Set-Up niet opgewassen tegen Alterno

VoV, 01-04-2018. 12:30 uur. Het is Springendal Set-Up ’65 niet gelukt om met een eerste overwinning in het laatste thuisduel in de kampioenspoule de weg van Coolen Alterno naar de play – offs een tijdelijk en misschien wel voortijdig halt toe te roepen. De bezoekers uit Apeldoorn waren aan het eind met een 1-3 zege de betere ploeg en behielden alle kansen op deelname aan de play – offs in eigen hand. Al zullen ze daarvoor nog wel twee keer van Sliedrecht Sport moeten winnen, maar dat terzijde.

Tot aan 12-12 in de eerste set deden de teams weinig voor elkaar onder. Afwisselend lagen ze voor en dus ook achter. Mid Eline Timmerman kende een succesvolle scorende periode tussen 10-11 en 12-16, waarin ze vier punten maakte met meestens de snelle midaanval. Op 15-16 ging Alterno de time out in,  de foutserve daarna leverde een makkelijk puntje op. Inge Molendijk serveerde met een ace de 17-17, de foutserve voor 19-20 bracht Iris Scholten aan de opslag, zij serveerde een ace.

Zo kwamen de punten erg snel en zonder rally’s op het scorebord. Het stond inmiddels 19-21, Daphne Giesselink maakte via een omloopbal 20-21, maar de gelijkmaker wilde maar niet vallen. Ook na de 21-22 niet. Kirsten Wessels voorkwam dat, ze pakte twee punten op rij vanaf positie vier voor de 21-24 stand. Het setpunt werd bij eerste gelegenheid verzilverd.

Beide teams scoorden 18 keer voor zich zelf in deze set, Set-Up gaf 7 punten weg, Alterno drie minder.

De gasten kwamen in de tweede set met 2-0 achter, met 2-4 voor en weer met 6-4 achter. Pas na de 7-7 stand ging het even gelijk op, een productieve periode van Eline Timmerman zette Alterno op 9-12 en even later op 10-15. Toen Ali Moghaddasian wisselde, klonk het humorvol uit de Set-Up hoek op de tribune “Had ik niet gedaan”, maar die wissel was niet van negatieve invloed op het verdere verloop.  Via 14-18 werd het 15-21. Een knallend kill – block van Marianne het Lam – Scholten  leek de aanzet te worden voor een inhaalrace, op 19-22 ging Alterno de time – out in en nadien konden ze op de side – out de set naar zich toe halen. Met 21-25 en 0-2 hadden ze alle troeven in hand voor een snelle beslissing.

Alterno maakte 18 eigen punten, Set-Up kwam tot 15, waarvan Marleen van Benthem er acht voor haar rekening nam. De Alterno aanvalsters verdeelden de punten.

In de derde set haalde Ali Moghaddasian zijn team bij 5-2 en 14-6 naar de kant. Het liep voor geen meter bij de bezoekers, er werd geen aanval afgerond. De eerste aanvallende score volgde pas bij 16-7,  Kathy Bonsen verbrak de ‘scoringsdroogte’. Marianne het Lam – Scholten had met twee blokpunten en twee snelle midscores succes, Set – Up liep uit naar 18-8 en Alterno leek regelrecht op een zeperd van een set af te gaan. Dat voorkwam Gina Valenti met haar serveserie, nadat Set-Up fout serveerde.

Drie prachtige kill – blocks op rij naar een 18-14 stand  gaven de Alterno fan weer hoop op een spoedige thuisreis op deze paaszaterdagavond.  Echter wenste Set-Up niet mee te werken, de 18-15 werd 20-17 en 23-17. In welke fase Shanlee McLennan een aantal keren scoorde. De laatste vier punten voor de 25-19 eindstand waren kadootjes over en weer.

Alterno kreeg het voor elkaar om in deze set 3 keer aanvallend te scoren, ze maakten 3 blokpunten en 2 aces. Set – Up zette er daar 10, 6 en 2 tegenover, zodat wel duidelijk was dat de uitslag meer dan terecht was. Ook al was de foutenlast 11 om 7 punten.

Kon Set-Up net als al drie keer eerder in een thuiswedstrijd in de kampioenspoule een tiebreak forceren? Vanaf het begin van de vierde set leek dat er niet op, Alterno maakte duidelijk dat ze geen puntverlies wilden en namen via 2-6 en 4-9 een ruime 6-11 en 10-16 voorsprong. Merle Baasdam, met Kiki von Piekartz en Shanlee McLennan in de basis begonnen  in deze set, scoorde makkelijk, bij Alterno namen Anna Mebus, Kirsten Wessels en Eline Timmerman een aantal mooie punten voor hun rekening.

Alsof trainer coach Lesley de Jonge voelde aankomen dat deze set de wedstrijd zou gaan beslissen werd er vanaf de 12-18 afscheid van Set-Up speelsters genomen. Achtereenvolgens kregen Inge Molendijk, Shanlee McLennan, Marleen van Benthem, Jaimee-Lee Morrow en Annelin Pasveer een mooi boeket aangeboden. Het was inmiddels 19-24 geworden en Shanlee McLennan, die al afscheid genomen had maar er weer ingewisseld werd toen Jaimee-Lee Morrow afscheid nam, nam met een uitgeslagen aanval afscheid van de Set-Up aanhang. De 19-25 betekende 1-3. Tjonge, wat een afscheid

Set – Up scoorde 13 keer voor zichzelf en 6 keer voor Alterno. Andersom was dat 19 en 6.

Nadien bedankten de speelsters bij monde van Inge Molendijk en Marleen van Benthem het trouwe publiek en haalde men Brahim Abchir, Ronald Leussink en Ron de Jong naar voren, die de ploeg een groot deel van het seizoen onder hun hoede hadden gehad. Er werden presentjes overhandigd en  daarna werd in goede harmonie een punt achter de laatste thuiswedstrijd gezet.

gh @ Vizier op Volleybal. Archieffoto Herman Zandhuis.