Vizier op volleybal

 

Topdivisie (v) opent 2019 met klapper

VoV, 10-01-2019. 5:57 uur. Als laatste wedstrijd van de dag staat zaterdag in de Topdivisie dames de klapper van de dag op het programma. Ter afsluiting van de eerste ronde in het nieuwe jaar. Om 20:00 uur wordt er in Utrecht aangefloten voor VVU (11-25) vs VoCASA (12-26) , het duel tussen de nummers twee en één van de ranglijst, of tussen de virtuele nummer één en de werkelijke nummer één.

De fans van VVU uit de Domstad hebben de laatste tijd niets te klagen over topwedstrijden van hun favorieten in Galgenwaard. Pakweg een maandje geleden was de topper tegen OBEG Donitas (3-0 winst), via de uitwinst bij Voltena (0-3) bleef VVU bovenin meedoen en afgelopen zondag ontvingen ze landskampioen en bekerwinnaar (Nevobo beker en Supercup) Sliedrecht Sport (1-3 verlies) in de achtste finale van het bekertoernooi.

En dan dus zaterdag tegen VoCASA, de promovendus uit Nijmegen, waarvan uit met 2-3 werd gewonnen. Om beurten pakten de teams toen een set, de eerste en dus ook de laatste was voor VVU. VVU verloor heel vroeg in het seizoen thuis van Peelpush, daarna waren er alleen maar zeges in Utrecht. VoCASA verloor uit alleen in Doetinchem van Orion, de overige uitwedstrijden werden gewonnen. Genoeg ingrediënten om een mooie wedstrijd te verwachten, op de voorhand al een aanrader om te gaan zien.

Ook de strijd van de achtervolgers op de top twee kent een subtop klapper. Rabobank Orion Volleybal Doetinchem (5de, 11-20) krijgt Peelpush (3de , 11-22) op bezoek. De ploeg uit Meijel heeft een paar mindere wedstrijden achter de rug, waarin het thuis verloor van VCN (1-3) en uit maar nipt won (2-3) bij promovendus Voltena. Afgelopen zondag waren ze in de achtste finale redelijk kansloos (1-3 verlies) tegen Eredivisionist Set-Up ’65.

De resultaten van Orion zijn nogal wisselvallig, winst in Groningen bij mede subtopper Donitas (1-3), verlies thuis tegen PDK (11de, 10-10) en verlies uit bij Alterno II (3-1), dat ook in het rechter rijtje staat. Dat beide teams met de beste voornemens zullen beginnen lijdt geen twijfel, wie het waarmaakt is nog even de vraag.

OBEG Donitas gaat op bezoek bij Prima Donna Kaas Huizen. Gezien de thuisbalans van PDK, vier nederlagen en één 3-2 zege, lijkt er voor hen een zware klus in het verschiet te liggen. Donitas won onder andere uit bij koploper VoCASA, het blijkt dus ook buiten Groningen punten te kunnen halen. Aangezien vijf van de laatste zes wedstrijden van PDK in een vijfsetter eindigden zou het ons niet verbazen als dit nu ook weer zou gaan gebeuren.

Laudame Financials VCN, de nummer zes in de stand, boekte in de laatste maanden van 2018 nogal wisselende resultaten. Verlies tegen Alterno II (3-0), Donitas (3-0) en PDK (2-3), winst tegen Orion (3-0), WSV (3-2) en Peelpush (1-3). En dan staat voor zaterdag het thuisduel tegen SV Dynamo op het programma.   In Apeldoorn werd met 2-3 gewonnen, wat dat betreft zou het thuisvoordeel dus weer doorslaggevend dienen te zijn. Of Dynamo zich in die voorspelling kan vinden en wat ze ertegen doen zal zaterdag blijken.

IMS / Voltena heeft zware weken achter de rug. Achtereenvolgens speelden ze tegen Peelpush, VoCASA en VVU, de top 3 van de ranglijst,  en daarnaast was een aantal  teamleden nog actief bij het NK Beach Indoor en de DELA Beach Open.  Precies één puntje leverden de laatste drie competitiewedstrijden op, maar na moeilijke tijden kunnen ook zomaar weer betere komen.

Bijvoorbeeld zaterdag bij de uitwedstrijd tegen rode lantaarndrager IBM Client Innovation Center Benelux / Veracles, dat dit seizoen nog niet als winnaar naar de kleedkamer ging. Maar wie weet, misschien verandert dat allemaal vanaf de eerste wedstrijd in 2019. Veracles kan de punten heel hard gebruiken als ze nog een inhaalrace in gedachten hebben, ze staan er al elf achter op een veilige plaatst.

Op die veilige plaatst staat nu nog Innovatiemakelaars.nl WSV Warnsveld met 12-13.  En precies één puntje meer heeft Dros – Alterno II, wel speelde de ploeg uit Apeldoorn een wedstrijd minder. Alterno weet wat winnen is, hun laatste vier wedstrijden leverden zeges op tegen Orion (3-1), Veracles (0-3), PDK (2-3) en VCN (3-0). Op VCN na teams die allemaal bij hen in het rechter rijtje staan. Het is dan ook niet onlogisch te denken dat WSV een moeilijke klus zal hebben om met het merendeel van de punten uit Apeldoorn te vertrekken.

We gaan u natuurlijk op de hoogte houden hoe e.e.a. afloopt.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.