Sliedrecht en Sneek verliezen een puntje.

VoV, 22-01-2023. 7:03 uur. Na de doordeweekse bekerwedstrijden op nationaal en internationaal niveau was het gisteren weer ‘business as usual’ in de Eredivisie dames. Al is dat usual niet zo usual als usual eerder was, met de wetenschap dat FAST aan haar afscheidstournee bezig is en de teams via puntenaftrek nog eens geconfronteerd werden met het voortijdige vertrek van Eurosped.

Een bewogen week, waarin we in een interview met libero Marscha Sinnema van SV  Dynamo Apeldoorn hebben kunnen lezen wat een amateur op topniveau er voor over moet hebben om in de Eredivisie spelen met haar baan te combineren (Lees het artikel via DEZE LINK.) Een sociaal leven is er even niet meer. Respect, voor alle dames die dat week voor week weten vol te houden.

Het programma van gisteren dan maar:

Als eerste tussenstation bij het afscheid deed hekkensluiter FAST gisteravond Sliedrecht aan. De virtuele koploper en kwartfinalist in de Challenge Cup won met 3-2 en liet zo een belangrijk puntje naar Gennep vertrekken. De 2-0 in sets kwam via 25-23 en 25-17 op de borden. In de eerste set nam Sliedrecht meteen een 5-0 voorsprong, maar daar was bij 21-20 nog ‘’en puntje van over. In set twee werd het verschil na 18-16 (naar 24-16) gemaakt. FAST leverde na alle rumoer van deze week een heel knappe prestatie.

FAST knokte zich terug in de wedstrijd met 17-25 en 22-25, voornamelijk door zeer sterk te blokkeren, na 16-12 achter in de vierde set pakten ze toch nog de winst. In de tiebreak kwamen ze tekort, Sliedrecht had een 8-3 voorsprong bij de veldwissel en sloot met 15-10 af.

Iris Vos werd met 26 punten de topscorer van de partij, Eline Peeters van FAST maakte er 22 voor haar ploeg, waarvan 6 blokkerend.

Sudosa-Desto had na meerdere wedstrijden in het zuiden thuisvoordeel tegen SV Dynamo. De ploeg uit Assen zag door de puntencorrectie een mooie kans op een Top 6 plaats voorlopig in rook opgaan en zal om daar toch zicht op te houden driepunters moeten sprokkelen. Dat geld ook voor SV Dynamo, dat slechts één puntje achter Sudosa staat.

Na gisteren zijn het er vier, de thuisploeg won overtuigend met 3-0 via de setstanden 25-9, 25-18 en 25-19. Van 10-8 maakte Sudosa in de eerste set in een lange serie een 20-8 voorsprong, in de volgende set was de super serie van 13-16 naar 22-16 de basis voor de winst en in de derde set pakte de thuisploeg met een serie van vier punten na 21-19 de set- en wedstrijdwinst.

De bekernederlaag tegen VV Utrecht zal VC Zwolle, het was alweer hun vierde verlies op rij dit jaar, niet vrolijker hebben gestemd. Om de lach op het gezicht terug te krijgen moest er gisteren revanche worden genomen, VV Utrecht was te gast in Zwolle.

Na de 25-10 zege in de tweede set, waarmee het 1-1 in sets werd, zal er zeker een glimlach te zien geweest zijn, maar de wedstrijd had meerdere gezichten. VV Utrecht was in de derde set via 7-8, 10-16 en 16-21 de bovenliggende partij en besliste de wedstrijd in de vierde set met een 26-28 setzege. Na 24-23 en 25-24 wisten ze het spelen van een tiebreak toch nog te voorkomen.

Nynke Hofstede van Zwolle scoorde 20 keer, waarvan 7 blokpunten. Iris Reinders maakte tegen haar voormalige ploeg 10 punten. Aanvallend en blokkerend had Zwolle veel voordeel (64 om 50) maar serverend leverden ze met 17 om 6 foutserves te veel in.

Apollo 8 was afgelopen week in de achtste finale voor de Nevobo beker in Meijel met 0-3 te sterk voor Peelpush, dat gisteravond op bezoek was in de Veste in Borne. Opnieuw was Apollo 8 te sterk, maar moest nu wel een setje afgeven.

Na de overtuigende 25-11 (na 9-2 en 19-6) pakte Peelpush een setje mee met 19-25 (na 8-1 en 15-16) maar kon daarna niet nogmaals verrassen. Apollo 8 pakte de volle buit via 25-21 en een ruime 25-13.

Lotte van der Horst scoorde de meeste punten voor Apollo 8, te weten 15 waarvan 4 aces. Wies Smits liet er 13 voor Peelpush noteren. Aan het net (aanval plus blok) had Apollo een 43 om 41 voordeel. De 9 om 17 score voor aanvallende fouten en foutserves bezorgden hun ook de nodige voordelige marge.

VC Sneek, tot gisteren één van de drie koplopers in de Eredivisie, kreeg Voltena op bezoek. De gasten speelde wel met hun beach-ster Raïsa Schoon in de selectie, ondanks  dat ze in voorbereiding is op het beachseizoen. Voltena had een voorbeeldige start met 19-25 en 16-25 setzeges. De wedstrijd kantelde daarna helemaal, Sneek herstelde zich en met twee keer 25-10 pakten ze de gelijke 2-2 stand, waarna ze de tiebreak met 15-9 wonnen.

Sarah van Esch had 13 keer succes voor Voltena, Britt Schreurs maakte er 12 voor de thuisploeg, die met 13 om 5 aces en 7 om 2 blokpunten beter waren.

• 10> FAST 15-5

Volgende week zijn er eens geen doordeweekse wedstrijden. Op 28 januari gaat de competitie verder.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Rudy van ’t Rood en Rudy Biekart.