Vizier op volleybal

 

Servië prolongeert WK-titel, brons voor Italië

VoV, 16-10-2022. 4:22 uur. Het zit erop, het WK is over en voorbij. Apeldoorn kon gisteravond de nieuwe wereldkampioen Servië huldigen in Omnisport. De finale bracht Servië en Brazilië voor het laatste duel tegenover elkaar, Servië won met 3-0 en mag zich de volgende vier jaar wereldkampioen noemen, omdat ze dat ook daadwerkelijk zijn.  Hun twaalfde zege op rij in dit WK bracht hen het goud. Via 26-24, 25-22 en 25-17 werd Brazilië aan de kant gezet.

Brazilië, dat al wel goud op de Olympische Spelen won, mocht zich nog nooit wereldkampioen noemen. Drie keer was er al WK-zilver en één keer WK-brons, goud ontbrak dus nog aan deze collectie. Servië was titelverdediger en verloor tijdens dit WK nog geen wedstrijd. Dat kan onmogelijk alleen de verdienste zijn geweest van hun sterspeelster Boskovic, het moet gewoon een collectief sterke ploeg zijn die zoiets presteert. En ervaren, maar liefst acht speelsters van deze selectie behoorden ook in 2018 bij het gouden team. Boskovic en Gabi zijn de ‘gezichten’ van de beide teams.

In de openingsset ging de strijd tussen de twee volleybalgiganten na aanvankelijk voordeel voor de Zuid-Amerikaanse dames (7-3, 9-6) lang gelijk op (10-10, 14-14).  In het midden van de set wisselde de leiding een paar keer (14-16, 18-17) om bij de big points weer twee aan elkaar gewaagde teams te laten zien. Servië kwam op setpoint (22-24), Brazilië maakte nog gelijk (24-24) maar verloor daarna met 24-26

In de tweede set ongeveer eenzelfde beeld bij het begin als in de set ervoor. Brazilië had de beste start (4-1, 9-6), maar bij 12-12 was er weer evenwicht. Brazilië wist zich naar voordeel te spelen bij 16-13, maar met een prachtige serie van zeven punten ging Servië erop en erover (16-20), waarmee het verschil gemaakt leek te zijn. Brazilië kwam echter bij 22-22 nogmaals langszij, moest echter in de finale van de set weer haar meerdere erkennen in Boskovic en co. (22-25)

In de derde set maakte Servië de klus gedecideerd af. Na 3-3 liepen ze via 3-6 uit naar 7-12 en 8-16. En daarmee was het winnende verschil wel gemaakt. Via 14-19 en 16-22 bleven ze ruim aan de leiding en na 16-22 kon bij 17-25 het feest beginnen. De prolongatie van de titel was een feit.

Sterspeelster Boskovic zei na afloop sprakeloos van de prestatie van haar team te zijn. Om vervolgens aan te geven dat ze geweldig trots is op alles en iedereen die het mogelijk heeft gemaakt dat zij met haar ploeg de titel kon prolongeren.  Zij werd met 24 punten topscorer van de finale, Stevanovic kwam tot 11 punten en Busa maakte er 8. Bij Brazilië bleef de teller voor Gabi, Carol en Lorenne staan op 9 punten elk. Servië had op drie scorende onderdelen samen ruim voordeel met een eigen score van 41 om 63 punten. Hun foutenlast lag wel een stukje hoger dan dat van Brazilië (13 om 22)

Om het brons: Italië en de Verenigde Staten streden om de bronzen medaille. Twee teams met een scala aan hooggeplaatste ‘beste’ speelsters in de diverse persoonlijke klassementen. We noemen spelverdeelster Orro, diagonaal Egonu, libero de Gennaro en passer loper Bosetti van Italië en diagonaal Drews en spelverdeelster Poulder van USA.

De eerste set ging tot 5-5 gelijk op, USA pakte toen een 9-13 voorsprong, waarna Italië met o.a. drie blokpunten (Lubian, Danesi) terug kwam naar 13-13. Italië sloeg na 15-15 het gaatje naar 19-25 via scores van Egonu en een ace van Bosetti. Dit verschil lieten ze zich net meer afpakken, Danesi zette Italië op setpoint bij 24-20, een Amerikaanse netfout besliste daarna de set.

Italië veranderde een 6-9 achterstand na blokpunten van Sylla en Danesi en een rake klap van Egonu in een 12-11 voorsprong. Op die stand volgde een serie van vijf punten naar 17-11, waarin Bosetti met drie punten een goed aandeel had. Italië gaf niets meer weg en na 23-15 scoorde Lubian met twee superscherpe aces de 25-15 setwinst voor de 2-0 stand.

USA had de vierde set voor het grijpen toen ze in de set finale na een voorsprong van drie punten bij 14-17 dit verschil bleven vasthouden. Met een puntje meer of minder werd het setpoint op 20-24. Italië bleef echter rustig, verdedigde de Amerikaanse aanvallen geweldig en kwam via Sylla, Egonu en een Amerikaanse aanvallende fout terug naar 24-24. Parsons zette USA bij 24-25 nogmaals op setpoint, maar daar volgde na de score van Sylla en de uitgeslagen aanval van Washington matchpoint op van Italië.  En Danesi verzilverde het. Met een monsterblock. En dat betekende brons voor Italië.

Het Dream Team van dit WK kende met Tijana Boskovic als MVP de volgende samenstelling:

  • Spelverdeelster: Drca (Servië)
  • Libero: Pusic (Servië)
  • Diagonaal: Tijana Boskovic (Servië)
  • Passer lopers: Gabi (Brazilië) en Sylla (Italië)
  • Midspeelsters: Carol (Brazilië) en Danesi (Italië)

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB.