Slecht begin 2023 Nederlandse dames in Frankrijk.

VoV, 04-01-2023. 9:55 uur. Bij de dames in de Franse Eredivisie heeft men gisteren de draad van de competitie 2022-2023 alweer opgepakt. De teams met Nederlandse inbreng deden het bij de eerste wedstrijd van het nieuwe jaar qua resultaat niet zo goed, Levallois (Nicole Oude Luttikhuis) verloor van Paris St. Cloud, Nancy (Puck Hoogers) leed een nederlaag tegen Mulhouse, Venelles (Lynn Blenckers) kwam tekort tegen St. Raphael en koploper Nantes (Marrit Jasper) moest haar meerdere erkennen in Terville Florange.

Levallois, de nummer voorlaatst, kreeg Paris St. Cloud, dat tweede van boven staat op bezoek. Met 25-23 en 25-22 kenden de thuisploeg een voortreffelijke start, daarna namen de bezoekers uit de Lichtstad het over. Ze maakten eerst via twee keer 17-25 gelijk en pakten daarna de tiebreak met 9-15.

Met name de veel hogere foutenlast (32 om 20 punten voor de tegenstander gescoorde punten) en blok punten en aces (15 om 25 punten) maakten het verschil.  In de derde set was de foutenlast (9 om 2) van beslissende betekenis voor de 17-25 setstand. Nicole Oude Luttikhuis was goed op dreef met totaal 25 punten via een aanvallende score van 60% en tevens een ace.

Marrit Jasper verloor met koploper Nantes bij de nummer vier Terville Florange. Met  3-2 via de setstanden 26-24, 18-25, 17-25, 25-18 en 15-13. In de spannende eerste set kon Nantes een 23-21 in 24-24 veranderen maar verloor nipt. En in de tiebreak gaven ze een 10-13 voorsprong uit handen.  Terville Flornge serveerde zich in een keer naar de 15-13 winst

Bij een 68 om 90 score op de eigen punten verwacht je geen nederlaag, daaraan was de 15 om 33 foutenlast debet. Met o.a. 19 aanvallende en 11 serveerfouten deed Nantes zich zelf de das om. Marrit Jasper scoorde 10 keer.

Venelles van Lynn Blenckers, die wegens een schouderblessure nog steeds ontbrak, verloor thuis met 2-3 van St. Raphael. Via de setstanden 25-22, 25-23, 22-25, 24-26 en 9-15. Venelles gaf in de tweede set een 20-17 voorsprong uit handen (20-21) maar kon in de finale toch de winst nog pakken. In de vierde set maakten ze van 20-23 achter een 23-23 gelijke stand, na 24-24 ging het nog mis.

Puck Hoogers, die in drie sets invalbeurten had en 4 keer scoorde, verloor thuis met Nancy met 1-3 van Mulhouse. De eerste set was nog voor hen (25-19), vervolgens pakte Mulhouse via 19-25, 16-25 en 21-25 de volle buit. Mede door de 16 scores van de Belgische Hélène Roussaux en de foutenlast van 25 om 17 punten.

Nantes staat met 13-32 nog steeds eerste, Paris St. Cloud en Le Cannet volgen met 13-30. Venelles is achtste (13-19), Nancy negende (13-16) en Levallois dertiende met 6 punten uit 13 wedstrijden.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Levallois, Nicole Oude Luttikhuis.