Vizier op volleybal

 

Sliedrecht Sport wint eerste finaleduel.

VoV, 04-05-2022. 2:45 uur. Het laatstuk hoofdstuk van het Eredivisie seizoen 2021/ 2022 bij de dames kreeg gisteravond in Sliedrecht met de eerste wedstrijd in de best of three finalereeks om de titel tegen Apollo 8 een begin. Titelverdediger Sliedrecht Sport, dat VC Sneek uit de finale hield, en Apollo 8, dat hetzelfde met Regio Zwolle Volleybal deed, zijn de teams die om de titel strijden, met als favoriet Sliedrecht Sport.

Deze seizoenafsluiting staan tevens in het teken van grote veranderingen bij Sliedrecht sport, waar een zestal speelsters en de staf na dit seizoen afscheid neemt. Ook bij Apollo zullen de nodige wijzigingen plaatsvinden. Bij de ploeg uit Borne nemen ze o.a. afscheid van Tess de Vries, Florien Reesink, Juliët Huisman en Esther Huls, maar inmiddels zijn er ook alweer een half dozijn nieuwe speelsters vastgelegd. Logisch dat beide teams met de hoofdprijs afscheid van deze speelsters willen nemen.

Vorig jaar stonden beide ploegen ook in de play-off finale tegenover elkaar en was de strijd na drie duels beslist. Apollo wist toen geen setje te winnen. In het zojuist afgelopen seizoen was Sliedrecht met 3-0 te sterk om de supercup, won thuis ook met 3-0 (16, 22, 13), maar verloor in Borne na een enerverende strijd ook met 3-0 (26-24, 27-25 en 25-22). Sliedrecht begint als favoriet, dat moge duidelijk zijn, aan Apollo 8 de taak om hen pootje te lichten.

Zover kwam het echter niet, de thuisploeg stond geen setje af. Al waren de inhaalmanoeuvres van Apollo 8 in de tweede en derde set met series van acht en zes punten indrukwekkend en toonden veerkracht. Maar aan het eind was het net niet voldoende voor setwinst. Die gingen met 25-23, 25-21 en 25-22 naar de thuisploeg.

Bij de thuisploeg ontbrak libero Emma Rekar wegens buikgriep, het anders gekleurde shirt werd nu gedragen door Julia Joosten, die liet zien daarin ook prima uit de voeten te kunnen. Sliedrecht had het blokkerend goed voor elkaar in de eerste set met een stuk of zes blokpunten. Bij Apollo was Juliët Huisman scorend nadrukkelijk aanwezig, hetzelfde gold voor Vera Mulder bij Sliedrecht.

Apollo maakte van 5-3 achter een 5-6 voorsprong, die Sliedrecht weer naar 8-6 omboog., waarna de ploeg van Vera Koenen tot 12-10 een gering voordelig verschil op de borden hield. Apollo kwam ernaast (12-12), maar kreeg vervolgens een vijfpunter tegen daarin een blokpunt van Rochelle Wopereis, twee rake klappen van Vera Mulder en een scorende smash van Jolijn de Haan.

De inhaalactie na 17-12 ging puntje voor puntje tot aan 21-19, twee scores van Carlijn Ghijssen-Jans brachten het verschil weer op vier punten, waarop Apollo 8 voor de tweede keer de time out inging. Bij 23-21 en 23-23 nam Vera Koenen haar time-outs op. Vier eigen punten van op rij van Apollo maakten dat noodzakelijk. Met een score van Vera Mulder en een blokpunt van Denise de Kant pakte Sliedrecht daarna de eerste set.

Jette Kuipers sloeg Apollo 8 in de tweede set met een scorende pipe aanval naar een 3-4 voorsprong, Jolijn de Haan deed in de daaropvolgende serie van zes punten twee keer hetzelfde, Vera Mulder scoorde een ace en Carlijn Ghijssen-Jans een blokpunt, waarna Apollo tegen een 9-4 achterstand aankeek. Na de side out van Juliët Huisman (9-50 volgde er nog een serie van vier punten naar een tussenstand van 13-5. Sliedrecht Sport bereikte als eerste de twintig puntengrens @20-11, en ging er via de foutserve ook overheen (21-12)

Vanaf de 22-14 kwam Juliët Huisman aan serve en de inmiddels in het veld gekomen Rianne Vos scoorde een breakpoint, waarop scores van Juliët (ace) Tess de Vries (blokpunt) en een aantal kadootjes van Sliedrecht Sport volgden. Apollo kwam op 22-21, met een snelle midcombinatie Wopereis/ Ghijssen-Jans werd de serie gestopt (23-21). Met twee blokpunten van Denise de Kant liep het voor Sliedrecht toch nog met een sisser af. (25-21).

Denise de Kant serveerde Sliedrecht Sport met o.a. drie aces in de derde set van 3-5 achter naar een 8-5 voorsprong. Na de time out op die stand maakte Fleur Meinders 8-6 en namen met Carlijn Koebrugge blokkeerde ze wat later de 10-9 tegen de vloer. Libero Florien Reesink scoorde de 11-10 met een bekeken pass in het achterveld, Juliet Huisman liet de 11-11 noteren. Maar opnieuw kreeg Apollo 8 een serie tegen, die deze keer met een scorende pipe aanval van Christie Wolt begon en bij 17-11 na een score van Denise de Kant zes punten bedroeg.

Apollo had het antwoord via de ingevallen Emma Bredewoud en Juliet Huisman paraat. Zij serveerde de gasten naar 17-17. Tot 20-20 ging het gelijk op, een aanvallende fout bij Apollo en een rake smash van Christie Wolt maakte twee punten verschil (22-20). Marije ten Brinke blokkeerde de 22-21 tegen de vloer van De Basis, het werd ook nog 23-22, voordat Sliedrecht na een foutserve op matchpoint kwam bij 24-22. Jolijn de Haan, die volgend seizoen voor Team 22 gaat spelen, verzilverde blokkerend het matchpoint voor de 25-22 en 3-0 zege en de 1-0 voorsprong in wedstrijden.

Helaas was er geen livescore en/ of matchreport van dit duel, iets waarover wij ons ten zeerste verbazen. Het lijkt wel of het op deze manier allemaal niet zo belangrijk wordt gevonden. Ja zeg, de finalereeks en dan geen cijfers van wie nu precies wat scoorde. Dat zie je nergens in Europa, overal heeft men het matchreport direct na de wedstrijd online, maar niet bij de Nevobo.

Zaterdag wordt de return in Borne gespeeld. Sliedrecht is een zege van de titel af, wint Apollo dan is er op 14 mei in Sliedrecht de derde en beslissende ontmoeting. Ze beginnen zaterdag om 15:00 uur.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Hans van Wijngaarden website Sliedrecht Sport.