Sliedrecht en Apollo winnen topduels Eredivisie (v)

VoV, 18-12-2022. 6:53 uur. Gisteren stonden er in de Eredivisie dames een drietal prachtige partijen op het programma. De top 4 kwam tegen elkaar in actie en debutant Sudosa-Desto ontving Peelpush. Een duel tussen twee teams die er alles aan doen om de sprong naar de eerste zes te maken.

De blikvanger was uiteraard Sliedrecht Sport vs. VV Utrecht. Het duel dat volgende week op herhaling gaat, maar dan met als inzet de Super Cup. In de Domstad was Sliedrecht met 2-3 de baas. Gisteren meldde Sliedrecht nog dat ze zich versterkt hadden met midspeelster Laura de Zwart. Tussen de teams en staf liggen vele kruisverbanden en lijntjes en dit duel had tevens een zussenstrijd. Spelverdeelster vs. libero.  Voor de tweede keer in dit seizoen was Sliedrecht de bovenliggende partij, nu werd het 3-1 via 25-19, 17-25, 25-21 en 25-16.

In de eerste set ging VV Utrecht bij 8-4 en 17-12 de time out in zonder dat dit een omwenteling veroorzaakte. Wel werd tot 19-17 ingelopen, maar Jolijn de Haan en Louise Bijlsma beslisten de set via een ace en een rake smash.

In set twee was de serveserie van Iris Reinders van 13-11 achter naar 14-19 voor beslissend. VVU liet zich die voorsprong niet meer afpakken. Iris Reinders en een aanvallende fout van Sliedrecht Sport zorgden na 17-23 voor de eindstand.

In de derde set nam Sliedrecht afstand na een 11-13 achterstand. Jolijn de Haan serveerde haar ploeg naar 17-13 en die marge bouwde de thuisploeg via o.a. scores van Laura de Zwart, Iris Vos en Louise Bijlsma uit naar 22-16, waarna ze met 25-21 afsloten.

In set vier ging VVU al bij 6-2 de time out in, zonder succes. Sliedrecht bouwde verder uit naar 18-12, VVU kwam nog een keer sterk terug (21-18), maar verloor vervolgens de aansluiting, de set en de wedstrijd.

Jolijn de Haan werd met 19 punten topscorer, Iris Reinders maakte er 16, waarvan 5 aces, voor VV Utrecht. De 67 om 49 eigen score was ook zeer duidelijk in het voordeel van de thuisploeg.

In Friesland ontving VC Sneek het Bornse Apollo 8. Ook dat duel was vroeg in het seizoen met een 2-3 stand geeindigd. In het voordeel van VC Sneek. Beide teams kenden een hobbelige weg naar hun huidige derde en vierde plaats, waarbij Sneek drie punten voorlag. Sneek is thuis nog ongeslagen en zal dat zo willen houden, Apollo 8 verloor nog maar één keer buiten Borne en zal dat ook zo willen houden.

Apollo 8 slaagde in hun voornemen. Na een zeer moeilijke start met setverliezen van 25-15 en 25-18 en dus een 2-0 achterstand herstelden de gasten zich. In de derde set ging Sneek op de ingeslagen weg door en leek er geen vuiltje aan de lucht toen ze in het middendeel drie punten voorlagen. De kentering kwam na 16-15, Apollo 8 denderde in een keer door naar 16-23 en pakte de set met 20-25.

Sneek was van hun a propos af, was het winnende ritme kwijt en ging in de vierde set even hard onderuit als ze de tegenstander in de eerste set onderuit hadden laten gaan. Via 15-25 werd het 2-2 in sets. Apollo 8 behield in de vijfde set de regie en via 12-15 en 2-3 namen ze revanche voor de thuisnederlaag met dezelfde cijfers.

Jorieke Bodde van Apollo 8 werd met 17 punten topscorer, Rosa Entius kreeg bij Sneek de meeste punten achter haar naam, totaal 15. Met 58 om 60 eigen punten was er maar minimaal verschil in de zelf gescoorde aantallen.

In Assen speelde Sudosa-Desto tegen Peelpush. Voor de wedstrijd was het dringen in de middenmoot vanaf positie zes tot en met negen. Met SV Dynamo (15 punten) Peelpush (15 punten), Voltena (13 punten) en Sudosa (12 punten) is de strijd om zich te plaatsen bij de top 6 nog in volle gang. De winnaar in Assen zou goede zaken kunnen doen.

Een vijfsetter kregen de fans hier voorgeschoteld. Sudosa-Desto kwam met 0-1 achter (22-25) en met 2-1 voor (na 25-14 en 25-22). Peelpush kon de stand gelijktrekken met 18-25 winst in de vierde set, waarna er in een spannende ontknoping om de wedstrijdwinst werd gestreden. Daarbij trok Peelpush aan het langste eind. De vijfde set ging met 15-17 mee naar Meijel.