Set-Up ’65 maakt het Eurosped erg lastig

VoV, 15-03-2018. 6:32 uur. Voor de vierde keer dit seizoen was Eurosped de betere ploeg, voor de derde keer op rij werd de derby beslist in een vijfsetter, waarin Eurosped deze keer met 0-2 voorkwam, maar toen heel ver wegzakte en daarna de zege nog maar net naar zich toe kon trekken.  Met veel servegeweld van Merle Baasdam, Jopke Schutte en Daphne Giesselink vocht Set-Up zich naar 2-2, de tiebreak glipte hen net tussen de vingers door.

De coaches Lesley de Jonge en Jan Berendsen zetten de volgende speelsters in hun basis zeven tegenover elkaar. Op spelverdeling Kiki von Piekartz (S-U) en Rochelle Wopereis, op diagonaal Jorieke Bodde (S-U) en Carmen Oude Luttikhuis. De midposities werden bezet door Marianne het Lam – Scholten en Daphne Giesselink bij de thuisploeg, de gasten hadden daar Eline Gommans en Laura Beach staan. En op passer loper Marleen van Benthem en Jaimee-Lee Morrow bij de thuisploeg en Daphne Knijff en Bo Duteweert bij Eurosped.  Als libero’s begonnen Jorinda Kremer (S-U) en Marisa Mota.

De eerste twee punten waren aces van Kiki von Piekartz, het antwoord kwam van Eline Gommans die Eurosped na de foutserve van Kiki naar een 2-7 voorsprong serveerde, met in deze serie drie aces.  Bij 4-10 had Lesley de Jonge zijn time outs al zonder direct resultaat opgebruikt,  de gasten sprokkelden daarna een puntje extra op hun eigen serve en kwamen met 7-13 voor, de foutserve maakte 8-13., Bo Duteweert scoorde vervolgens vanaf de buitenkant en serveerde haar ploeg in een ruk naar 8-18, Daphne Knijff sloeg dankbaar de 8-15 en 8-17 binnen, toen de servepass bij Set-Up haperde.

Na de 8-18, het verschil was wel erg groot in deze fase, begon de thuisploeg in te halen. Via de dubbele wissel bij 8-15 waren Inge Molendijk en Merle Baasdam erin gekomen. Met haar typische stijl van een 2de bal scoren, een combinatie van een basketbaldunk, een handbalworp en een volleybal doortikkertje maakte Inge 9-18, Merle zorgde voor de volgende twee punten en Set-Up kreeg er een aantal kado van hun bezoekers. Bij 15-22 zag het er al een stukje draaglijker uit,  na een wedstrijdje fout serveren. Set – Up voegde nog een serie van vier punten toe (19-23) voordat Manon Doornebal, ingevallen voor Bo Duteweert, en een blok van Eline Gommans de set afsloten. 19-25, duidelijke zaak.

De scores in deze set: Aanval 8/12, blok 1 /3, aces 2 /4, foutenlast 6/8.

Het was rommelig in het begin van de tweede set, er werd veel fout geserveerd  en er waren nogal wat andere fouten die een direct punt voor de tegenstander opleverden. Bij 8-10 had Eurosped een 8-7 achterstand ongedaan gemaakt, Daphne Knijff had met een prachtig kill – blok daarvoor Eurosped aan de voorsprong geholpen. Na de 8-10 kende Daphne Giesselink scorend een prima periode, de combinaties op de achterover en snelle ‘één – tweetjes’ op mid met Inge Molendijk werden vlot in punten veranderd, Merle serveerde, Daphne scoorde, Set –Up liep uit naar 14-11, en het trapkoor zong het hoogste lied.

Set –Up bleef aan de leiding,  een volleybal ping pong spelletje van Marianne het Lam- Scholten op mid resulteerde in een Set-Up score (17-14), haar 2de bal score maakte 19-16 en de thuisploeg begon bij 21-18 aan de big points. En die vielen nog een aantal keren in hun voordeel, tot aan 23-20. Daarna was het afgelopen. Een foutserve, een netfout en twee keer Carmen Oude Luttikhuis maakten 23-24. Met een ace van Daphne Knijff ging de set ten einde, de 23-25 moet een geweldige domper geweest zijn.

De scores in deze set: Aanval 13/8, blok 3/3, aces 1 / 3, foutenlast 11/6.

