Eurosped stopt winstserie van VC Sneek

VoV, 01-12-2019. 11:03 uur. Wedstrijden tussen Eurosped en VC Sneek kenden in het verleden vaak een spannend verloop met een ongewisse uitkomst. In dit seizoen lijkt het erop dat met die traditie gebroken wordt. VC Sneek had met een bijna nieuwe ploeg een moeizame start van het seizoen, herstelde zich na de trainerswissel daarvan met twee zeges in de competitie en putte daaruit voldoende vertrouwen om hoop te mogen koesteren op een goede wedstrijd tegen Eurosped, dat dit seizoen nog niet verloor en in acht wedstrijden steeds de volle buit binnenhaalde.

Bij hun confrontatie gisteren in Sneek bleek dat Eurosped op dit moment gewoon een maatje te groot is voor VC Sneek. Meteen in de eerste set gaf Vera Mulder een drietal visitekaartjes van de koploper af, waarmee ze de stand van 3-3 via 3-5 naar 5-10 tilde. Sneek deed verwoede pogingen om het gaatje te dichten, Eurosped bleef echter soeverein scoren en bouwde uit naar 7-16, waarbij Vera Mulder opnieuw een aantal punten voor haar rekening nam. Toen Marianne het Lam – Scholten de 12-21 tegen de vloer blokkeerde en Dagmar Boom even later de 13-23 op dezelfde manier liet aantekenen was wel duidelijk dat er voor Sneek in deze set niets te halen viel. Met 16-25 was het verschil aan het eind aanzienlijk.

In set twee werd het niet minder. Via een serve serie vroeg in de set van Eline Timmerman nam Eurosped afstand naar 2-7, en de ploeg van Jan Berendsen bouwde gestaag door aan een ruim verschil, ondanks alles wat Sneek probeerde terug te doen. Bij 8-15 haalde Henriëtte ter Steege de thuisploeg naar de kant, maar de instructies brachten niet de wending in de set. Het verschil stond er bij 10-17 nog en met 4 om 8 scores was Eurosped daarna bij hun big point ook de veel effectievere ploeg. Het werd 0-2 via 14-25.

In de derde set kon Sneek goed meekomen. Hun 8-7 voorsprong werd door Eurosped wel veranderd in 12-14 en later in 15-18, maar het verschil bleef dermate dat een goede serve serie de spanning terug kon brengen. Die serie liet Iris Reinders na de 17-20 (time out Sneek op 16-20) van haar hand vertrekken. Zij serveerde Sneek naar een 21-20 voorsprong, waarmee de spanning ook meteen weer terug was. Sneek gaf geen krimp meer in de finale, Anlène van der Meer en Lieze Braaksma hielden de thuisploeg één puntje voor bij 23-22 en 24-23, waarna een ace de set besliste. Sneek leefde nog, Eurosped moest nog in ieder geval één set aan de bak.

Dat deden ze met overtuiging, de 0-4 was meteen een teken dat ze onder geen voorwaarde een vijfde set wilden spelen. Het werd 4-8 en 5-10, via scores van Vera Mulder (ace) en Charlot Haar (tweede bal) werd het 10-15. Sneek vocht zich terug naar 12-15, was bij 15-17 dicht bij de aansluitingstreffer, maar verloor toen het contact. Eurosped dwong de thuisploeg in de time out (16-21) en gaf daarna niets meer prijs. Via een aanvallende fout van de thuisploeg kwam de eindstand van 17-25 op het scorebord voor de 1-3 eindstand.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Jan van den Noort.