Schwerin verliest in Potsdam, winst Stuttgart en Dresden

VoV, 31-12-2023. 6:00 uur. Gisteren werd er in de Bundesliga bij onze oosterburen de laatste ronde van 2023 gespeeld, met in ieder geval een wedstrijd, die voor het nodige spektakel zou kunnen zorgen. In Potsdam bij SC Potsdam vs. SC Schwerin.

SC Potsdam heeft een minder goede serie achter zich met vier nederlagen op rij. Drie keer via een vijfsetter en een keer met 0-3 vs. Stuttgart. Zij waren erop gebrand om het jaar goed af te sluiten, hetgeen ook wel nodig was omdat anders hun huidige vierde plaats in gevaar kwam.

Suhl, de huidige nummer 5 in de stand, speelt namelijk tegen hekkensluiter VC Neuwied en bij een zege in maximaal vier sets gaan zij Potsdam voorbij als Potsdam puntloos blijft. De huidige leden van de Schwerin selectie Laura Edmonts en Fleur Savelkoel kwamen vorig seizoen nog voor Potsdam uit. Een weerzien dus.

Voor 2.100 toeschouwers sloeg Nova Marring het laatste punt in de eerste set voor SC Schwerin binnen, waarmee de 18-25 winst behaald werd. Maar in de volgende drie sets kwam het laatste punt steeds op naam van Potsdam. Met 25-22, 25-16 en 25-20 pakten zij de 3-1 zege. Nova Marring scoorde totaal 15 keer, Indy Baijens maakte er 6, Elles Dambrink 5 in 3 sets. Fleur Savelkoel stond wel op het matchreport maar speelde nog niet.

Bij SC Dresden tegen USC Münster speelde Sarah Straube, de spelverdeelster van de thuisploeg, haar 100ste wedstrijd voor Dresden. Logisch dat haar teamgenoten en zij die winnend wilden afsluiten. Via 25-17, 21-25, 25-23 en 25-19 slaagden ze daarin ook met glans.  Helaas was er nog geen matchreport beschikbaar.

MTV Stuttgart had ook een jubilaris in de ploeg, Eline Timmerman speelde op haar verjaardag uit tegen de Rote Raben uit Vilsbiburg. Op zo’n gedenkwaardige dag wil je natuurlijk niet met een nederlaag geconfronteerd worden.

En in dat voornemen slaagden de bezoekers, al was het na de 25-22 en 18-25 in de eerste twee sets wel even spannend of er puntverlies zou worden geleden. De Rote Raben gaven in de derde set een beslissende voorsprong aan het eind weg en verloren met 23-25. Dat was een dermate grote domper dat de vierde set met 12-25 eenvoudig naar Stuttgart ging.

Eline Timmerman vierde haar verjaardag met de topscorerstitel, zij en haar collega Alexis Hart maakten beiden 14 punten. Jolien Knollema scoorde 9 keer, Vera Mulder speelde niet. Bij Vilsbiburg stond Kim Klein Lankhorst na invalbeurten in de eerste twee sets in de derde en vierde in de basis. Ze pakte net als Britte Stuut, die ook invalbeurten had, 1 puntje mee. En niet onbelangrijk Britt Bongaerts werd tot MVP gekozen, Zij scoorde 3 keer.

VC Wiesbaden, dat van de week nog met nipte setstanden een duidelijke 0-3 zege bij Rote Raben Vilsbiburg behaalde, had de Ladies in Black uit Aachen te gast. Hun bezoekers verrasten vorige week Potsdam door in Aachen met 3-2 te winnen. Een goede generale voor het uitduel in Wiesbaden.

Maar dat bleek niet op te gaan. Aachen werd naar een hele dikke nederlaag gespeeld. Met 3-0 won de thuisploeg voor 1.800 toeschouwers. Via 25-17, 25-15 en 25-13. Noa de Vos speelde niet bij Wiesbaden, bij Aachen had Fleur Meinders een basisplaats en invalbeurten, ze scoorde 1 keer. Jolijn de Haan begon twee sets in de basis en scoorde 2 keer. Nicole van de Vosse had 2 invalbeurten en scoorde 1 keer.

En zoals gezegd, mocht worden verwacht dat VfB Suhl met winst tegen VC Neuwied 77 zou afsluiten. Hetgeen ook gebeurde. Het werd daar 3-0 via de setstanden 25-16, 25-15 en 25-11.