Set-Up vs. Peelpush spannend tot het einde

VoV, 01-12-2019. 12:27 uur. En daarmee is geen woord te veel gezegd. Met 26-24, 26-28, 23-25 25-18 (de uitzondering) en 17-15 kenden op één na alle sets een spannende en niet voorspelbare ontknoping. Aan het eind bleef de thuisploeg maar net aan de goede kant van de score.

Beide teams maakten er een mooie, onderhoudende en zoals gezegd spannende pot volleybal van. Om dat voor elkaar te krijgen werden ruime achterstanden net voor de big points of bij de bigpoints weggewerkt, waarna de zenuwen behoorlijk op de proef gesteld werden. Aan beide kanten van het net, langs de lijn en op de tribunes.

Peelpush en Set-Up gaven elkaar in de eerste set maar weinig toe. Merle Baasdam en Evie van Kerkvoorde waren voor de thuisploeg trefzeker, bij de gasten kwam het gevaar vanaf de midpositie van met name Suzane Cartigny. Set-Up kwam op 9-6 voor, Peelpush maakte bij 9-9 gelijk. Ook de 14-12 werd ongedaan gemaakt bij 14-14. Peelpush maakte met Lotte van der Horst aan een serve een voorzichtige stap richting de setwinst, de 16-20 kwam via o.a. Jody Selten op het scorebord.

Bij 16-17 en 16-20 probeerde trainer/ coach Tom Engbers de serie met een time out te stoppen, bij de tweede had hij succes. Evie van Kerkvoorde joeg de bal vanaf de buitenkant tegen de vloer. Haar ace maakte 18-20, een dankjewel knal van Martine Stevelink 19-20 en een vliegende driemeter aanval van opnieuw Evie trok de stand gelijk. Peelpush blokkeerde en sloeg zich naar 21-23, maar miste in de volgende aanvallen de juiste richting om de beslissing te forceren. Het werd 24-24, waarna twee scores van Benthe Olde Rikkert de set in het voordeel van de thuisploeg beslisten.

Set-Up scoorde 15 eigen punten en Peelpush bleef er daar eentje bij achter.

In set twee maakte Peelpush het eerste verschil naar de 6-9 tussenstand. Set-Up kon aansluiten bij 10-11 maar verloor het contact via score na snelle mid combinaties tussen spelverdeelster Lieke Oomen en Suzanne Cartigny. Peelpush liep uit naar 10-15, waarop de thuisploeg in de achtervolging moest. Tot 18-19 scoorde Peelpush niet meer voor zichzelf, terwijl Set-Up via Evie van kerkvoorde en Martine Stevelink wel op eigen serve kon scoren en zo puntje voor puntje inliep.

De 19-21 werd door Evie van kerkvoorde en Benthe Olde Rikkert omgebogen naar 22-21 twee Peelpush kadootjes maakten even later 24-22 , waarop Suzanne Cartigny de stand weer gelijk trok. Peelpush kwam op setpoint bij 24-25, Evie van Kerkvoorde zette Set-up met twee scores bij 26-25 op setpoint. Het laatste woord had Manouk Hermans, die twee keer vanaf mid doeltreffend was.

Peelpush scoorde 20 eigen punten in deze set, Set-Up bleef er daar ééntje bij achter.

In de derde set sloeg Peelpush zich naar een 5-13 voorsprong, met name Claire Crijns en Lotte van der Horst waren in die periode trefzeker en daarbij ging Set-up drie keer achter elkaar in de fout bij een aanval. Het verschil bleef ruim (9-16) en Peelpush leek op een ruime winst af te stevenen. Met Kimberly Smit aan serve en Merle Baasdam als de belangrijkste afmaker aan het net veranderde dat. Het werd 15-16, 17-18 en twee knoepers van kill-blocks van Martine Stevelink maakten wat later bij het begin van de big points 19-21. Vier keer achter elkaar scoorden de teams voor de tegenstander, waarmee de stand op 22-22 kwam. Ook in de eindfase bleven de teams voor elkaar scoren, behalve Suzanne Cartigny die de 23-25 voor Peelpush tegen de vloer blokkeerde.

In de derde set maakte Peelpush 18 eigen punten, Set-Up bleef op 14 steken.

Dan de vierde set, waarin het alles of niets voor de thuisploeg was. Een set die gewonnen moest worden om nog een kans op de wedstrijdwinst te behouden. In het begin was Peelpush de bovenliggende partij bij de tussenstanden 3-5, 5-7 en 7-10. Set-Up knokte zich terug en deed vanaf 10-10 weer mee. De gelijk opgaande score hield aan tot 14-15, Merle Baasdam serveerde haar ploeg naar 17-15, na de foutserve van Peelpush kwam Evie van Kerkvoorde bij 18-16 aan de opslag.

Scherp, om niet te zeggen superscherp scheerden de ballen over het net. Peelpush wist er niet goed raad mee en uit hun voorspelbare aanvallen scoorde Set-Up het ene na het andere blokpunt. Evie gaf de serve pas weer af op 24-17. Het matchpoint werd door Martine Stevelink met een kill – block, het achtste blokpunt in deze set, verzilverd voor de 25-18 setwinst.

Set-Up maakte 15 eigen punten, Peelpush kwam tot 12.

In de tiebreak sloeg Lotte van der Horst de 5-2 achterstand van het scorebord, Set-Up reageerde met scores van Evie van Kerkvoorde en Wies Bekhuis. Met 8-5 werd er van kant gewisseld, waarna een ace van Merle Baasdam en een aanvallende fout van Peelpush de thuisploeg een 10-5 voorsprong gaven.

De winst was bij 14-9 voor het grijpen, de Peelpush time out op de stand had gevolgen voor de thuisploeg. Eerst scoorde de even daarvoor ingevallen Celine Keijsers de 14-10 en vervolgens maakte ze het razend spannend door een serie van vier erop te laten volgen. Bij 14-14 kon het alle kanten op, Bente Olde Rikkert lobde Set-Up naar 15-14, twee foutserves later stond het 16-15, waarop Evie van Kerkvoorde de beslissende klap uitdeelde voor de 17-15 zege.

De eigen score was gelijk in deze set, beide 10 punten. Het verschil maakte de foutenlast van 7 om 5.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy van ’t Rood.