VNL-mannen: Dringen aan de Top.

VoV, 16-06-2021. 5:25 uur. Gisteren waren bij de NVL-competitie in Rimini de mannen weer aan de beurt, zij begonnen met hun vierde serie van drie wedstrijden. Op de openingsdag van die ronde stonden er een aantal (op papier) mooie duels gepland. Om de dag mee te beginnen Rusland vs. Servië en later Brazilië vs. Slovenië en Italië vs. USA, al hebben beide laatste ploegen wel een beetje van hun glans verloren met de door hen nu bezette plaatsen met hun VNL-selecties.

Om het geheugen even op te frissen, de stand voor begin van deze driedaagse:

• 01 t/m 04: Brazilië 8-24, Polen en Frankrijk 7-21, Slovenië 7-19
  • 05 t/m 08: Servië 7-19, Iran en Rusland 5-17, Japan 5-13
  • 09 t/m 12: Duitsland 4-14, USA 4-12, Italië en Argentinië 4-11
  • 13 t/m 16: Canada en Bulgarije 2-7, NEDERLAND 1-4, Australië 0-0.

De wedstrijden van de Top 4:

Brazilië vs. Slovenië. Slovenië sloeg in de eerste set keihard toe. Ze maakten van 8-10 een 9-18 voorsprong en wonnen met 15-25. Brazilië kon in de tweede set de 19-18 naar 21-18 uitbouwen en won met 25-22. De derde set was weer voor Slovenië, na de 12-20 hadden ze aan het eind (19-25) voldoende over voor de 1-2 in sets. Met 25-13 kwamen de Zuid-Amerikanen terug in de wedstrijd, en beslisten daarna de strijd via 15-12 met 3-2 voor zich. Wallace werd met 18 punten topscorer.

Nederland vs. Frankrijk, zoals we separaat reeds berichten eindigde die partij in een sensationele 3-2 winst voor Nederland.

Canada vs. Polen. Polen moest een aantal keren een achterstand goedmaken om uiteindelijk met 0-3 te winnen. In de eerste set werd het 22-25 na een 15-11 achterstand. In de tweede was Canada met 19-17 ook eerder aan de big points begonnen maar verloor toch nog met 23-25. In de derde set maakte Polen van 18-19 een 18-24 voorsprong en won met 19-25.

Vernon van Canada werd met 16 punten topscorer, Kurek en Leon van Polen namen elk 15 punten voor hun rekening. De aanvallende scores (39 om 44) en foutenlast (23 om 16) maakten het voordelige verschil voor Polen.

Bij de achtervolgers was Rusland vs. Servië een duel om de aansluiting met de top te houden of te maken. Rusland had in de eerste set een zeer geslaagde inhaalrace. Na 9-16 achter hadden ze bij 19-19 het verschil ongedaan gemaakt en ze stoomden meteen door naar 21-19, waarna ze op de side out met 25-23 wonnen. In de tweede set maakten ze een 12-16 achterstand ongedaan en pakten bij de big points de beslissende voorsprong (21-19) waarna er met 25-22 werd gewonnen.

Servië kom de wedstrijd door de derde set met 22-25 (na 15-18 en 19-21) te winnen met een set verlengen. In de vierde set nam Rusland na de 14-14 afstand, een paar punten verschil was voldoende om met 25-21 en 3-1 af te sluiten.

Blok (15 om 7) en serve (7 om 3) maakten het verschil in het voordeel van de Russische ploeg. Mikhaylov (foto boven) werd met 23 punten de topscorer.

Hetzelfde, aansluiting met de top maken, gold voor Iran, dat tegen rode lantaarndrager Australië wellicht de makkelijkste opgave te klaren had. Maar dat bleek schijn, Iran kwam op de koffie. Zwart, zonder melk en suiker en goed sterk. Australië kwam via 23-25 en 22-25 op een 0-2 voorsprong. In de derde set bleef Iran in de wedstrijd (25-23), dat gold ook voor de vierde set, die ze ruim met 25-18 wonnen.

Maar in de tiebreak werd een 11-9 door de video challenge gecorrigeerd naar 10-10, dat gaf Australië een boost die ze na 11-13 en 12-14 omzetten in 12-15 winst. Een behoorlijke domper voor Iran, dat was duidelijk te zien.

O’Dea van Australië scoorde de meeste punten, totaal 17. In de totalen had Iran met 107 om 106 punten één puntje voordeel, Australië had ze echter beter over de vijf sets verdeeld.

Verder stonden er een paar middenmoot duels op de agenda, zoals Japan vs. Duitsland, dat in drie sets naar een nederlaag werd gespeeld door de Aziaten. Met 25-18. 25-22 en 25-20. Ishikawa scoorde 20 keer, Japan was aanvallend effectiever en speelde met een lagere foutenlast.

Bij Italië vs. USA liet USA zich in de eerste set niet verrassen door de Italiaanse VNL-selectie. Ze liepen vlot naar een 9-18 voorsprong uit en wonnen met 15-25. De tweede set verliep iets moeizamer (12-15, 17-23) maar werd via een ace van Holt met 18-25 afgesloten. Matt Anderson opende de derde set met een ace, USA bleef voor (6-8, 11-15) en had aan het eind van de set nog genoeg over voor de 21-25 en de 0-3 zege. USA was op alle onderdelen de betere, +10 op de aanval, +8 blokkerend, +6 aan aces. Matt Anderson werd met 17 punten topscorer.

Argentinië vs. Bulgarije eindigde in een 3-1 zege voor de Zuid-Amerikaanse ploeg. Bulgarije kon met een ruime 16-25 in de tweede set de stand gelijktrekken, nadat ze de openingsset met 25-20 verloren hadden. Met twee keer 25-18 bleek Argentinië in de volgende sets een maatje te groot voor de Bulgaren. De aanval maakte het verschil met 54 om 45 punten. Lima werd met 16 punten topscorer.

De stand na tien duels, op basis van gewonnen wedstrijden en behaalde punten is:

• 01 t/m 04: Brazilië 9-26, Polen 8-24, Frankrijk 7-22, Slovenië 7-20.
  • 05 t/m 08: Servië 7-19, Rusland 6-20, Japan 6-16, Iran 5-18.
  • 09 t/m 12: USA 5-15, Argentinië 5-14, Duitsland 4-13, Italië 4-11.
  • 13 t/m 16: Canada 2-7, Bulgarije 2-7, NEDERLAND 2-6, Australië 1-2

Vandaag speelt Oranje om 16:30 uur tegen Italië.