Sliedrecht koploper na winst op Zaanstad

VoV, 10-01-2019. 5:45 uur.  In de Nederlandse Eredivisies doet zich de redelijke unieke situatie voor de eenzelfde club de nummer één positie bij zowel de dames als de heren bezet. Sliedrecht Sport dames 1 was al koploper, Sliedrecht Heren 1 werd het gisteravond na de 3-1 zege op Zaanstad. Met de opmerking dat ze wel twee wedstrijden meer speelden dan Abiant Lycurgus, en twee puntjes op hen voorstaan. In de euforie van de stand is het echter maar een ‘klein’ detail.

Sliedrecht Sport had het gisteravond in de eerste set tegen Zaanstad, de nummer acht van de ranglijst, knap lastig.  Ook met zichzelf. De gasten pakten in het begin vlot een kleine voorsprong (2-4) en met een sterke side out wisten ze het verschil van twee punten tot aan 8-10 vast te houden. Sliedrecht kwam ernaast (12-12), ging er voorbij (16-14), maar werd zelf ook weer voorbij gegaan (17-19).

Gerard Baan en Yorick de Groot scoorden veel aanvallende punten, maar de thuisploeg gaf ook heel veel weg, waardoor Zaanstad tot 22-23 aan de leiding kon blijven. De 23-23 was het laatste wapenfeit van de thuisploeg, Zaanstad pakte de set vervolgens met 23-25. Ondanks een eigen score van 20 om 14 punten, dus ook dankzij een foutenlast van 11 om 3 punten, won Zaanstad.

Aanvankelijk ging het in de tweede set nog gelijk op, Zaanstad kon tot 11-9 goed bijblijven, verloor daarna echter de aansluiting. Het werd 16-11 en 20-13, waarop de gasten de time out ingingen. De inhaalrace strandde na een ace via de netband bij 21-17. Op 23-18 haalde Paul van de Ven zijn ploeg naar de kant, de 25-19 setwinst stond even later op de borden. Nu had Zaanstad de veel hogere foutenlast. Ze scoorden tien keer voor Sliedrecht en kregen daarvoor vijf punten terug.

Een paar blokpunten van Yorick de Groot / Ian de Bus op linksvoor bezorgden Sliedrecht in de derde set een 6-3 voorsprong, time out Zaanstad, en na een 2de bal score van Niels Vermeulen en nog een blokpunt op mid ging Zaanstad bij 9-4 al voor de tweede keer in deze set naar de kant. Ze kwamen terug tot 11-8, verloren vervolgens de aansluiting (14-8) en knokten zich via met een driepunter weer naar eerst 14-11 en daarna naar 16-13.

Gerard Baan, topscorer van de partij met 24 punten, ramde de 19-15 en 20-15 erin. Na de 23-19 beslisten een foutieve opslag en een uitgeslagen aanval van Zaanstad de set met 25-19. Tot en met set drie had Zaanstad de betere scores voor opslagen (3/6) en blok (8/11), Sliedrecht scoorde aanvallend beduidend beter (43/25)

In de vierde set kwam Zaanstad op een 11-13 voorsprong. Een lange serveserie van Sliedrecht veranderde die tussenstand in 17-13, het antwoord van Zaanstad bracht hen weer naast de thuisploeg bij 17-17. Erwin Huinen kon de aansluitende 19-18 even later scoren, op 22-19 ging Zaanstad de time out in, waarna ze middels een foutserve en twee uitballen de laatste drie punten voor Sliedrecht maakten. Voor de 25-20 eindstand.

Sliedrecht reist zaterdag als koploper naar Abiant Lycurgus, nu de nummer twee in de stand. Zaanstad moet in Doetinchem tegen Achterhoek Orion aantreden.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Sliedrecht Sport, Van der Kloet.