Set-Up wint in de hoofdstad van US

VoV, 19-10-2018. 3:52 uur.  Gisteravond stond het (verlate) midweekse duel tussen Pharmafilter US en Springendal Set-Up ’65 nog op de agenda. Dat hoorde nog bij het wapengekletter in de Eredivisie dat deze week door de week afgewerkt diende te worden. Beide teams hadden hun laatste duel verloren. Set-Up thuis van Zwolle, US uit bij TTP. US had dit seizoen nog geen setje gewonnen, aan goede voornemens zal het dus zeker niet ontbroken hebben om er iets positiefs van te maken.

Set-Up had een succesvolle avond, al ging dat tegen het nog puntloze US wel met de nodige moeite. Maar achteraf tellen alleen de punten, en met drie stuks in de tas was de thuisreis een stuk plezanter dan wanneer die met minder aanvaard had moeten worden. Het was echter wel een nipte zege, met name in de derde set ontsnapten de gasten aan een verlenging van de wedstrijd.

Trainer coach Lesley de Jonge zette op tweede spelverdeelster Melanie Eertman – Grob na de hele selectie in om de winst binnen te harken, dat ging van één serveerbeurt van Martine Stevelink tot een aantal acties van libero Daniëlle Nouwen. Ook US maakte van alle speelsters gebruik om te proberen tot winst te komen, hetgeen dus niet lukte. Bij de thuisploeg werd Isabel Kuhel met 12 punten, o.a. 4 blokpunten,  de meest scorende speelster. De gasten hadden in Merle Baasdam hun topschutter. Zij maakte er ook een dozijn. Marianne het Lam – Scholten kwam tot een tiental scores.

Set-Up had op alle onderdelen de betere scores, maar was vooral blokkerend sterk met 6 om 14 blokpunten. Daphne Giesselink nam er daarvan 5 voor haar rekening. Serverend scoorden de teams 7 om 10 aces, de foutserves leverden met 11 om 11 geen voordeel voor één van de partijen op. Aanvallend werd het 26 om 30.

Zoals gezegd ontsnapte Set-Up in de derde set aan een verlenging van de wedstrijd. Na de 5-5 gelijke stand pakte de thuisploeg het initiatief en bij de officiële meetpunten gingen ze met 8-5 en 16-13 aan de leiding. Twee keer kon Set – Up in die periode terugkomen tot op één punt (bij 11-10 en 16-15), maar kwam er toen nog niet naast. Dat lukte pas in de afsluitende serie toen Jopke Schutte een  23-18 achterstand in een ruk van het scorebord serveerde en de Tukkers via de 23-25 setwinst op 0-3 kwamen.

In de eerste set had Set-Up vanaf het begin op voorsprong gestaan, maar kreeg het in de finale nog even benauwd. Via 4-8 en 10-16 werd het 15-21. De zege binnenhalen duurde toen nog even, omdat US zich terug knokte naar 20-22.  De laatste drie punten leverden Set-Up de 0-1 in sets op.

In de tweede set waren de teams veel meer aan elkaar gewaagd en wisselden ze regelmatig van koppositie. Zo werd 4-6 veranderd in 8-7, werd 13-11 wat later 15-16 en ging de 19-18 naar 19-21 bij het begin van de belangrijke punten. Dit verschil was beslissend, op 22-23 konden de gasten de set uitspelen en via 22-25 de stand op 0-2 brengen. De 0-3 daarna in de spannende derde set bespaarde hen een vierde doorgang en een nog latere terugreis naar Ootmarsum.

Morgen speelt Set-Up thuis tegen FAST, dan beginnen ze om 18:00 uur in de Schalm.