Set-Up bekert verder na zege op Sneek

VoV, 02-12-2018. 10:35 uur. Hetgeen de laatste drie wedstrijden in de competitie niet wilde lukken, kreeg het Ootmarsumse Set-Up in de beker wel voor elkaar. Namelijk winnen. VC Sneek werd met een nederlaag huiswaarts gestuurd en de ploeg van Lesley de Jonge kan zich nu gaan richten op de kwartfinale, de uitwedstrijd tegen Topdivisionist Peelpush op 6 januari 2019.

VC Sneek leed net als in de eerste wedstrijd van het seizoen een 3-1 nederlaag in Ootmarsum, het was niet bij machte om onder de servedruk van de thuisploeg vandaan te komen. Het resultaat zorgde voor stralende gezichten bij de Ootmarsumse dames, die er nadien heel anders bijstonden dan op het affiche vooraf.

Die servedruk van de thuisploeg was meteen al in het begin van de wedstrijd merkbaar, Marianne Het Lam – Scholten serveerde twee aces voor de 4-1 stand, VC Sneek had echter het antwoord paraat middels scores van Roos van Wijnen, die vanaf linksvoor vlot vier keer achter elkaar raak sloeg voor een 4-5 stand. Na de 8-8 liep Sneek uit naar 8-12, het laatste punt was een schitterende klap van Hester Jasper, die tijdens de wedstrijd vanaf de buitenkant en de drie meterlijn vaker van zich deed spreken als de ‘Vliegende Friezin’.  Set-Up time outs waren er op 8-11 en later bij 10-15.

Het verschil slonk wel iets, maar vooreerst niet echt om trainer coach Paul Oosterhof en zijn ploeg zenuwachtig te maken. Sneek hield vijf punten bij 13-18, maar eigen fouten haalden daar bij 17-20 een paar af. Het blokpunt van Marianne Het Lam – Scholten / Carmen Oude Luttikhuis was bij 18-20 het sein om de ploeg naar de kant te halen. Geheel tegen alle volleybal statistieken in,  volgens welke je na een time out fout moet opslaan,  serveerde Kirsten Kamphuis – Oude Luttikhuis na die pauze een ace voor 19-20. En vervolgde met een foutserve voor 19-21.

Het ace van Lieze Braaksma maakte 19-22, haar foutserve 20-22 en nu we het toch over aces en foutserves hebben, de ingevallen Wies Bekhuis serveerde via de netrand een ace voor 21-22 en sloeg daarna een foutserve voor 21-23. Dus na 18-20 is er na al dat serveren eigenlijk niets gewijzigd, het verschil is nog steeds twee, alleen waren de teams dichter bij de finish gekomen. Sneek blokkeerde Carmen Oude Luttikhuis af (21-24), kreeg zelf een blokpunt van Ilse Oude Luttikhuis tegen (22-24) voordat een voetfout bij de opslag de set uitmaakte.

VC Sneek scoorde in de eerste set 16 eigen punten en gaf er 8 weg. Set – Up maakte er 14 zelf, waaronder 5 aces, en gaf er 9 weg.

Bij 8-3 in de tweede set, nadat Marianne Het Lam – Scholten haar derde ace van de wedstrijd had geslagen (bij 5-2) en Carmen Oude Luttikhuis haar tweede had laten noteren (bij 8-3) ging VC Sneek de time out in. Britt Schreurs scoorde vanaf de buitenkant, Lieze Braaksma van de midpositie en bij 10-9, 12-11 en 13-12 bleef VC Sneek de thuisploeg op de hielen zitten. Bij 15-13 vond een dubbele wissel bij de gasten plaats, Chanel Baas kwam aan serve maar werd met een harde klap van Carmen Oude Luttikhuis van de opslaglijn verdreven. Carmen liet daarna zien hoe je servedruk uitoefent.

