Set-Up ongeslagen, Sneek klopt Eurosped

VoV, 10-03-2019. 6:50 uur.  Springendal Set-Up ’65 heeft een vierde thuiszege aan de serie van drie toegevoegd. De ploeg van Lesley de Jonge blijft ongeslagen in de Kampioenspoule en begint aan de reeks van vier uitwedstrijden als de nummer twee in de stand. Gisteren was FAST niet bij machte om de reeks te doorbreken. Het werd 3-1 in Ootmarsum. Twee sets konden de gasten goed partij bieden, daarna lukte het niet meer, vooral omdat de er geen afdoende verweer was op de servedruk van de thuisploeg.

In de eerste set hielden de scores van beide teams elkaar lang in evenwicht, totdat de punten weegschaal na 20-19 doorsloeg naar de Set-Up kant. FAST gaf twee punten weg, Carmen Oude Luttikhuis sloeg twee aces en met 25-20 was het over en uit voor de gasten.

In de tweede set een omgekeerd verhaal. Op 21-21 scoorde Nynke Rovers via het blok, daarna serveerde Veerle van den Heuvel een ace (21-23) en op de side out ging het vervolgens naar 23-25.  Na 14-13 in de derde set sloeg Set-Up toe, waarbij vooral de foutenlast van FAST tot aan 19-14 een stevige duit in het zakje deed. Na 19-15 maakten twee driepunters het verschil. Marianne het Lam – Scholten scoorde de 25-17.

In de vierde set was het verzet van FAST al snel gebroken. Via 7-3 en 12-6 ging het naar 17-10. Met name Carmen Oude Luttikhuis zorgde met haar aces (totaal 10 in deze wedstrijd) en servedruk voor veel punten. Na de 19-14 serveerde Ilse Oude Luttikhuis de stand naar 24-14, het achtste kadootje van FAST in deze set maakte er 25-15 van. Carmen Oude Luttikhuis werd met 18 punten topscorer van de partij.

Eurosped ging in Friesland met 3-1 ten onder. En zag zo de kansen op de tweede plaats in de ranglijst, die recht geeft op het spelen van de play – offs om de titel behoorlijk slinken. Sneek deed in dat kader goede zaken.

Eurosped kwam in de eerste set met 19-13 achter, kwam echter met een indrukwekkende serveserie van Rochelle Wopereis weer prima terug in de wedstrijd toen ze bij 20-23, na een blok van Vera Mulder,  de score helemaal omgedraaid hadden. En vervolgens ging het nog mis, een uitgeslagen aanval en een ace van Sneek beslisten na 23-23 de set. In de tweede set kwam Eurosped terug van een 16-12 achterstand, moest een paar setpoints wegwerken maar ging na 25-25 toch met 27-25 opnieuw onderuit en kwam zo op 2-0 achter in sets.

De derde set was voor de bezoekers uit Vroomshoop, met 20-25 hielden ze de kans op winst via de vijfde set in eigen hand. Die vijfde set leek bij 19-22 in de vierde voor het grijpen, maar net als in de eerste set kreeg Eurosped de beslissende punten niet gescoord. Sneek ontsnapte weer en sloeg wel toe toen daar de mogelijkheid voor was. Met 26-24. En dus werd het 3-1.

Regio Zwolle Volleybal had thuis in de eerste set tegen koploper Sliedrecht Sport het betere eindschot in de finale. De Zwolse formatie van trainer coach Wilfried Groothuis veranderde een 20-19 tussenstand in 24-19 en won daarna met 25-22. “Daarna volgde er een wedstrijd waarin wij ups en downs beleefden. We konden in twee sets een vroeg opgelopen achterstand weer wegwerken, maar het was niet goed genoeg om druk te kunnen zetten op Sliedrecht.” aldus Groothuis op Sportief Zwolle.

In set 2 kwam Zwolle op 17-14 voor, maar verloor de grip op het spel daarna. Via 18-19 en 19-21 trok Sliedrecht de winst met 21-25 naar zich toe. In de derde set moest Zwolle van een 4-15 achterstand terug in de wedstrijd zien te komen. Dat lukte redelijk maar het verschil bleef ook in het middendeel (15-19) aanzienlijk, waarna met 20-25 werd verloren. “We speelden best goed, maar aan het begin van iedere set lukte het niet om dat vast te houden. Om Sliedrecht pijn te kunnen doen, moet dat wel.” wist Groothuis

In de vierde set nam Sliedrecht vlot een grote voorsprong (7-14, 9-19) en won makkelijk met 12-25.  Het was de derde nederlaag achter elkaar voor Zwolle, waardoor de kansen op de seizoensfinale wel heel erg minimaal zijn geworden.

Nova Marring (Zwolle) werd met 16 punten topscorer. De midspeelsters Denise de Kant (14 punten, waarvan 7 blokkerend) en Carlijn Ghijssen – Jans (ook 14 punten) waren bij Sliedrecht goed op dreef, net als Esther van Berkel en Christie Wolt met elk 12 punten. Sliedrecht maakte aan het net het verschil, aanvallend (43/49) en blokkerend (8/18)