Vizier op volleybal

 

Set-Up ’65 sleept de winst uit het vuur


VoV, 13-10-2019. 10:00 uur. Het was de eerste kenismaking met beide ploegen in het nieuwe seizoen voor wat betreft de strijd om de competitiepunten. Uiteraard hadden beide teams er al een ruime voorbereididng opzitten, maar als het om het echie gaat is het toch allemaal even anders. Met ons waren de fans in Ootmarsum wel benieuwd naar de prestaties van het nieuwe Set-Up, de ploeg met een verenigingsgezicht vanwege de vele uit eigen opleiding in de selectie spelende dames. En eerlijk is eerlijk, het viel beslist niet tegen.

We mogen wel stellen dat de fans, die zich in van onder de trap ook weer luid en duidelijk lieten horen, helemaal als het team het even moeilijk had, niet teleurgesteld naar de  kantine zullen zijn gegaan na afloop. Set-Up schreef tegen het veel geroutineerde FAST een mooie 3-2 zege bij. Verdiend op basis van veel servedruk en de juiste scherpte op het juiste moment. En van een geweldig portie enthousiasme, dat vanaf de eerste opslag tot en met het gelopen rondje van Wies Bekhuis na het laatste punt van Merle Baasdam aanwezig was.

Eerst maar de cijfers, dan weet u de getallen in ieder geval al.

 Set 1: Aanval 13 / 7, blok 0 / 1, aces 8 / 2, foutenlast 6 /4. Uitslag 25-16
 Set 2: Aanval 8 / 12, blok 5 / 1, aces 1 / 3, foutenlast 8 / 8. Uitslag 22-25
 Set 3: aanval 13/ 9, blok 2 / 3, aces 4 / 3 , foutenlast 4 /6. Uitslag 25-19
 Set 4: Aanval 8 / 13, blok 2 / 0. Aces 3 / 4, foutenlast 8 / 5. Uitslag 18-25
 Set 5: Aanval 7 / 4, blok 4/ 2, aces 1 / 1, foutenlast 5 /3. Uitslag 15-12.

In de eerste set nam Benthe Olde Rikkert de ploeg aan de hand en via vier aces op rij na de 6-5 stand sloeg zij letterlijk en figuurlijk het gaatje naar de 10-5 stand. Met name de variatie tussen strak over het net en de geniepige boogballetjes vlak achter het net maakten het de FAST passlijn knap lastig. Dat verschil van een punt of vier à vijf hield de thuisploeg vast. Ook daarin hij Benthe een groot aandeel met harde klappen vanaf de buitenkant.

Bij FAST was het vooral het midden dat vaak gevaarlijk doorkwam, en dan met name Joska Fransen. FAST klampte aan tot 18-14, waarop een serie opslagen van Martine Stevelink, waarin twee aces, opnieuw voor problemen bij de bezoekers zorgde. Set-Up liep uit naar 24-14, Evie van Kerkvoorde, die ook het eerste punt van het seizoen voor Set – Up maakte, nam de 25-16 voor haar rekening.

FAST was meteen klaar wakker, dat bleek wel uit de opening bij de tweede set. Veerle van den Heuvel serveerde de gasten naar 1-7, zij maakte drie aces op rij. Set-Up wilde niet van opgeven weten en bleef verwoed in de achtervolging aanklampen. Met veel dreiging aan het net van Merle Baasdam en Evie van Kerkvoorde en een blokpunt van Kimberly Smit. Dat resulteerde ineen 17-16 tussenstand, na opnieuw een serve serie van Martine Stevelink. FAST reageerde meteen, Veerle van den Heuvel sloeg haar ploeg naar 17-20, Set-Up knokte zich nogmaals terug (20-20, 21-21) maar moest toen capituleren. Puck Hoogers en Lisa Kersten velden het vonnis met 22-25.

De rollen in de derde set waren volledig omgedraaid. Merle Baasdam gooide alle schroom van zich af en sloeg in het begin de ene na de andere bal raak. Dat leidde o.a. door zes punten van haar tot een 12-4 stand (na 7-2). Nu moest FAST tempo maken met inhalen, met Joska Fransen aan de opslag, drie aces, haalden ze in tot 12-9. Twee kadootjes op rij maakten de kloof vijf punten.

FAST had daarna moeite met de servepass, leverde een paar keer een overpass af, die door Martine Stevelink dankbaar in een ‘dankjewelpunt’ werd veranderd. Het verschil was opgelopen tot 21-12. FAST bracht een beetje spanning terug toen ze met twee series van drie punten de stand na 23-13 naar 24-19 tilden. Trainer coach Tom Engbers nam zijn tweede time out, met het gewenste vervolg. Een punt voor de coach middels een foutserve van FAST. 25-19 en 2-1 waarmee het eerste competitiepunt voor Set-Up binnen was.

De volgende set kon het dubbele aantal opleveren, als die gewonnen werd. Maar daar leek het in het begin helemaal niet op. Met Lara Hendricks aan serve liep FAST uit naar 3-6, wat een vervolg kreeg naar 6-10 en 7-13, waarna Set-Up puntjes begon te sprokkelen. Er waren een paar juweeltjes van rally’s bij, waarbij met name de speelsters in het achterveld van beide teams zich met prachtige reddingen onderscheiden.

Set-Up probeerde terrein goed te maken, maar gaf teveel punten weg om dat op een effectieve manier te doen. Het ging mondjesmaat, 10-14, 12-15, 15-17 en bij 18-18 was er evenwicht. En bij die stand zwol het gezang aan, het leek wel of de Maastrichter mannenkoor mee was gekomen uit het zuiden. De opleving eindigde echter in een teleurstelling, Bregje van den Heuvel serveerde FAST in een ruk naar 18-25.

En omdat we van de broodnodige variatie houden waren de rollen in de tiebreak weer omgedraaid. Set Up kwam op 6-1, wisselde met 8-4 van speelhelft, was bij 11-10 nog maar net de betere, waarop een knallend kill – block van Martine Stevelink en even later van Benthe Olde Rikkert voor 13-10 zorgden. En op de side out ging het naar 15-12, de laatste rake klap van Merle Baasdam betekende haar 25ste punt in de wedstrijd, waarop Wies haar rondje liep.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Set-Up ‘65