Vizier op volleybal

 

Sliedrecht ontsnapt na 0-2 achterstand

VoV, 06-05-2018. 7:05 uur. Gisteren stond de derde partij in de strijd om de landstitel bij de dames op de agenda. Stand 1-1, plaats van handeling de Basis in Sliedrecht. Inzet, de beste uitgangspositie krijgen voor de vierde partij. Dat gold voor Coolen Alterno helemaal met een thuiswedstrijd voor de boeg en voor Sliedrecht om, als het onverhoopt in Apeldoorn mis zou gaan in de vierde ontmoeting, er altijd nog de vijfde partij in eigen hal weer was om het recht te zetten.

In de eerste set wisselde het voordeel nogal vlot van kant. De time out van Alterno op 5-7 kon de inhaalrace van Sliedrecht niet direct stoppen en na de 7-9 stand serveerde Lynn Thijssen de thuisploeg naar 11-9, waarop Alterno een passend antwoord had door met 11-12 de leiding weer over te nemen.  Ali Moghaddasian haalde Alterno bij 18-16 weer naar de kant, maar zag de aanwijzingen niet meteen vertaald in punten. Pas na de 22-21 drukte Alterno Sliedrecht keihard tegen de muur. Met en ace werd het 22-23, Matt van Wezel wisselde spelverdeelster en diagonaal voor diagonaal en spelverdeelster, maar zag de stand via een netfout op 22-24 komen. Het blok van Lisanne Baak scoorde het laatste punt. De 22-25 betekende 0-1.

Met twee omloopscores zette Lynn Thijssen de stand op 2-0 in het begin van de tweede set. Esther Hullegie voegde daar nog een paar punten aan toe en bij 5-1 stond Alterno aan de zijlijn. Het verschil bleef vooreerst, pas op 8-3 begon de ploeg in te halen, middels een snelle midscore van Eline Timmerman en twee aces werd het 8-6. Sliedrecht behield echter het initiatief, Carlijn Oosterlaken maakte de 10-6, Lynn Thijssen was attent bij de 11-7 en wat later sloeg Esther Hullegie de 14-9 en 15-9 tegen de vloer. Sliedrecht leek op de gelijkmakende 1-1 setstand af te koersen.

Maar na de 15-9 werd ineens alles anders. Alterno herpakte zich en in twee series werd de achterstand van de borden geslagen. Eerst naar 15-14, met een time out van Sliedrecht op 15-12, en vervolgens naar 17-19, een lobje van Iris Scholten, waarop van Wezel de time out invluchtte. Even werd Alterno benadeeld, toen de quick moppers het veld instormden, toen de rally nog bezig was en in een punt van Alterno resulteerde. Sliedrecht scoorde bij de hervatting (18-19) en kwam daarna gelijk.

Kathy Bonsen en Anna Mebus (kill – block) zorgden voor een beslissend verschil (20-22), en even later stond het beslissend verschil plus één bij 21-24 op het scorebord. Sliedrecht kwam op 23-24, waarop Moghaddasian voor de tweede keer de time out knop indrukte. Kathy Bonsen verzilverde setpoint bij de hervatting. Het stond 0-2 voor Alterno. Het was stil aan de overkant, waar de Sliedrecht fans zaten.

Woei er een windje door de basis aan het eind van de derde set of was het gewoon een collectieve zucht van verlichting van de Sliedrecht fans omdat de thuisploeg het dreigende 0-3 verlies had afgewend middels een 25-20 zege in deze set?  Het kostte de nodige moeite om Alterno van het lijf te houden gedurende de set. Een vroege 7-4 voorsprong maakte Eline Timmerman met een snelle midaanval en een blokpunt ongedaan. En ook de daaropvolgende 10-8 ging naar een 10-11 en 12-14 tussenstand, bij het laatste punt dirigeerde Kirsten Wessels de bal precies in het uiterste hoekje van het speelveld.

Op 17-16 ging Alterno de time out in, maakte 17-17, maar liet daarop drie eigen fouten, die Sliedrecht een direct punt opleverden, volgen. De 20-17 werd 22-18, Romy Hietbrink werd bij Alterno nog ingezet, maar kon ook niets meer aan de achterstand doen. Carijn Ghijssen – Jans pushte de 24-19 raak, en nadat Iris Scholen het verlies nog één keer had uitgesteld maakte een foute opslag er 25-20 en 1-2 van. En toen kwam dus die zucht van verlichting.

Sliedrecht Sport was in de vierde set bijzonder gul voor haar gasten. Ze bleven maar punten weggeven en moesten dan steeds zelf vol in de beugels om dat weer goed te maken. Bijvoorbeeld na de 6-5 stand tot aan de 14-16 kreeg Alterno totaal 9 punten kado, waarvoor ze maar bijzonder weinig hoefden te doen. Terwijl Carlijn Oosterlaken, Esther Hullegie en de ingevallen Brechtje Kraaijvanger keer op keer vol voor de eigen score moesten gaan. Bij 16-16 ging Alterno de time out in, op 16-18 was het de beurt vaan Matt van Wezel om een pauze aan te vragen.

Alterno had tot aan 20-21 uitzicht op een mooie 1-3 zege, na die stand kantelde het. Carlijn Ghijssen – Jans kwam aan serve op 21-21 en begon met een ace, time out Alterno, daarop volgde een knoeperd van een scorende midaanval van Lynn Thijssen en een misverstand bij een midcombinatie aan Alterno kant zette de thuisploeg op setpoint. Het kill – block verzilverde het. En opnieuw die luchtstroom, die zucht van verlichting. Opnieuw was dreigend onheil afgewend.

In de tiebreak werd er met 8-7 van speelhelft gewisseld. Toen iedereen aan Alterno kant de mening toegedaan was dat een scorend blok voor 10-8 had gezorgd had de eerste scheids het anders gezien, ze zou de herhaling nog eens terug moeten kijken, en maakte ze er 11-7 van. Sliedrecht Sport liep uit naar 14-8. Bij die stand verzamelde Alterno nog eenmaal alle restjes energie en wilde maar niet opgeven. Toen de stand 14-12 was, was het dus eigenlijk 13-13 en bij 14-13 had het net zo goed 13-14 kunnen zijn als dat blokpunt, ja als dat blokpunt.. Maar dat was het niet! De 15-13 voor Sliedrecht besliste vervolgens de wedstrijd.

Bij Sliedrecht kwamen de punten voor het grootste deel van Lynn Thijssen (20), Esther Hullegie (19) en Lea van Rooijen (ook 19), Alterno had in Kathy Bonsen (18) en Kirsten Wessels (14) de meest scorende speelsters.

Bij 0-2 in sets stond gistermiddag Sliedrecht met de rug tegen de muur, met 2-1 in wedstrijden staat aanstaande woensdag Alterno met de rug tegen de muur. Ze moeten winnen om niet te verliezen!

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy Biekart.