Vizier op volleybal

 

Sets tekort en een duel te veel in Eredivisie dames?

VoV, 08-12-2022. 5:26 uur. Kijkt u nog wel eens naar de Nevobo statistieken? Waar wordt bijgehouden wie de meeste punten maakt en waar ook de beste speelsters op de onderdelen blokkeren, serveren en passen worden genoemd.

Op dit moment is Benthe Wismans met 179 punten de topscorer van de Eredivisie dames, heeft Sarah van Esch de meeste aces (28) geslagen en Nynke Hofstede de meeste blokpunten (27) gemaakt. En staat Annerieke Nederveen met een 10 helemaal bovenaan met het hoogste cijfer.

We willen de feestvreugde de fans en bij deze dames niet wegnemen of spelbederver zijn, maar volgens ons klopt het allemaal niet. Net als in voorgaande jaren lijkt ons dat er met de registratie van de persoonlijke scores van alles mis is, daar zal het ontbreken van vele matchreports wellicht de oorzaak van zijn.

Als we kijken naar de gespeelde sets pet team in de statistieken en vergelijken we deze met de ranglijst dan constateren we een verschil van 36 sets, het kan dus zomaar een verschil van 36 x stel zo’n 40 punten per set is toch al gauw zo’n 1.400 punten zijn. En daar zou best een aantal scores, aces en blokpunten bij kunnen zitten die de genoemde dames van hun positie verdringen.

Voor aanstaand weekend moeten we dus vraagtekens achter de namen zetten voor wat betreft hun prestaties tot nu c.q. ze in onze commentaren niet als de nummers één op deze onderdelen noemen.

Voor zaterdag staat er in ieder geval een mooi duel uit het rechter rijtje op het programma. Voltena is gastteam voor Eurosped, dat blijkbaar de opgaande lijn te pakken heeft. Gezien hun resultaat tegen Peelpush en Apollo 8. Of die lijn opgaand blijft, of dat Voltena er een knik in kan maken moeten maar even afwachten.

Koploper VVU krijgt Sudosa-Desto op bezoek voor alweer hun negende thuiswedstrijd. Ze speelden pas twee keer uit. Debutant Sudosa zal van heel goeden huize moeten komen om het de Domstad ploeg lastig te maken. Want van die acht thuiswedstrijden tot nu werden er zeven gewonnen. En dat is een hele beste balans om te overleggen.

VC Zwolle, dat vorige week een serie overwinningen bij Sudosa in Assen aan een eind zag komen, krijgt Sliedrecht Sport op bezoek. In het verleden vochten deze teams in Zwolle mooie duels uit, ongetwijfeld zullen ze hun uiterste best doen om dat ook nu weer aan  de bezoekers en de livestream kijkers voor te schotelen.

Voor zondag staat al om 13:00 uur SV Dynamo vs. VC Sneek op het programma en om 15:30 uur de zuidelijke derby tussen Peelpush en FAST. In de Noord-Oost Nederland Cup voor begin van het seizoen won Sneek in Apeldoorn met 0-3, maar toen ging het dus nog niet om het ecchie. Maar eens zien wat het nu wordt.

Hoe het bij Peelpush vs. FAST zit is voor ons nog even een vraagteken. Volgens de Nevobo site speelden deze teams ook al op 9 oktober tegen elkaar (uitslag 3-1), Aanstaande zondag spelen ze weer in Meijel en op 22 december heeft FAST het thuisvoordeel. Volgens ons is drie keer een onderling duel spelen in het reguliere seizoen net één keer te veel. Maar daar zal wel een logische verklaring voor zijn, hopen we.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.