens maakte Stuttgart gelijk bij 23-23 en 24-24. Na de 25-24 lukte dat niet meer.

Britt Bongaerts viel in de tweede set in en bleef daarna in de basis staan (2 punten), Tessa Polder kreeg geen speeltijd en bij Stuttgart had Deborah van Daeln in drie sets via de dubbele wissel ook invalbeurten. Zij scoorde 2 keer.

De stand in wedstrijden is gelijk, het vervolg is op 5 mei aanstaande weer in Stuttgart.