Vizier op volleybal

 

Sliedrecht Sport prolongeert titel

VoV, 10-05-2018. 6:10 uur. Het was de vierde in rij van mogelijk vijf play – off duels om de NK – titel. Nadat Coolen – Alterno in de laatste ontmoeting in Sliedrecht de thuisploeg bijna KO had (ze stonden met 0-2 voor), lieten ze zich toch nog weer aftroeven. ‘No mercy’ ging niet op, Alterno vergat zich te belonen na de stunt, die er op het scorebord stond. Het zorgvuldig opgebouwde fundament, dat als basis voor een spraakmakende zege had kunnen dienen, stortte ineen. Het ‘no mercy’ principe paste Sliedrecht vervolgens wel toe en won met 3-2. En nam daarmee een 2-1 voorsprong in wedstrijden. Het was dus ‘do or die’ gisteravond voor Alterno, we zeiden het al eerder, ze moeten winnen om niet te verliezen.

Ali Moghaddasian begon met Anna Mebus op spelverdeling, libero was Daniëlle Docter en Iris Scholten stond op de diagonaal. De passer – loper taken waren voor Kathy Bonsen en Kirsten Wessels en Eline Timmerman en Lisanne Baak vulden de midposities in. Matt van Wezel begon met Ana Rekar als regisseuse, Florien Reesink stond op libero, Lea van Rooijen op diagonaal, Carlijn Oosterlaken en Esther Hullegie waren de passer – lopers en Annemiek Manschot en Carlijn Ghijssen – Jans de dames op mid.

Coolen – Alterno heeft de zo vurig gehoopte vijfde wedstrijd niet kunnen afdwingen. Daarvoor kwam het gewoon tekort. Vooral passend liet het veel te wensen over. Desondanks kon de ploeg het in de eerste set nog knap spannend maken (26-28), daarna waren de gasten met twee keer 19-25 duidelijk de betere ploeg. Dus een terechte en eigenlijk door iedereen ook verwachte afloop van het seizoen 2017 – 2018. Met Sliedrecht Sport als de ploeg die haar titel prolongeert. De derde prijs in een wel heel bijzonder succesvol seizoen. Na de Supercup en de Beker nu dus ook de landstitel. Sliedrecht was vanaf de eerste opslag tot aan het laatste punt van Esther Hullegie de dominerende ploeg, in de reguliere competitie, de kampioenspoule en nu in de play – offs. Proficiat Sliedrecht Sport.

Alterno had werkelijk een verschrikkelijk begin in de wedstrijd. Ze kwamen vlot met 3-9 achter, time out Moghaddasian op 2-6,  en na die tussenstand konden ze aan de inhaalrace beginnen, luidruchtig aangemoedigd door het thuisfront. Dat resulteerde in 10-14 en na scores van Iris Scholten en een ace  ging Sliedrecht bij 13-14 de time out in. Bij 15-15 was het gelijk, daarmee nam Alterno geen genoegen en stoomde door naar 20-16. Onder andere door een blok van Anna Mebus. Na het ace van Lea van Rooijen voor 20-18 ging Alterno de time out in, Iris Scholten scoorde even later vanaf de buitenkant 22-19.

Alterno lag op de juiste koers voor setwinst, maar kwam langzaam maar zeker van die winnende koers af. Zenuwen en fouten waren verantwoordelijk daarvoor. Met Carlijn Oosterlaken aan serve knokte Sliedrecht zich terug. Bij 22-23 namen ze de leiding over, bij 23-24 kwamen ze op setpoint. Even grossierden beide teams in fouten middels foute opslagen, het werd 24-25, 25-26 en 26-27. Aan dat laatste punt ging wel een heel discutabele beslissing van de scheids vooraf. Heel Alterno zag een technische fout, ik ook, maar de scheids niet. Op 26-27 sloeg Lea van Rooijen het laatste punt erin voor de eerste setwinst.

In de tweede set waren Carlijn Ghijssen – Jans, Esther Hullegie en libero Florien Reesink, met een verdedigende actie die aan de andere kant van het net gewoon inviel, succesvol. Sliedrecht liep uit naar 3-6  en met Lea van Rooijen aan serve naar 6-12. Op die stand ging Alterno de time out in, kwam terug naar 8-12, maar zag vervolgens Sliedrecht ook weer uitlopen naar 8-16. Onder andere door een blok van Annemieke Manschot, die in de basis stond voor de niet geheel fitte Lynn Thijssen. Alterno wisselde van spelverdeelster en libero, maar dat zette geen zoden aan de dijk.

Alterno kwam bij 9-18 op een hopeloze achterstand, kon in het vervolg nog wat punten goedmaken maar vormde geen enkele bedreiging voor de soeverein en met weinig fouten spelende ploeg uit Sliedrecht. Het werd 14-20 en daarna 14-23. Met Eline Timmerman aan serve kon Alterno nog wat dichterbij komen (17-23), maar de zege van Sliedrecht kwam niet meer in gevaar. De 17-24 werd 19-24, waarna Lea van Rooijen via het blok van Kathy Bonsen het winnende punt maakte voor 19-25 en 0-2.

Het ging lang gelijk op in de derde set, waarbij vooral het blok van Alterno in het begin tot aan 6-5 voor de nodige punten zorgde. Via een midaanval van Annemiek Manschot liep Sliedrecht uit naar 6-8.  Sliedrecht bleef voor (10-13, 12-15) , werd ingehaald (15-15) en liep weer uit (16-18). Carlijn Oosterlaken was in de finale belangrijk aan de kant van Sliedrecht met een harde rake klap voor 17-19 en even later het blokpunt voor 17-21 en nog weer later met de 18-24, waarmee matchpoint en championsship point op de borden kwam. De feeststemming was er al even bij de Sliedrecht aanhang en werd extra luid toen Esther Hullegie het laatste punt van het seizoen 2017-2018 tegen de vloer sloeg en daarmee de triple voor haar ploeg binnenhaalde.

Waardering en respect was er voor Coolen Alterno, dat zich vanuit een vijfde plaats als startpositie in de kampioenspoule naar de play – offs had geslagen en daarmee eerder verwachte kandidaten VC Sneek, Regio Zwolle Volleybal en Eurosped achter zich had gelaten. De beloning was er met een mooie zilveren medaille en de titel “Vice Meister”.

Op volleybal.nl was te lezen dat trainer / coach Matt van Wezel ontzettend trots was op zijn ploeg. Hij vertrekt bij de landskampioen voor een avontuur als bondscoach van Noorwegen. “Super dat we alle prijzen pakken in mijn laatste seizoen bij deze mooie club. We hebben dit jaar alles gewonnen en hebben de competitie gedomineerd. Ik ben ongelooflijk trots op de meiden, ze hebben wederom veerkracht getoond en staan er als het echt moet. We hebben met genoeg tegenslagen te maken gehad maar zijn overeind gebleven. Grote klasse van dit team.”

Ook aanvoerder Carlijn Ghijssen-Jans, met tranen in de ogen, genoot intens. Het was voor haar zelfs de vijfde titel op een rij. “Een titel went nooit, ik geniet intens. We hebben er dit seizoen nog hard voor moeten knokken, het was zowel mentaal als fysiek erg zwaar. Na een lang seizoen het nog moeten doen bleek best pittig, maar ik ben zo blij dat we het hier afmaken en het niet tot een vijfde duel laten komen. Geweldig dat we hier in Apeldoorn zo veel support kregen vanavond, dat is genieten. Ik heb besloten om nog een jaar door te gaan en hopelijk nog veel meer te genieten.”

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy Biekart.