Set-Up ’65 pakt eerste punt tegen Zwolle

VoV, 04-03-2018. 10:28 uur. Na tegen de twee topteams Sliedrecht Sport en VC Sneek uit de Kampioenspoule te hebben verloren, kwam Set-Up ’65 gisteren uit tegen Regio Zwolle Volleybal. Tegen de ploeg van Wilfried Groothuis was in het reguliere seizoen in Zwolle gewonnen en in Ootmarsum redelijk kansloos verloren. Zwolle nam een 3-2 zege op Alterno mee, Set – Up was vorige week in Sneek strijdend met 3-1 ten onder gegaan. Maar het behaalde niveau stemde tot voorzichtig optimisme.

Bij Set-Up stond Damir Colo als vervanger van hoofdcoach Lesley de Jonge en interim coach Tom Engbers, die met heren 1 verplichtingen in Groningen had, langs de lijn. De tweeling Oude Luttikhuis waren de assistenten en als manager nam Hans Giesselink alvast een voorproefje op zijn taken bij dames 1 van volgend seizoen.

Spelverdeelster Kim Robitaille veranderde de allereerste pass die ze kreeg meteen in een 2de bal score en had zo meteen de Set-Up verdediging bij de les, hetgeen mede tot uiting kwam in de 5-2 stand voor Set-Up. Toen Regio Zwolle Volleybal vervolgens na de 8-6 tussenstand het ene na het andere punt weggaf, vier op rij, Marianne het Lam – Scholten tegen haar ex-ploeg een ace serveerde en Jorieke Bodde vanaf de diagonaal raak sloeg liep de thuisploeg naar een comfortabele 14-6 tussenstand uit. Zwolle antwoordde met een vierpunter (14-10), Set-Up kon daarna echter het verschil bij 17-14 en 21-17 op drie a vier punten houden. De foutenlast lag in de setfinale aan beide kanten hoog, hetgeen uiteindelijk in een 25-21eindigde, het laatste punt sloeg Jaimee-Lee Morrow op het scorebord.

Scores in de eerste set: Aanval 11/9, blok 1 / 2, aces 3/2 en foutenlast 8/10.

Zwolle begon pittig in de tweede set, bij 0-4 haalde Damir Colo de ploeg al naar de kant. De 0-5 van Iris Reinders volgde erop. Bij 6-6, na een serveserie van Daphne Giesselink, was Set-Up weer bij, echter lieten ze de gasten ook zo weer afstand nemen tot 6-11, waarop Colo de time out knop opnieuw indrukte.

Het hielp weinig, Zwolle was duidelijk de betere ploeg in deze fase en met Manon Zeeboer, Iris Reinders en Ester de Vries als scorende aanvalsters namen ze afstand naar 9-19. Set-Up kwam terug tot 14-20 en kreeg nog wat punten kado, maar de in deze fase veelvuldig scorende Iris Reinders zorgde ervoor dat het verschil bleef. Met 17-25 maakte Zwolle dik verdiend gelijk.

Scores in de tweede set: Aanval 9/13, blok 0/3, aces 2 /3 en foutenlast 6/6.

Tot aan 13-14 in de derde set was het een waar foutenfestival aan beide kanten van het net. Van de totaal 27 punten tot dan waren er 17 door en voor de tegenstander gescoord. Fout serveren stond met een dikke stip op één, de ballen uitslaan op een goede tweede plek. Na de 13-14 herpakten de teams zich en gingen ook voor zichzelf scoren, incidenteel gaven ze nog een puntje weg. Maar de pot met fouten was toen wel zo goed als leeg.

Bij 19-19, nadat voor Zwolle Ester de Vries, Manon Zeeboer en Maureen van der Woude en voor Set – Up Jaimee-Lee Morrow, Inge Molendijk en Marleen van Benthem succesvol waren geweest , drukte Zwolle door en beslisten ze de set met twee driepunters voor zich. Eerst naar 19-22 en vervolgens naar 20-25.  De time outs bij 19-21 en 20-23 konden dat niet voorkomen.

Scores in de derde set: Aanval 9/11, blok 1/0, aces 1/3 en foutenlast 11/9.

In de vierde set was juist het begin tot aan 12-6 voor Set-Up van een goed niveau, met mooie rally’s, weinig fouten en slimme scores. Set – Up had daar het betere van het spel, Zwolle leek moeite te hebben om zich steeds frank en vrij naar de volgende punt te spelen. De punten wilden niet meer vallen, Set-Up kon vaak de aanval overnemen en in de contra attaque door onder andere Marleen van Benthem en Merle Baasdam, die beide in de derde set in de basis waren begonnen,  de aanvallen afmaken. Dit resulteerde in een 12-6 voorsprong, Ester de Vries banjerde de 12-7 dwars door het blok heen.

Na de 12-7 waren de rollen omgedraaid, Set-Up scoorde niet meer, hoefde ook niet meer te scoren want ze kregen het ene na het andere punt van Zwolle kado. Tot aan 18-15 zes in totaal. De  thuisploeg verdedigde de voorsprong met volle overtuiging, bij 21-19 haalde Colo het team nog naar de zijlijn voor de laatste instructies, waarop een supersnelle midscore van Marianne het Lam – Scholten de afstand van drie punten herstelde. Marleen van Benthem scoorde de 24-20, het ace van Jaimee-Lee Morrow betekende 25-20 en 2-2.

Scores in de vierde set: Aanval 8/8, blok 2/1, aces 2/2 en foutenlast 9/13.

Zwolle blokkeerde zich in de vijfde set naar de winst. Ineens konden de Set – Up speelsters aan het net de vloer niet meer vinden, Zwolle stond veelal met drie aanvalsters te blokkeren en dat had rendement. Ze kwamen met 3-1 achter, via twee blokpunten werd het 3-3, het ace van Iris Reinders maakte 3-4 en na de 4-5 zorgden drie blokpunten op rij van onder andere Ester de Vries en Maureen van der Woude voor een 4-8 voorsprong bij de veldwissel.

De schitterende tweede bal score van Inge Molendijk, die zag dus niemand aankomen, niet in het veld en niet op de tribunes, maakte 5-8. Vanaf de buitenkanten werden de volgende punten voor Set-Up verzilverd. Eerst naar 7-9 en dan naar 8-10 en 9-11.  Op 10-13 ging Set-Up de time out in. Marianne het Lam – Scholten blokkeerde raak (11-13), een uitgeslagen midaanval van Zwolle zette 12-13 op het scorebord. Zou het Set-Up dan toch nog lukken om de eerste winst te pakken? Niks daarvan, Iris Reinders maakte het zesde blokpunt van deze set en de uitgeslagen Set-Up aanval het laatste voor Zwolle.

Scores in de vijfde set: Aanval 8/6, blok 2/6, aces 0/1 en foutenlast 2/2.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Herman Zandhuis.