Slöetjes in finale F4 Champions League

VoV, 06-05-2018. 8:25 uur. De eerste halve finale bij de Final Four van de Champions League in Boekarest ging gisteren tussen Conegliano en VakifBank.

Coach Daniele Santarelli van Conegliano: “Het wordt een geweldige dag, we weten dat VakifBank een zeer goed teams heeft maar we willen van de wedstrijd genieten en onszelf zijn.” verklaarde hij op de persconferentie vooraf. Giovanni Guidetti van VakifBank zei dat zijn ploeg zich nooit kan verstoppen en elk toernooi waaraan ze deelnemen wil winnen. Teamcaptain Gödze Kirdar: “Dit worden de laatste twee wedstrijden in mijn carrière, ik kan niet wachten tot het begint, iedereen kan winnen, maar natuurlijk wil ik ons aan het eind van het toernooi op de hoogste trede zien staan.

Mooi dat Robin de Kruijf na een lange blessureperiode in wedstrijdshirt langs de kant stond en in de eerste set ook nog een invalbeurt kreeg. Na een lang gelijkopgaande strijd in deze set kon VakifBank bij 17-17 beslissend afstand nemen naar 17-20 waarbij je dan op de Laola livestream bij 19-21 in een keer op een flitsende reclame wordt getrakteerd. Conegliano ging bij 19-23 de time out in, kwam via een foutserve van Milena Rasic en een drie meterscore van Kimberly Hill nog terug naar 21-23, Samantha Bricio scoorde nog 22-24 voordat de vijfde treffer van Lonneke Slöetjes in deze set voor 4.000 toeschouwers de beslissing bracht.

In de tweede set was VakifBank vanaf de eerste opslag toonaangevend. Via tussenstanden 2-6, 7-10, 10-14 liepen ze uit naar 13-18 en 18-22. De 21-25 maakte er 0-2 in sets van. In deze doorgang was Lonneke Slöetjes met 6 punten de meest scorende speelster aan VakifBank kant.  Vanaf de derde set kantelde de wedstrijd. Vooral omdat Conegliano nagenoeg foutloos speelde en VakifBank een stuk of negen punten weggaf. Dit resulteerde in bijvoorbeeld een 12-6 en 19-11 tussenstand. Samanta Fabris scoorde vlot, Zhu Ting deed wat terug, maar het was bij lange na niet voldoende. Conegliano won de set met 25-17.

In de vierde set ging Conegliano vol door op de ingeslagen weg. Alleen hadden ze nu niet de fouten van VakifBank nodig om de punten op het scorebord te krijgen maar zorgden ze daar met 23 eigen punten in de set zelf voor. VakifBank viel helemaal droog (7 eigen punten in deze set) en moest toezien hoe Fabris en Bricio hun ploeg via 13-11 en 21-14 naar een 25-15 zege sloegen.

Bij 2-2 in sets en de overmacht van Conegliano in de derde en vierde set leek de vijfde set niet veel goeds voor de ploeg van Lonneke Slöetjes in petto te hebben. Bij 12-9 koerste Conegliano richting finale, beide teams beperkten hun score voor de tegenpartij tot één puntje. Maar het werd na 12-9 toch nog bibberen voor alles wat de Italiaanse ploeg een warm hart toedroeg. Helemaal toen de stand naar 12-13 kantelde. Zhu Ting eiste op de beslissende momenten weer een hoofdrol, 7 punten in deze set, en via de video challenge, aangevraagd door Giovanni Guidetti op 15-15, werd de winst door de Turkse kampioen binnengehaald. De bal had het blok geraakt en daarmee was het 14-16 en dus 2-3 voor VakifBank geworden.

Topscorer werd Samanta Fabris met 28 punten. Zhu Ting scoorde 24 keer en Lonneke Slöetjes liet er 16 noteren.

In de tweede halve finale stond de thuisploeg Alba Blaj (foto boven) tegenover de tweede Turkse ploeg, Galatasaray,  in dit selecte gezelschap.

Darko Zakoc de coach van Volei Alba Blaj vond het een grote eer dat zijn club de grootmachten van het Europese volleybal in Boekarest mocht verwelkomen. “Ik hoop dat mijn ploeg niet tevreden zal zijn met alleen deelname en een vierde plaats maar voor meer gaat.”

Ataman Güneyligil van Galatasaray blikte terug op de poule winst. “Ondanks de blessure van Tiana Kosheleva en het 2-3 thuisverlies tegen Novara lukte het ons om ons te plaatsen. We zijn erg tevreden met de deelname aan de Final Four en we gaan zeker ons best doen en dan maar afwachten hoe ver we komen.”   Neslihan Demir Güler, de teamcaptain van Galatasaray wist dat haar ploeg goed voorbereid aan het toernooi begon. “Alba Blaj heeft een goede ploeg, en het zal best moeilijk worden voor volle tribunes met hun fans. Maar daar zijn we wel aan gewend”

Voor 4.500 toeschouwers wist de thuisploeg een behoorlijke stunt af te leveren door met 3-1 te winnen. De eerste set ging nog nipt met 23-25 verloren na 12-16 en 16-21 achterstanden. Daarna kwam Alba Blaj, onder aanvoering van hun topscorer Ana Cleger terug in de wedstrijd. De tweede set ging met 25-17 naar de thuisploeg, de derde was, mede door een hoge foutenlast van 11 scores van Galatasaray voor Alba Blaj, met 25-22 voor de gastheer.

En in de vierde set kwam de eindsprint van Galatasaray na de 16-11 en 21-13 tussenstand te laat. Met opnieuw 25-22 en dus 3-1 plaatste Alba Blaj zich voor de finale en zal Galatasaray het voor de bronzen medaille tegen Conegliano moeten opnemen.

Topscorer in deze partij werd Ana Cleger (foto boven) van Alba Blaj met 27 punten.