Set-Up maar nipt de baas over Alterno

VoV, 23-01-2020. 5:07 uur. De weken van de waarheid, de periode waarin duidelijk zal worden wie zich plaatst in de Kampioenspoule en wie in de Degradatiepoule de competitie voort moet zetten, begon voor Springendal Set-Up ’65 en Dros-Alterno met een onderlinge confrontatie gisteravond in de Schalm in Ootmarsum. Een duel met een lading, waar servedruk en aanvalsdruk zomaar ten onder konden gaan aan wedstrijddruk. Moeten winnen zorgt voor druk, al is dat niet van toepassing voor koele kikker Merle Baasdam van Set-Up. Zij heeft nooit last van druk, zegt ze.

Om 20:00 uur werd er aangefloten en de optimisten in beide kampen voorspelden een zege van hun eigen ploeg, immers Set-Up had in Apeldoorn met 0-3 gewonnen, vooral vanwege een fors lagere foutenlast, maar aan de andere kant had Alterno afgelopen weekend een prima zege behaald op FAST, met goed volleybal meldden de fans. Dus het kon alle kanten op. Voor Kimberly Smit van Set-Up een wedstrijd met een uitroepteken gezien haar Alterno verleden.

Set-Up had een daverende start in de openingsset. Met Benthe Olde Rikkert aan serve liepen ze uit naar 7-2, bij 9-9 had Dros Alterno de opgelopen schade hersteld, Lauri Luijken en Benthe Wismans scoorden vlot in die fase. Na de gelijke stand nam Set-Up opnieuw afstand (15-9) en bouwde verder uit naar 20-12. Aces en Wies Bekhuis en rake klappen van o.a. Martine Stevelink gaven de thuisploeg heel veel voorsprong. Op de side out werd het daarna 25-17. De eigen score in deze set was 19 om 13.

In de tweede set had de thuisploeg aanvankelijk ook voordeel (tot 6-5), daarna ging Alterno erop en erover via een serveserie van Anna Zijl. Het werd 6-10 en 8-15. Bij Set-Up klopte het passend niet en de punten kwamen via kadootjes van Alterno op het scorebord. Na 8-15 blokkeerde Kimberly Smit de serie ten einde, Wies Bekhuis ging serveren en Set-Up kwam eerst terug naar 12-15.

En vervolgens kregen ze veel punten cadeau van een slordig spelend Alterno. Het werd 19-21 en 22-24, waarop een ace van Wies Bekhuis en een knal dwars door het blok van Merle Baasdam voor 24-24 zorgden. Alterno kwam bij 24-25 en 25-26 op setpoint, echter bij 26-27 kon Bente Wismans met een ace via de netband pas de winst binnenhalen. De eigen score in deze set was 18 om 18, de foutenlast maakte het verschil

In de derde set zakte Set-Up ver terug in niveau. Na een 3-0 voorsprong, een 5-5 gelijke stand en een voorsprong van twee punten bij 10-8 bleef de aanval op een paar incidentele puntjes van Merle Baasdam na droog staan. Set-Up was afhankelijk van Alterno fouten, die werden ook rijkelijk gemaakt en zorgden ervoor dat na 10-11 aangeklampt kon worden. Bij Alterno waren Benthe Wismans, Anna Zijl en Lauri Luijken trefzeker en maakten met hun scores keer op keer de foutenlast ongedaan.

Met twee treffers op rij maakte Merle Baasdam 15-15, Ana Zijl en Romy Hietbrink tilden het verschil naar 15-17 en tot de 19-21 bleven die twee puntjes verschil staan. De foutserve van Set-Up en drie scores op rij van Benthe Wismans maakten er 19-25 en 1-2 van. De eigen score was 9 om 17 punten.

Set-Up moest die vierde set pakken om nog voor de zege te kunnen gaan en dit midweekse duel niet op een forse teleurstelling te laten uitdraaien. Dat moest gebeuren met Marlies Eertman en Pien Vos als wissels in de ploeg.  Bij 5-0 achter, na een serveserie van de gedurende de hele wedstrijd zeer stabiel serverende Wies Bekhuis, ging Alterno de time out in. Ze gingen daarna in de achtervolging (7-4, 12-9 en 15-13) en sprokkelden via Anna Zijl, Romy Hietbrink (ace) en Benthe Wismans punten. Bij 19-19 hadden ze de opgelopen schade ongedaan gemaakt.

Opnieuw was het Wies Bekhuis die met haar floaters de pass linie van Alterno pijn deed, onder andere een dankjewel score en een via het blok uitgeslagen bal van Benthe Olde Rikkert maakten 23-19. Merle Baasdam zette Set-Up op tiebreakpoint bij 24-21, Alterno kon verlies één keer uitstellen, waarna een foutserve de set besliste. Met 25-22 werd de vijfde set een feit. De eigen score in deze set was 17 om 12.

De foutserve van Benthe Wismans in de tiebreak bracht Merle Baasdam bij 5-4 aan de opslag. Wat haar in de eerste vier sets niet lukt, kreeg ze nu wel voor elkaar. Veel druk forceren met haar serve, resulterend in onder andere drie aces. Ze gaf pas weer af bij 11-5. Pien Vos sloeg er nog een ace voor 13-5 overheen, waarna de laatste drie punten voor de 15-6 eindstand op naam van Alterno kwamen. De eigen score was 8 om 6.

De stand onderin de Eredivisie is nu 6> Set-Up 15-19, 7> FAST 14-18, 8> Peelpush 14-15, 9> Alterno 14-10 en laatste is TTP met 14-3. Zondag speelt Set-Up in Meijel tegen Peelpush. Alterno gaat bij TTP op bezoek en FAST krijgt Apollo 8 als tegenstander.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy van ’t Rood en Rudy Biekart.