Sensationele zege Oranje vs. Frankrijk.

VoV, 16-06-2021. 5:15 uur. Nederland sloot de eerste wedstrijddag van de vierde ronde in Rimini af met de wedstrijd tegen Frankrijk, dat op een gedeelde tweede plaats stond. Nederland bezet de voorlaatste plaats en won pas één keer in de negen voorafgaande duels. Frankrijk verloor 2 keer en won 7 duels. Op de voorhand zou het dus een appeltje eitje voor Frankrijk moeten zijn, maar dat dachten ze waarschijnlijk bij het WK 2018 ook, toen kwamen ze met een 3-2 nederlaag behoorlijk van een koude kermis thuis. En dat zou gisteren ondanks de hitte niet anders zijn.

Oranje kwam eigenlijk zonder veel in de melk te brokkelen hebben met 0-2 achter, maar toonde in de volgende drie sets in de finales over stalen zenuwen en een echte vechtersmentaliteit te beschikken. Drie sets op rij werden met twee punten verschil gewonnen. De 28-26, 25-23 en 19-17 en dus 3-2 maakten de sensatie compleet.

Frankrijk had de betere eigen score met 77 om 91 punten, maar gaf met een 30 om 43 foutenlast ook meer weg. Nimir Abdel-Aziz was de absolute uitblinker in dit duel. Met per set 4, 9, 14, 8 en 7 punten (totaal 42, een VNL record!) werd hij de absolute topscorer. Theo Faure van Frankrijk kwam tot 30 scores, Bennie Tuinstra maakte er 14.

Trainer/ coach Piazza begon met Freek de Weijer op spelverdeling. Steven Ottevanger stond op libero en Nimir Abdel-Aziz op de diagonaal. De passer lopers waren Bennie Tuinstra en Robbert Andringa en de beide midspelers Michael Parkinson en Maikel van Zeist maakten de starting seven compleet. Invalbeurten waren er voor Gijs van Solkema, Stijn van Tilburg, Thijs ter Horst, Fabian Plak en Twan Wiltenburg.

Frankrijk hield Toniutti, Boyer, Tillie en Rossard de hele wedstrijd of gedeelten ervan aan de kant.

Abdel-Aziz: “Frankrijk is een van de beste teams ter wereld, dus ja, het was een zware wedstrijd voor ons. Na de eerste twee sets kwamen we beter in ons spel en werd het een echt vechtduel. We bleven knokken, we verdedigden meer, serveerden prima en konden hen onder druk zetten en aan het eind hadden wij net dat beetje meer geluk.”

Theo Faure: “We begonnen erg goed, serveerden met veel druk en Nederland zat toen nog niet goed in de wedstrijd. Na de tweede set waren we aan elkaar gewaagd, zij serveerden heel sterk. Het was wel een bijzonder goed gevoel om de topscorer van het team te zijn.”

De openingsset beslisten de Fransen tussen de technische time-outs voor zich. Oranje miste de side out op 8-10 en 10-14 en kwam met 11-16 achter bij de tweede rustpauze. Tuinstra en Abdel-Aziz scoorden meteen erna (13-16), Piazza ging bij 14-19 de tactische time out in, maar zag Le Goff daarna met een supersnelle aanval de 14-20 scoren. Parkinson volgde dat voorbeeld (15-20) en dat bleek tevens het laatste Nederlandse punt in deze set te zijn. Eindstand 15-25.

Nederland verbeterde zich in de tweede set, had bij 5-3 en 8-6 een kleine voorsprong, moest echter na drie punten op rij door de Fransen bij 11-13 de time out in. Maikel van Zeist scoorde de gelijkmaker bij 15-15, Nimir Abdel-Aziz zette Oranje bij 17-16 en 18-17 op voorsprong. Vier Franse punten op rij maakten 18-21, daarna volgde een rommelige fase waarin de teltafel de tel kwijt was. Geen 21-24 maar 21-23 was correct bleek na lange gezoek, Nimir scoorde 22-23, waarna Chinenyeze met twee punten de set voor de Fransen besliste.

Oranje kon vanaf de derde set de wedstrijd een geheel ander aanzien geven. Eerst maakte twee aces van Nimir het verschil naar 12-9, nadat Tuinstra de serve met een rake cross court klap had teruggehaald. Frankrijk dichtte het gaatje met een serie van vier punten na 15-12, Oranje was in die fase even iets te gul. Na de 15-16 ging het tot 23-23 gelijk op, Rossard zette Frankrijk op matchpoint, het 25ste punt van Abdel-Aziz maakte het ongedaan. Le Goff kon het Nederlandse setpoint op 26-25 nog wegwerken, maar na de 27-26 brak Abdel-Aziz met alle volleybalregels door na een time-out een ace te serveren, en wat voor één, in plaats van de wellicht door Frankrijk gehoopte foutserve. Dus 1-2. Doorgaan!

In de vierde set had Oranje de opgelopen 7-12 achterstand (na 7-9) bij 15-15 weer ongedaan gemaakt. Vooral Bennie Tuinstra had met zijn scores een groot aandeel in de geslaagde inhaalrace.  Maar met 8 punten in deze set stond er opnieuw een dikke “Nimir Abdel-Aziz” stempel op. Oranje scoorde bij 23-22 op de eigen serve en sloeg daarmee het beslissende gaatje. Het setpoint kon Frankrijk nog ongedaan maken, maar de foute opslag die volgde betekende de 25-23, de 2-2 in sets en het spelen van de tiebreak. “Déja vu” zal de Fransman gedacht hebben, terugdenkend aan 2018.

Oranje zat geweldig in de flow in de vijfde set, het gevoel dat niets hen meer zou kunnen afstoppen kreeg zichtbaar grip op de ploeg, die een geweldig niveau haalde. Eerst werd een 4-5 achterstand omgezet in een 8-5 voorsprong. De 9-7 werd 11-7 en het verschil van vier punten stond er op matchpoint bij 14-10 nog. Met Faure aan serve kwam Frankrijk echter nog een keer keihard terug. Hij serveerde zijn ploeg in een ruk naar 14-15, naar matchpoint, waardoor de Nederlandse matchpoints één voor één waren verdampt. Ook de 15-16 kon Frankrijk niet verzilveren, Nederland kwam gelijk, nam de leiding met een kill-block van de Weijer (17-16) en kon na de 18-17 juichend van het veld stappen toen Ngapeth aanvallend in de fout ging met een uitgeslagen bal.

Oranje speelt vanmiddag om 16:30 uur tegen Italië