Sneek makkelijk voorbij Eurosped

VoV, 02-04-2018. 6:25 uur.  Via de 1-3 zege op Springendal Set-Up had Coolen Alterno zaterdagavond de tweede plaats van VC Sneek overgenomen en in de race om het tweede ticket voor de play – offs de druk vol neergelegd bij de ploeg uit Friesand. Voor hun tegenstander Eurosped, die met veel blessure leed te kampen heeft , de passer lopers Judith Kamphuis en Daphne Knijff zijn voor de rest van het seizoen uitgeschakeld,  stond er niets meer op het spel.

In de Sneker Sporthal werd het 25-16, 25-19 en 25-12 voor de thuisploeg. Eurosped dat tijdens het reguliere seizoen en in de bekerconfrontaties een kwelgeest voor Sneek was geweest, kwam er niet echt aan te pas. De setstanden geven overduidelijk aan dat het in grote lijnen een eenzijdige vertoning was, waarbij Sneek de ploeg was die de koers bepaalde.

Sneek begon overweldigend en liep in de eerste set vlot uit naar 6-0 en nam geen moment gas terug. Via 12-2 en 20-12 kwamen de big points in beeld, een fase in de set waarin het bij Sneek vorige week tegen Sliedrecht Sport een paar keer goed mis ging. Deze keer echter niet. Na de time out van Jan Berendsen op 23-13 konden Carmen Oude Luttikhuis en Laura Beach met een tweevrouwsblok nog 24-15 scoren, Manon Doornebal maakte 24-16, maar daarna besliste Annick Siebring de set.

In de tweede set ging het langer tegen elkaar op en waren de teams aanvankelijk meer aan elkaar gewaagd. Bij 8-8 ging Abe Meininger de time out in, nadat Eurosped een 8-6 achterstand had weggewerkt.  Jan Berendsen gebruikte zijn time outs bij 10-8 en 17-11, toen Sneek door scores van onder andere Paula Boonstra snel afstand nam. Het verschil bleek te groot, Eurosped kwam nog tot 19-16, maar zag van Wijnen en Siebring ook de stand weer naar 23-16 tillen. Met het laatste punt in deze set van Paula Boonstra werd het 25-19 en 2-0.

In de derde set nam Sneek afstand na de 5-5 gelijke stand. Via 10-6 naar 15-8. Met Paula Boonstra aan serve sloeg de thuisploeg zich na 18-11 naar 24-11, voordat Laura Beach de serie kon stoppen. Nienke Tromp zette met een tweede bal score het laatste puntje voor haar team op het scorebord. 25-12 en 3-0. De derde 3-0 nederlaag van Eurosped op rij, de eerste zege zonder setverlies van Sneek in de kampioenspoule.

In cijfers zag de wedstrijd er als volgt uit: Aanval 40/23, aces 7/2 en blok 8/5. Dus een eigen score van 55 / 30. De foutenlast bedroeg 16/20. Paula Boonstra scoorde 13 keer, Anniek Siebring één keertje minder. Bij Eurosped maakten Eline Gommans, Bo Duteweert en Carmen Oude Luttikhuis ieder 6 punten.

Zwolle verloor na een 1-2 voorsprong met 3-2 van Sliedrecht Sport en staat nu op 14 punten. Zaterdag 14 april speelt Sneek in en tegen Zwolle. Dat wordt mogelijk de cruciale krachtmeting in de strijd om de tweede finaleplaats. Alterno heeft 15 punten en Sneek staat na gisteren op 18. Sneek speelt op woensdag 18 april thuis tegen Alterno, dat eerst nog twee keer tegen Sliedrecht Sport moet aantreden.

gh @ Vizier op Volleybal. Archieffoto Herman Zandhuis.