Servië en USA koplopers in OS-poules (v)

VoV, 28-07-2021. 3:57 uur. De tweede dag van het damestoernooi bij de Olympische Spelen kende in poule B een aantal topduels zoals China vs. USA en Servië vs. Turkije. In poule A nam gastland Japan het op tegen wereldkampioen Servië.

Overzicht Poule A:

Japan vs. Servië (foto boven) ging met 0-3 naar de wereldkampioen. Twee sets werden met minimaal verschil in het voordeel van Servië beslist. Na 23-22 in de eerste set kon Servië met een serie van drie punten de stand op 0-1 brengen. In de tweede set had Servië de wedstrijd beter onder controle en liep via 7-12, 10-17 naar 15-19. De serie naar 15-23 besliste de set, die met 16-25 naar de Servische ploeg ging.

In de derde set kwam Japan na 17-22 achter nog terug naar 22-22.  Het blokpunt van Milena Rasic na een geweldige rally maakte 22-23, Japan draaide de stand naar 24-23 om, waarna scores van Jelena Blagojevic, Bojana Milenkovic en een kill-block van Popovic de strijd met 24-26 besliste.

Boskovic was met 34 punten in drie sets weer scorend erg succesvol. Ischikawa maakte 13 punten voor Japan dat aan het net (aanvallend en blokkerend) met 46 om 60 punten beduidend minder scoorde.

Brazilië vs. Dominicaanse Republiek kende in de vierde en vijfde set een spannende ontknoping van een prima partij. Nadat Brazilië de derde set met 25-13 had gewonnen en daarmee de stand op 2-1, de eerste twee sets eindigden in 22-25 en 25-17, bracht leek de wedstrijd gespeeld. Echter dacht de Dominicaanse Republiek daar anders over.

In de vierde set werd er vlot een 5-10 voorsprong genomen, die bij 19-19 ongedaan was gemaakt door Brazilië. Maar na de 23-23 waren de laatste twee puntjes toch voor de ploeg van de zusjes Martinez. In de tiebreak blokkeerde Rosamaria de 12-10 tegen de vloer, Gabi hield het verschil bij 13-11 op twee punten en zij maakte na de 14-12 ook het winnende punt.

Fé Garay werd met 26 punten de topscorer, Gabi kreeg 20 treffers op het scorebord. Bij de Dominicaanse Republiek maakte B. Martinez 24 punten en J. Martinez 15.

Zuid-Korea vs. Kenia sloot met een 3-0 zege voor Zuid-Korea af. De eerste set was met 25-14 (na 20-9) duidelijk voor de ploeg van Yeon Koung Kim, de tweede was het verschil bij 18-12 ook al fors, maar bleven er aan het eind maar drie puntjes over (25-22). In de derde set ging Kenia bij 21-22 nog aan de leiding en leek op weg naar setwinst, Zuid-Korea had echter het betere eindschot en won na 24-24 toch nog met 26-24.

Heejin Kim werd met 20 punten topscorer, Yeon Koung Kim kwam op 16 treffers en Chumba van Kenia op 14. Totaal 19 om 9 punten voor blok en aces maakten het meeste verschil.

De stand in poule A is na twee wedstrijden: Servië 2-6, Brazilië 2-5, Japan en Zuid-Korea 1-3, Dominicaanse Republiek 0-1 en Kenia 0-0. Voor 29-07 staan de volgende partijen op de agenda: Zuid-Korea vs. Dominicaanse Republiek, Servië vs. Kenia en Japan vs. Brazilië.

Overzicht Poule B:

Rusland vs. Argentinië was in drie sets beslist, drie sets waarin Argentinië geen keer boven de twintig punten kwam. Met 25-19, 25-15 en 25-13 was de Russische ploeg heer en meester binnen de lijnen. Zowel blokkerend (13 om 4) als aanvallend (41 om 32) waren ze een paar maatjes te groot. Tot 13-12 in de eerste set kon Argentinië blijven volgend, daarna maakte Rusland het verschil naar 19-15 en 23-18.

In de tweede set werd het na 9-9 via 12-9 een 20-11 tussenstand en was de set wel gespeeld. En in de derde en laatste set ging de 5-1 stand naar 14-8 en 18-10, met een duidelijke eindstand in het voordeel van Goncharova en co. Zij scoorde 17 keer, Mercado van Argentinië maakte er 13.

China vs. USA (foto boven) werd de tweede nederlaag zonder setwinst van de Olympische kampioen. Na Turkije was nu ook USA te sterk voor China, dat in de eerste set in de verlenging de winst naar USA zag gaan (27-29), in de tweede set net tekortkwam (22-25) en in de derde set na 18-20 de strijd om de big points verloor. Jordan Thompson scoorde in drie sets 34 punten, een zeer hoog aantal. Zhu Ting kwam tot 18.

USA maakte na een gelijk opgaande openingsfase een 13-10 achterstand goed (13-14) en bouwde dit uit naar 16-19. Vanaf 22-22 was het spannend, de 22-24 werd 25-24. Thompson, Larson en Bartsch zorgden daarna voor de 27-29 zege. In set twee kwam China van 16-19 terug naar 19-20, ging bij 19-22 de time out in, hetzelfde deed USA bij 22-24, Thompson scoorde via de netrand daarna het beslissende punt. En in de derde set kreeg China het gaatje van twee punten (18-20) niet meer dicht. Thompson en Bartsch zorgden voor de 21-25 en 0-3.

Na Italië vs. Turkije kun je je afvragen “Wie stopt Italië af”. Beide ploegen hadden hun eerste duel gewonnen, Italië van Rusland, Turkije van China. Italië begon 0verweldigend in de eerste set kwam na 4-4 via 10-4 op 16-8 voor, had echter grote moeite om in de eindfase de kansen te benutten. Bij 19-18 en 22-21 was Turkje er bijna naast. Bijna, de 25-21 betekende 1-0 voor Italië.

Set twee was gelijk opgaand. Via de tussenstanden 6-6, 13-10 en 17-17 kwamen de teams bij 21-21 en 23-23 in de big points terecht.  Nu trok Turkije aan het langste eind. Met 23-25.  In set drie waren de teams opnieuw aan elkaar gewaagd. Sylla en Egonu sloegen Italië naar 20-17 voor, Turkije kwam terug tot 20-19, waarna Egonu en een uitgeslagen aanval van Meryem Boz voor 23-20 zorgde. Eda Erdem kon nog met een omloopbal scoren, voordat Italië de winst naar zich toetrok. Karakurt was degene die met een uitgeslagen bal van 24-20 de 25-20 op het bord zette.

En daarmee was de weerstand van Turkije gebroken c.q. Italië met Ofelia Malinov als een sterke spelverdeelster, met Fahr en Danesi op mid, met Bosetti en Sylla op de passer loper met Egonu op diagonaal en de Gennaro als libero liet zich niet meer in de problemen brengen. De 10-5 werd 16-9 en 20-12. Op 24-15 vonden ze het mooi geweest en verzilverden het matchpoint.

Met 15 om 12 blokpunten waren beide teams blokkerend erg goed bezig. Egonu werd met 29 punten topscorer van de partij.

De stand na de tweede dag in deze poule is USA en Italië 2-6, Turkije en Rusland 1-3 en China en Argentinië 0-0. Voor 29-07 staan de volgende wedstrijden gepland: Italië vs. Argentinië, China vs. Rusland en USA vs. Turkije.

gh @ Vizier op Volleybal, Foto’s OS Tokyo.