Zwaar bevochten zege Lycurgus vs Orion

VoV, 01-12-2019. 11:20 uur. Een zwaar bevochten, maar heerlijke zege voor SAMEN. Lycurgus in de topper tegen Active Living Orion. In Doetinchem waren de setstanden 21-25, 25-22, 24-26 en 16-25. Met 21 punten uit 8 wedstrijden deelt SAMEN. Lycurgus de koppositie met Draisma Dynamo.

Het was een zege van het collectief. Niet iedereen zat altijd even goed in de wedstrijd, waardoor coach Arjan Taaij veelvuldig wisselde. Mitch Perinar, Collin Mahan, Bennie Tuinstra, Sander Scheper, Dennis Borst, Steven Ottevanger en Stijn Held begonnen in de basis. Erik van der Schaaf kwam aan het einde van de eerste set Tuinstra vervangen. In het slot van set twee ging Sam Gortzak het spel verdelen en aan het begin van de derde set kwam Frits van Gestel in het veld voor Van der Schaaf. Geoffrey van Gent kwam voor Perinar binnen de lijnen.

Het gevecht kwam tot een climax in de derde set. Het was er eentje om niet snel te vergeten. Het begin was slecht en niet scherp. Dat zorgde voor een snelle 8-3 achterstand. Op 14-11 kwam Van Gent erin. SAMEN. Lycurgus bleef vechten en knokte zich echt terug in de set. Puntje voor puntje werd de achterstand verkleind. Op 20-19 lukte het niet om door te drukken en werd het 22-19. Daarmee leek de set verloren, maar het liep anders.

Via twee keer Mahan en Van Gent werd met 22-22. Uitblinker Mahan, goed voor 17 punten, maakte ook 23-23. Toch kreeg Orion een setpoint, waarna Van Gent fraai scoorde. Dat deed hij daarna nogmaals met een mooi blok; 24-25. Een uitgeslagen aanval namens Orion betekende toch nog setwinst en een 2-1 voorsprong. Op basis van karakter, vechtlust en niet opgeven deze strijd gewonnen.

‘Een groot compliment voor het feit dat we vandaag met dertien spelers gewonnen hebben. Dat geeft veel vertrouwen voor de komende weken. Als het een keer tegenzit hebben we goede mensen op de bank zitten. Is het niet jouw dag dan kan iemand anders misschien wel de bijdrage leveren. Daar was vandaag een groot voorbeeld van,’ aldus coach Taaij na afloop. Man of the Match Mahan, die alle zeges opdraagt aan zijn vorige maand overleden beste vriend. ‘Het is een geweldige overwinning voor ons. Het is een collectieve prestatie. Veel jongens komen er vanaf de bank in. Er was niemand die er echt bovenuit sprong. We deden het samen. Geweldig om te zien.’

In de eerste set startte SAMEN. Lycurgus scherp vooral blokkerend en serverend stond het snel 10-5. Collin Mahan noteerde drie aces op rij. Het in het begin opgebouwde verschil bleef gedurende de set grotendeels in tact. Er zat energie in de ploeg en overtuiging vooral. Het was Scheper die het bij het eerste de beste setpoint in het midden afmaakte; 25-21.

De tweede set was qua nivo iets minder dan in het eerste bedrijf. Vanaf 12-12 was het een beetje achter de feiten aanlopen. Het lukte om een 18-14 achterstand weg te werken tot 20-20. Vervolgens werd een aanval van Perinar geblokt en scoorde Adam White een ace namens de thuisploeg. Het werd nog 22-21, maar verder kwam het niet. Mahan sloeg bij 23-21 uit en het setpoint werd door Shalev Saada benut namens Orion.

Een opstellingsfout aan de kant van Orion zorgde voor een raar begin van de laatste set. In plaats van 3-3 werd het 4-1 voor SAMEN. Lycurgus. Feitelijk beslissend, omdat de gasten het gaspedaal bleven intrappen. Het initiatief hielden en Orion lieten voelen wie de baas was. Het werd nog weer 13-13, maar daarna werden zeven punten op rij gemaakt. Het ene punt was nog mooier dan het andere. Een dodelijk blokje van Gortzak, Van Gestel kon zonder blok de vloer teisteren, Mahan met een genadeloze pipe en een ace. Het was gewonnen spel. Van Gestel zette acht matchpoints op het scorebord. Het was direct raak. Mahan kwam aanvliegen uit het achterveld en timmerde de bal snoeihard tegen de grond; 16-25.

gh @ VoV, geschreven door Theo Sikkema, SAMEN. Lycurgus. Foto Hans van Dijk.