Eurosped was heel erg gul voor Set – Up in de beginfase van de derde set, bij 8-6 hadden ze al zes keer voor de tegenstander gescoord. Merle Baasdam en de in de basis begonnen Jopke Schutte scoorden de punten naar 12-7, via Eline Gommans en de voor Rochelle Wopereis op spelverdeling  ingevallen Charlotte Haar werd het 12-10.  Jopke Schutte stond met haar serve druk aan de basis van de volgende serie, waarbij in de rally’s acrobatische reddingen met voeten en schouders de bal in het spel hielden. Inge Molendijk  scoorde nogmaals met een 2de bal, Set-Up had zich naar 18-10 gespeeld.

Eurosped kreeg geen aanval meer bij de tegenstander op de grond, was voor haar score afhankelijk van blokpunten, aces en kadootjes. En ook die vielen niet gemakkelijk.  Het verschil van acht punten stond bij 23-15 nog op de borden, een ace van Manon Doornebal maakte 23-17. Even zullen ze bij Eurosped hebben gedacht aan de vorige set, toen een inhaalrace in de finale hen nog de winst bracht, dit keer ging die vlieger echter niet op. Eerst sloeg Merle Baasdam het Eurosped blok aan flarden, daarna had de passlijn van de gasten geen antwoord op haar wegdraaiende sprongserve voor 25-17. Set-Up leefde nog.

De scores in deze set: Aanval 9/4 (!), blok 3/2, aces 2 / 3, foutenlast  8/ 11.

Set-Up ging door met waar het in de derde set mee opgehouden was. Punten scoren, met een ace maakte Merle Baasdam 3-0, haar foutserve hielp Eurosped aan het eerste punt in de set, Carmen Oude Luttikhuis, Eline Gommans en Daphne Knijff veranderden de 3-1 in 3-5.  Over en weer fout serveren maakte 4-6, een netfout bracht Daphne Giesselink aan de opslag. Twee aces, twee blokpunten en een rake klap van Marleen van Benthem maakten 12-6. Eurosped was ‘het’ kwijt en vond ‘het’ ook niet weer terug.

Na de 3-5 konden ze nog maar twee eigen punten maken in deze set. ‘Het’ was naar de kant van Set-Up gegaan, waar er vrolijk onder gezang van het trapkoor gescoord werd. Het ene na het andere punt. Tussenstanden 17-9 en 23-11, na serveseries van Marleen van Benthem en Merle Baasdam.  De laatste twee punten in de set, het werd 25-12, kwamen van Jopke Schutte die een prima en scorend succesvolle set afleverde.

De scores in deze set: Aanval 11/4 (!), blok 3/0, aces 5/1, foutenlast 7/6.

De tiebreak moest de beslissing brengen, net als in de voorgaande twee onderlinge duels. De 2-2 in sets gaf de thuisploeg kans op de eerste winst in de kampioenspoule, Eurosped ging met minimaal één puntje minder naar huis dan bij de 0-2 voorsprong verwacht was.

De 2-0 werd 2-4 en 6-6. Met 8-7 werd er van speelhelft gewisseld, de score via het blok van Merle Baasdam gaf Set-Up twee punten voordeel bij 9-7.  Het voordeel  wisselde per rally, Eurosped kwam op 10-10 via een ace van Daphne Knijff, bij 11-12 werd de spanning met elk gescoord punt iets hoger.  Wie zou er op matchpoint komen, wie zou de eerste kans op winst krijgen, dat was de vraag bij 13-13. Eline Gommans gaf het antwoord met een scorende omloopbal. Gelijk of winst, side out of zege? Het werd winst voor Eurosped, Inge Molendijk gaf haar aanval te veel vaart mee en stuurde de bal buiten de lijnen voor 14-16.

De scores in deze set: Aanval 9/8, blok 0/1, aces 1/ 1, foutenlast 5/3.

Bij Set-Up werd Merle Baasdam met 16 punten topscorer, Daphne Giesselink kwam tot 15 punten.  Eurosped had in Daphne Knijff (13) en Eline Gommans (12) de meest scorende speelsters. Opvallend : Totaal werd er 37 keer fout geserveerd (22/15) en werden er  23 aces gescoord. Ofwel 60, totaal meer dan 2 sets, aan snelle punten.

De stand in de kampioenspoule is nu Sliedrecht 4-17, Sneek 5-13, Alterno 4-9, Eurosped 5-9. Zwolle 5-7 en Set-up 5-2.

gh @ Vizier op Volleybal. Archieffoto’s Herman Zandhuis.