Vier aces op rij volgden er van haar, een ketser tegen de sporthalwand, een werd er door Sneek nagekeken, een via de netband en gewoon een die linea recta naar de vloer ging. De passlijn bij Sneek had het zwaar te verduren, en slaakte een zucht van verlichting toen Carmen na 20-13 uitserveerde. De 21-15 maakte Anlène van der Meer, Sneek gaf nog een paar punten weg en Ilse en Kirsten Oude Luttikhuis maakten de winst voor de thuisploeg daarna perfect met 25-15. Het stond 1-1 in sets.

Set – Up scoorde 18 keer voor zichzelf, waaronder 7 aces, en gaf welgeteld één puntje weg. VC Sneek maakte 14 eigen punten en gaf er 7 weg.

In de derde set waren de teams tot aan 12-11 aan elkaar gewaagd. De ‘Vliegende Friezin’ scoorde prachtige punten, bij de Twentse Tukkers waren het vooral de drie zusje Oude Luttikhuis, die de punten binnenhaalden. En Daphne Giesselink maakte met een omloopbal nog de 8-7. Op 14-11 en 16-11 trok Paul Oosterhof aan de time out noodrem, Set – Up ging er scorend van tussen, het blokpunt en de ace van Nienke Tromp konden de uitlooppoging even stoppen (16-13), maar met Wies Bekhuis aan serve, 2 aces, werd het 20-13.

Bij VC Sneek liep het aanvallend voor geen meter, de pass kwam niet er ontstond geen enkele dwingende situatie voor het net, was dat een keer wel het geval dan stond de hoge en lage verdediging bij de thuisploeg goed. Tekenend was dat Sneek na de 6-6 tot aan de 24-16 geen enkel aanvallend punt scoorde. De 24-17 sloeg Britt Schreurs binnen, de 25-18 betekende de 2-1 voorsprong voor de thuisploeg.

Set-Up  maakte 17 eigen punten en garf er 9 weg, bij VC Sneek stopt de teller voor de eigen punten bij 9, ze gaven er 8 weg. Van die 9 punten waren er welgeteld 4 uit een aanval. De andere waren blokpunten en aces.

Als Sneek verder wilde bekeren moesten ze in ieder geval de vierde set winnen. Om via de tiebreak dan in het toernooi te blijven. Het leek er aanvankelijk niet op dat dit zou gaan lukken, bij 4-0 achter haalde Oosterhof de ploeg naar de kant. Met scores van Sietske Osinga op mid werd de achtervolging ingezet (4-2), Set-Up reageerde attent en liep uit naar 9-4. Lieze Braaksma en Roos van Wijnen, die lange tijd onzichtbaar was geweest in de tweede en derde set, scoorden en hielpen Sneek aan een 10-11 voorsprong. Op de side out bleef Sneek tot 14-15 de voorsprong vasthouden, mede omdat de thuisploeg voor Sinterklaas speelde.

Carmen Oude Luttikhuis doorbrak met twee punten op rij het side out spelletje, Set – Up ging met 16-15 aan de leiding en bleef dat tot 19-18 vasthouden. Eerder, bij 13-13,  was Merle Baasdam (paasend op de foto hierboven) in het veld gekomen voor de aan het bovenbeen geblesseerd geraakte Kirsten Kamphuis – Oude Luttikhuis. Vanaf 19-18 bleek dat een gouden wissel te zijn. Merle sloeg vanaf linksvoor de ballen hard tegen de vloer, de 20-18, 21-19, 22-19 en 24-20 kwamen van haar rechter. Op 24-21 wisselde Sneek voor de opslag, Laura Hamming maakte met haar foutserve een eind aan de wedstrijd. Eindstand 25-21 en 3-1.

In de vierde set scoorde Set – Up 22 eigen punten en gaf er 8 weg. Sneek kwam tot 13 eigen scores en gaf er 3 weg.

gh @ Vizier op Volleybal. Archieffoto’s Rudy van ’t Rood.