Vizier op volleybal

 

WK Volleybal in Nederland groot succes

VoV, 16-10-2022. 5:36 uur. Het Wereldkampioenschap Volleybal voor vrouwen in Nederland, dat gisteren werd gewonnen door Servië, heeft 125.000 toeschouwers getrokken. Het was de eerste keer in de geschiedenis dat het WK in ons land werd gehouden.

Met de finale tussen Servië en Brazilië in een uitverkocht Omnisport (6.500 toeschouwers) in Apeldoorn kwam een einde aan het toernooi, dat ook voor een deel in Polen werd gehouden. Servië, dat met 3-0 zegevierde, won vier jaar geleden op het WK in Japan ook al goud.

 

In de ‘kleine’ finale rekende Italië in drie sets af met de Verenigde Staten. Dat dit kwartet zich bij de laatste vier van het WK schaarde, was geen verrassing. Deze vier landen nemen ook de eerste vier plaatsen van de World Ranking in.

Trots: “We kunnen heel trots terugkijken op wat we drie weken lang met alle betrokken partijen hebben neergezet”, zei toernooidirecteur Manon Flier na afloop. “Met drie locaties alleen al in Nederland kun je je wel voorstellen voor welke uitdaging we stonden, maar we hebben alleen maar complimenten gehad over hoe het is verlopen. Dit WK heeft voor heel veel positieve aandacht voor volleybal gezorgd.”

Viering: Ook de internationale volleybalbond FIVB was lovend over het wereldkampioenschap, dat voor het Nederlands team helaas al wel na de tweede groepsfase eindigde.

“Het WK was een fantastische viering van onze sport, met als hoogtepunt een spectaculaire wedstrijd om de gouden medaille in het bomvolle Omnisport in Apeldoorn. Mijn felicitaties gaan uit naar het ongeslagen Servië, dat voor de tweede achtereenvolgende keer wereldkampioen is geworden en vandaag het beste van zichzelf heeft laten zien. Mijn dank gaat uit naar onze mede-gastheren, Nederland en Polen, voor het organiseren van een fantastische editie van dit prestigieuze vrouwentoernooi”, aldus FIVB-president Ary Graça.

Maatschappelijke thema’s: Met thema’s als bewegen en gezonde, duurzame voeding en daaraan gekoppelde activiteiten bewees het WK Volleybal ook veel meer te zijn dan alleen een groot internationaal sporttoernooi.

Het Gelre Food Plaza met verantwoorde catering en duurzame voeding was het middelpunt van de fanzone bij het GelreDome, waar de eerste week werd gespeeld. Bijna 12.000 gerechten gingen daar door de maag van de volleybalfan. Met het WK als katalysator werden 39 permanente netsportvelden in Nederland aangelegd, waarop ook andere sporten kunnen worden beoefend en 3.000 scholenclinics door het hele land gegeven.

300 clubs: In totaal waren 300 verenigingen op een of andere manier betrokken bij het WK, waarvan 89 in Rotterdam en Gelderland, waar het toernooi begon (Arnhem) en eindigde (Apeldoorn). Alleen al in Gelderland, waar de 24 teams in 31 gemeenten verbleven, organiseerde de Nederlandse Volleybalbond (Nevobo) in samenwerking met de betrokken partijen 700 side-events.

gh @ VoV, bron TIG Sports (Simon Keijzer (hoofd mediarelaties, voorlichting en mediafaciliteiten) en Julia Annaert (mediafaciliteiten WK) alsmede Nevobo, Thijs Pietersen (mediavoorlichter). Foto’s Rudy Biekart.