Set-Up ‘65 thuis onderuit tegen VC Sneek

VoV, 17-11-2019. 11:00 uur. Springendal Set-Up ’65 heeft thuis tegen Sneek geen revanche op zichzelf kunnen nemen voor de vorige week in Zwolle geleden nederlaag tegen Regio Zwolle Volleybal. Tegenstander VC Sneek lijkt de opgaande lijn te pakken te hebben, na de winst vorige week bij TTPA was er gisteren een tweede zege dit seizoen in Ootmarsum Het werd 1-3 voor de bezoekers, die in de eerste set hard onderuit gingen (25-15), vervolgens de tweede en derde set met ruim verschil pakten (15-25, 16-25) en daarna in de vierde set de effectievere afmakers in de finale had (24-26).

Set-Up had een prima start. Aanvallende scores van Merle Baasdam vanaf rechtsvoor en blokpunten van Martine Stevelink gaven een mooie voorsprong van 10-5. En dat verschil van een punt of vijf werd vastgehouden tot 15-10, Iris Reinders en Roos van Wijnen haalden er twee af, waarna Evie van Kerkvoorde en Martine Stevelink het verschil herstelden en trainer coach Henriëtte ter Steege van Sneek bij 18-12 de time out inging. Zonder succes, Set-Up kwam op 20-14 en via twee scores van Evie van Kerkvoorde (aanval en ace) op 23-14. De laatste twee punten van de thuisploeg kreeg Benthe Olde Rikkert op naam. De 25-15, met een eigen score van 18 om 9 punten,  was zonneklaar.

Benthe Olde Rikkert begon scorend ook goed aan de tweede set met de 2-1 (blokpunt) en 3-1. Set-Up bleef licht voor (8-6) maar zag Sneek bij 10-11 na punten van Nienke Tromp (ace) en Lieze Braaksma (dankjewel kanjer) langszij en voorbij komen. Benthe Olde Rikkert hielp Set-Up met drie scores op rij steeds weer aan de gelijkmakende side out. Een ace van Merle Baasdam betekende 15-14, waarna Roos van Wijnen zich via ‘blok uit’ zelf aan de serve bracht.

En daar had Set – Up geen verweer tegen. Passend lukte het niet, de servedruk werd steeds groter en daarmee steeg ook de druk om geen fouten te maken. Met name Iris Reinders en Roos van Wijnen (drie aces) konden zich heerlijk in deze fase uitleven. Sneek maakte geen fouten en iedere klap was raak. Het klopte allemaal van voren naar achteren en van links naar rechts, resulterend in een serie van tien punten op rij en een 15-25 setstand.

De serie die in de derde set voor een 4-14 voorsprong zorgde kwam van de hand van Anlène van der Meer. Zij scoorde twee aces en aan het net stonden Jasmijn Akse. Nienke Tromp en Roos van Wijnen de kansen te benutten. Set-Up kon weinig terugdoen, na de eigen score op 3-4 maakten ze bij 4-15 pas weer een punt. Sneek ging rustig door, en bleef scoren, pas na de 8-22 kwam Set-Up weer wat beter voor de dag.

Sneek kreeg de laatste drie punten met moeite op het scorebord, terwijl de thuisploeg onder andere via Martine Stevelink, Benthe Olde Rikkert en de erin gewisselde Pien Vos de scoringsmachine weer op gang kreeg. Sneek ging bij 12-23 en 16-24 de time out in. Met die laatste pauze scoorde coach Henriëtte ter Steege middels een foutserve haar winnende punt van de coach.

Set-up moest zich herpakken, moest de vierde set winnen om via de tiebreak nog kans op wedstrijdwinst te maken. Na een aarzelend begin (4-7, 5-9) kwam de thuisploeg beter in het ritme en kon het verschil tot aan de 13-16 tot een punt of drie à vier beperken. Één serie was genoeg om weer mee toen en die serie kwam er via Merle Baasdam. De netfout voor 13-17 bracht haar aan serve, op 14-16 ging Sneek de time out in, op 17-16 weer, waarop Nienke Tromp met een scorende tweede bal de stand in evenwciht bracht.

Set-Up kreeg via twee kadootjes van Sneek beslissend voordeel bij 20-18, vijf keer de side out maken en de tiebreak zou een feit zijn. Twee keer lukte dat, op 22-21 ging het mis, de ingevallen Monique Volkers serveerde een ace voor de 22-22. Sneek kwam op matchpoint bij 23-24, Merle Baasdam sloeg het van het scorebord. Jasmijn Akse maakte via een omloopbal de 24-25, ging zelf serveren en maakte met een ace de wedstrijd uit.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy van ’t Rood.